Γεωργίου: Αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία των πάλαι πότε «greek statistics» – αιχμές για δίωξη | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Γεωργίου: Αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία των πάλαι πότε «greek statistics» – αιχμές για δίωξη

21:11 | 24/1/13
Την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, όπως αυτά υπολογίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, υπερασπίζεται ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), Ανδρέας Γεωργίου, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, δύο ημέρες αφότου οι οικονομικοί εισαγγελείς άσκησαν δίωξη σε βάρος του ιδίου και δύο ακόμα στελεχών της Αρχής, στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε κατόπιν των καταγγελιών της Ζωής Γεωργαντά περί υπερβολικής διόγκωσης του ελλείμματος το 2009, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσφυγή της χώρας μας στο μηχανισμό στήριξης.

Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Γεωργίου στέκεται στην «εσφαλμένη» σύνδεση του επίμαχου ελλείμματος του 2009 με την προσφυγή της Ελλάδας στον «μηχανισμό στήριξης» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας πως η σχετική απόφαση από την πλευρά της Αθήνας είχε κυρωθεί προτού ο ίδιος καν αναλάβει την ηγεσία της ΕΛΣΤΑΤ, «και βασίσθηκε στις στατιστικές που είχαν εκπονηθεί και κοινοποιηθεί από τους προκατόχους μου».

Συνεχίζοντας, κ. Γεωργίου επισημαίνει πως τα αποκαλούμενα «greek statistics» προκαλούσαν επί πολλά χρόνια τις «επιφυλάξεις» της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, ενώ, στον αντίποδα, όλα τα στατιστικά δελτία που έχουν σταλεί επί θητείας του έχουν γίνει αποδεκτά χωρίς προβληματισμό.

Παράλληλά, ο κ. Γεωργίου αφήνει αιχμές για το γεγονός πως δεν ασκήθηκαν διώξεις «όταν τα ‘greek statistics’ απασχολούσαν διαρκώς την Ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα», αλλά αφότου η Eurostat «αποδέχθηκε τα ελληνικά δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία ως σύμφωνα προς τους κανόνες και τη μεθοδολογία που προβλέπονται».

Τέλος, ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ σημειώνει πως «σεβόμενος την προσπάθεια αυτή του ελληνικού λαού, θα συνεχίσω να τηρώ τον νόμο», καθώς «η πιστή τήρηση του ενωσιακού δικαίου για την εκπόνηση των ελληνικών δημοσιονομικών στατιστικών, και ειδικότερα του ελλείμματος του 2009, δεν μπορεί παρά να αναγνωριστεί τελικά και από τη Ελληνική Δικαιοσύνη».

Για ολόκληρη την ανακοίνωση δείτε ΕΔΩ.

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών