Ρομπέι: Επετεύχθη συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ρομπέι: Επετεύχθη συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

18:51 | 8/2/13
«Η Σύνοδος Κορυφής συμφώνησε για τον προϋπολογισμό ως το τέλος της δεκαετίας» δήλωσε μέσω twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι, σημειώνοντας ότι «άξιζε η αναμονή».

Mετά από μια μακρά νύχτα διαβουλεύσεων οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν στο πλαίσιο του κοινοτικού προϋπολογισμού για την επταετία 2014-2020.

Όπως ανέφερε νωρίτερα η Deutsche Welle, οι «27» θα συμφωνήσουν τελικά στα 960 δισ. ευρώ, ποσό που στην ουσία συνεπάγεται έναν προϋπολογισμό λιτότητας, για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ.

Ο νυν προϋπολογισμός αναμένεται να είναι τουλάχιστον κατά 3% μικρότερος σε πραγματικές τιμές σε σχέση με τον προηγούμενο προϋπολογισμό της περιόδου 2007-2013. Ωστόσο ακόμη εκκρεμούν αρκετά ανοιχτά θέματα που μένουν να συζητηθούν στο πλαίσιο των εργασιών της συνόδου. Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης διαμαρτύρονται έντονα, διότι θεωρούν ότι οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν είναι πολύ περιορισμένες.

Συν τοις άλλοις προβληματισμό δημιουργεί και η στάση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος απείλησε εχθές ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν θα ψηφίσει έναν προϋπολογισμό, ο οποίος θα είναι ελλειμματικός. Το γεγονός αυτό αποτελεί «αγκάθι» δεδομένης της αρμοδιότητας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του προϋπολογισμού. Κατά κανόνα όμως στις κρίσιμες ψηφοφορίες, είθισται οι ευρωβουλευτές να ακολουθούν τις επιλογές των κυβερνήσεών τους.


Θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα

Μέσα σ’ αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία και με δεδομένο ότι οδηγούμαστε σε έναν προϋπολογισμό λιτότητας στην Ευρώπη, η Ελλάδα έχει ωστόσο κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη. Η Ελλάδα αναμένεται να έχει απώλειες της τάξης των 5 με 6 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο πακέτο για την περίοδο 2007-2013, που ήταν και το υψηλότερο μέχρι τώρα προς την χώρα.

Εντούτοις φαίνεται πως η χώρα θα καταφέρει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 14 εκατομμύρια ευρώ για τον τομέα των έργων συνοχής και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Φαίνεται επίσης ότι η Ελλάδα θα λάβει και ένα μεγάλο κομμάτι από το νέο Ταμείο που θα συσταθεί για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους κάτω των 25 ετών. Στην ουσία πρόκειται για χρηματοδότηση ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για το σύνολο της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.

Αναφορικά με τα χρηματοδοτικά πακέτα προς τους Έλληνες αγρότες, αναμένεται και αυτοί να υποστούν απώλειες. Ωστόσο ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έδωσε σκληρή μάχη έτσι ώστε να διασώσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τις ευρωπαϊκές δαπάνες προς όφελος της γεωργίας. Αυτό σημαίνει, κατά συνέπεια, ότι οι Έλληνες αγρότες θα έχουν απώλειες για την επόμενη επταετία της τάξης περίπου των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τα χρήματα που τους αναλογούσαν κατά την περίοδο 2007-2013.

Από την Deusche Welle

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών