15:55 | 1/2/13
Τον φάκελο «τραπεζικά δάνεια» που έχουν λάβει τα πολιτικά κόμματα αποφάσισε να ανοίξει ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης. Ο κ. Πεπόνης έχει καλέσει στις 18 Φεβρουαρίου τους γενικούς διευθυντές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για ανωμοτί εξηγήσεις σε σχέση με τα δάνεια που πήραν τα δύο κόμματα έναντι κρατικών επιχορηγήσεων το διάστημα από το 2001 έως το 2012. Θα ακολουθήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η εξέταση και των υπευθύνων του ΚΚΕ.
Ο τρόπος της κλήτευσης σημαίνει ότι τα στελέχη των κομμάτων θα μπορούσαν στη συνέχεια –αν δεν πειστεί ο οικονομικός εισαγγελέας– να καταστούν κατηγορούμενοι για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία στο Δημόσιο με τις ιδιαίτερα επιβαρυντικές προβλέψεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του ελληνικού Δημοσίου. Kριτήριο για τις κλητεύσεις αυτές είναι και το γεγονός ότι η οικονομική εισαγγελία διαχωρίζει τα κόμματα που τηρούν ενήμερα τα δάνειά τους με εκείνα που δεν τα εξυπηρετούν κανονικά. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το ΚΚΕ έχει διασφαλίσει τα δικά του δάνεια με ακίνητο (σ.σ. της «Τυποεκδοτικής») κάτι που δεν ισχύει για τα άλλα δύο κόμματα.
Η υπόθεση πάντως σύμφωνα με νομικούς δεν είναι απλή. Είχε ως αφετηρία καταγγελία του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρη Αυγενάκη στη Βουλή, ο οποίος προσπαθούσε να δημιουργήσει συνθήκες ισότιμης πρόσβασης των νέων πολιτικών σχημάτων στην κρατική κομματική χρηματοδότηση. (Εν τω μεταξύ ο κ. Αυγενάκης έχει επανενταχθεί στη Νέα Δημοκρατία). Ο κ. Αυγενάκης έχει παραδώσει στον εισαγγελέα στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι συνολικά το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. έχουν πάρει από τις τράπεζες ώς σήμερα δάνεια ύψους 244,2 εκατ. ευρώ.
Από αυτά, 120 εκατομμύρια ευρώ αφορούν τη Νέα Δημοκρατία (105 την Αγροτική Τράπεζα και 15 την Τράπεζα Πειραιώς). Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει οφειλές 114 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 97 εκατομμύρια είναι στην Αγροτική Τράπεζα, 10 εκατομμύρια στη Μarfin και 5 εκατομμύρια στην Τράπεζα Πειραιώς. Αλλα 22 εκατομμύρια αφορούν την Τράπεζα Αττικής και ένα μικρότερο ποσό τη Eurobank.
Εκτός από τους γενικούς διευθυντές των δύο κομμάτων, ο οικονομικός εισαγγελέας είχε καλέσει σε προηγούμενη φάση να καταθέσουν στην προανάκριση που διενεργείται ως ύποπτοι στελέχη διαφορετικών διοικήσεων των τραπεζών Εθνικής και Αγροτικής, που είχαν δώσει τη μεγαλύτερη μερίδα των δανείων στα κόμματα. Είχαν κληθεί επίσης και κατέθεσαν υπάλληλοι των τμημάτων χορηγήσεων από την Αγροτική που χορηγούσε χαμηλότοκα δάνεια έναντι μελλοντικών επιχορηγήσεων.
Επειδή το ύψος της επιχορήγησης υπολογίζεται με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Αυγενάκης και άλλοι επικριτές του συστήματος χρηματοδότησης των κομμάτων, αναφέρουν ότι τα δάνεια είναι επισφαλή, καθώς δεν πρόκειται να εισπραχθούν από τη Ν.Δ. αλλά και το ΠΑΣΟΚ επιχορηγήσεις ανάλογου ύψους, επειδή πολύ απλά παίρνουν λιγότερες ψήφους.
Ωστόσο, νομικοί που παρακολουθούν την υπόθεση τονίζουν ότι κατά τον διαχωρισμό της ΑΤΕ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, τα δάνεια των κομμάτων περιελήφθησαν στο χαρτοφυλάκιο της καλής Τράπεζας -που αγοράστηκε από την Τράπεζα Πειραιώς- επειδή είχαν κριθεί από την Blackrock βιώσιμα. «Το Δημόσιο δεν έχει χάσει μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ», υπογραμμίζουν.
Από την άλλη πλευρά, δικαστικές πηγές υπογραμμίζουν ότι αρκεί και η επαπειλούμενη ζημία για να προκύψουν ενδείξεις φυσικής και ηθικής αυτουργίας σε απιστία εις βάρος του Δημοσίου και αυτή φαίνεται από το εκλογικό αποτέλεσμα. Πάντως σύμφωνα με την ισχύουσα άποψη οι διατάξεις του ν. 1608/50 ισχύουν για το σύνολο των τραπεζικών ιδρυμάτων, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Πηγή: skai.gr
Σχετικές ετικέτες:Πολιτική
Σχετικά άρθρα