14:48 | 13/3/13
Στο μεσοδιάστημα ελάμβαναν το 1/3 του μισθού τους...
Από τις 8 Μαρτίου του 2012 είχε περιέλθει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το ενημερωτικό σημείωμα της Οικονομικής Αστυνομίας και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις παρανομίες επίορκων υπαλλήλων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Καλλιθέας, που προκάλεσαν ζημία 11 εκατομμυρίων ευρώ.
Όπως, όμως, προκύπτει από έγγραφο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, στις 28 Φεβρουαρίου του 2013, δηλαδή 11 μήνες μετά, επιβλήθηκε σε τρεις από αυτούς, η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης.
Στο διάστημα που μεσολάβησε καταβαλλόταν στους επίορκους υπαλλήλους το 1/3 των μηνιαίων αποδοχών, καθώς αυτό ορίζει ο νόμος.
Και όλα αυτά μία μέρα μετά την αποκάλυψη ότι καταδικασμένοι δημοτικοί υπάλληλου του Δήμου Παγγαίου για τη δολοφονία του δημάρχου συνέχιζαν να πληρώνονται!.
Το έγγραφο του υπουργού Εργασίας διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Καράμπελα, ο οποίος ζητούσε να ενημερωθεί αν έχουν βάση δημοσιεύματα, σύμφωνα με το οποία το πειθαρχικό συμβούλιο καθυστέρησε δραματικά να επιβάλει την πειθαρχική ποινή στη «συμμορία» του ΙΚΑ Καλλιθέας, η οποία αμειβόταν με βάση το νόμο με το 50% των μηνιαίων αποδοχών.
Όπως ειδικότερα προκύπτει από το έγγραφο του υπουργού Εργασίας:
-Στις 8.3.2012 υπεβλήθη στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ ενημερωτικό σημείωμα και στις 9.3.2012 υπεβλήθη και η δικογραφία της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τα οποία γινόταν γνωστή η προσαγωγή ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών επτά ατόμων, μεταξύ των οποίων και οι τριών υπαλλήλων του ΙΚΑ Καλλιθέας.
- Στις 12.3.2012 διαβιβάστηκε στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και το έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών με το οποίο έγινε γνωστή η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των τριών υπαλλήλων.
- Στις 11.4.2012, μετά από σύμφωνη γνώμη του Α΄ Υπηρεσιακού Συμβουλίου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εκδίδονται διαπιστωτικές πράξεις του διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με τις οποίες οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι τέθηκαν σε αργία, με καταβολή του 1/3 των μηνιαίων αποδοχών (κατ΄ εφαρμογή του Ν. 3528/07) και παράλληλα ασκήθηκαν πειθαρχικές διώξεις σε βάρος τους.
- Για την υπόθεση αυτή δεν διενεργήθηκε ΕΔΕ, καθώς με έγγραφο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, με θέμα «πειθαρχικός έλεγχος-λήψη διοικητικών μέτρων», έγινε γνωστό στη Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ότι παρέλκει η διενέργειά της, καθόσον τα πραγματικά περιστατικά, όπως θα προέκυπταν από τα στοιχεία της ποινικής δίωξης, θα ήταν επαρκή. Παράλληλα βρισκόταν σε εξέλιξη έλεγχος από τη Διεύθυνση Επιθεώρησης Υπηρεσιών Ασφάλισης Διοίκησης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε εκτέλεση εντολής του υποδιοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
- Ο υπουργός επικαλείται έγγραφο της 4ης ειδικής ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Αθηνών, με ημερομηνία 20.11.2012 από το οποίο προκύπτει ότι την περίοδο εκείνη η διενεργούμενη κύρια ανάκριση βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη, εν αναμονή του πορίσματος της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Ασφάλισης ΙΚΑ, διότι από το περιεχόμενο του θα ήταν δυνατό να εξειδικευθούν οι κατηγορίες και το ακριβές ύψος τις ζημίας που προκλήθηκε. Την ίδια ημέρα, στις 20.11.2012 υποβάλλεται στη Διεύθυνση Διοικητικού Προσωπικού η έκθεση ελέγχου από την οποία προέκυπτε ότι είχαν ταμειακά εκτελεστεί 7.991 αποφάσεις παροχών για 1.213 ασφαλισμένους με αποτέλεσμα οικονομική ζημία για το Ίδρυμα ποσού 11.058.540 ευρώ.
- Μετά την υποβολή της έκθεσης αυτής, η υπόθεση εισάγεται στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο Υπαλλήλων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στις 21.12.2012 οι εμπλεκόμενοι κλήθηκαν σε απολογία. Όμως στις 28.01.2013 και στις 29.01.2013, η πρόεδρος και ένα μέλος του Α΄ Υπηρεσιακού Συμβουλίου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Στις 18 Φεβρουαρίου 2013 το ΔΣ του ΙΚΑ ΕΤΑΜ όρισε νέα μέλη στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο το οποίο δίκασε την υπόθεση και στις 28.02.2013 επέβαλε την πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης στους τρεις επίορκους υπαλλήλους.
Σχετικές ετικέτες:Ελλάδα
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων