03:48 | 28/4/13
Ανησυχία έχει προκαλέσει τους υποστηρικτές της κυβέρνησης, η ασυνεννοησία που παρατηρήθηκε αυτήν την εβδομάδα στο κυβερνητικό στρατόπεδο...
Οι κυριακάτικές εφημερίδες διεκτραγωδούν την κατάσταση, με την Καθημερινή να εγκαλεί στο κύριο, πρωτοσέλιδο άρθρο της τον Φώτη Κουβέλη, για να επιβάλλει την πειθαρχία «στους υπουργούς της ΔΗΜΑΡ που διαφωνούν ή αλλιώς να τους αλλάξει».
Ο ανασχηματισμός φαίνεται να προκρίνεται ως η – επικοινωνιακή - λύση στο πρόβλημα, καθώς την υποστηρίζουν με δηλώσεις τους οι Βενιζέλος-Κουβέλης. Από τα αλαλούμ των ημερών χαμένη βγαίνει η ΔΗΜΑΡ, αν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δέχεται επιθέσεις ως «συνιστώσα του Ζευγολατιού» για τις δύο ώρες δημοσιότητας και φωτογραφιών, στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά για τα εγκαίνια της εβδομάδας.
Το ΠΑΣΟΚ ζητά επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των κυβερνητικών εταίρων, αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε να σπάσει το μπόνους των εδρών στο πρώτο κόμμα και αρκετά, κυρίως, λαμπερά υπουργεία που θα φέρουν πολιτικά κέρδη, όπως τουλάχιστον πιστεύουν στην Ιπποκράτους. Η τριάδα Γεννηματά-Κουκουλόπουλος-Μανιάτης προωθείται για τα χαρτοφυλάκια Υγείας, Εσωτερικών, Ενέργειας, ενώ πιθανότητες έχουν και οι Θ. Μωραϊτης, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Ευ. Χριστοφιλοπούλου.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται πλέον τον ανασχηματισμό ως αναπόφευκτο, προκειμένου να ησυχάσει ο Ευ. Βενιζέλος και να σταματήσει το αντάρτικο βιτρίνας, αλλά επίσης για να βρεθεί μια λύση με τους υπουργούς της ΔΗΜΑΡ, είτε με την καρατόμηση του ενός από τους δύο, είτε με μετακίνηση. Το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι φύγει ο Αντ. Ρουπακιώτης και να αλλάξει υπουργείο ο Αντ. Μανιτάκης.
Το αστείο είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς, που δεν επικοινώνησε με τον Φ.Κουβέλη όταν ξέσπασε η σύγκρουση Ρουπακιώτη-Μανιτάκη αλλά το ανέθεσε στον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη, τον πήρε τηλέφωνο μετά τη συνδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να του μεταφέρει το επεισόδιο με τη Φ. Σκοπούλη και να του εκφράσει τη δυσφορία του. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν κάλυψε την υφυπουργό Υγείας και επομένως θεωρείται βέβαιη η έξοδός της.
Ο Φ. Κουβέλης επιμένει στη μη συμμετοχή βουλευτών της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, γεγονός που μάλλον ενοχλεί τον Γ. Πανούση, τον Β. Οικονόμου κ.α. Στις Βρυξέλλες, όπου βρισκόταν όλη την εβδομάδα, δεν άνοιξε τα χαρτιά του στους συνομιλητές του αλλά αισιοδοξούσε ότι μπορεί να βρεθεί συμβιβασμός μεταξύ Ρουπακιώτη-Μανιτάκη ώστε να μείνουν και οι δύο. Ωστόσο, συμβαίνει συχνά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ να μην αποκαλύπτει τις σκέψεις του στους συνεργάτες του.
Γεγονός είναι ότι πρωθυπουργός θα πρέπει να λύσει μια δύσκολη εξίσωση μετά το πασχαλινό ιντερμέδιο, και αυτό ενώ δεν ήθελε ταραχή στα γαλάζια νερά μέχρι το συνέδριο της ΝΔ τον Ιούνιο, όμως τώρα αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να ανακατέψει την τράπουλα.
Ακόμη και με σε έναν "διορθωτικό" ανασχηματισμό, που θα αφήσει ζωντανή την προσδοκία στους βουλευτές για περισσότερα αργότερα, θα πρέπει να εντάξει κάποιους βουλευτές του κόμματός του, για να μην δημιουργηθεί η εντύπωση ότι πρόκειται για «ανασχηματισμό Βενιζέλου». Ο Μάκης Βορίδης και ο Κυρ. Μητσοτάκης που είναι τα φαβορί για γερά πόστα συμβαίνει ταυτόχρονα να είναι και δυνάμει δελφίνοι, ενώ ο δεύτερος θεωρείται από τους «σαμαρικούς» και ως ύποπτος να ηγηθεί εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Γεγονός είναι ότι τουλάχιστον 35 βουλευτές της ΝΔ ενδιαφέρονται να καθίσουν σε υπουργική καρέκλα και το έχουν μεταφέρει στο Μέγαρο Μαξίμου είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω άλλων παραγόντων με επιρροή στο περιβάλλον του πρωθυπουργού.
Αυτό σημαίνει ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να μετρήσει το κόστος από τη δημιουργία μίας στρατιάς πικραμένων βουλευτών, που θα απαρτίζεται από αυτούς που δεν θα μπουν στην κυβέρνηση και από όσους θα βγουν. Αλλά η εσωκομματική κουζίνα είναι το δυνατό σημείο του Α. Σαμαρά και το έχει αποδείξει αρκετές φορές μέχρι τώρα.
Αλλαγές σε πρόσωπα ζητούν Βενιζέλος και Κουβέλης
Πλέον «το ζήτημα είναι να αναδειχθεί το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης ως εθνικός στρατηγικός στόχος. Η κυβέρνηση συνεργασίας των τριών κομμάτων αυτόν τον στόχο πρέπει να υπηρετεί, και προγραμματικά και λειτουργικά. Και ως πολιτικό πλαίσιο και ως σχήμα», δηλώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη realnews.gr.
Στην ίδια εφημερίδα ο Φώτης Κουβέλης τονίζει πως «επιβάλλεται να επιλυθούν άμεσα τα όποια προβλήματα λειτουργίας έχουν παρατηρηθεί και καταγραφεί».
«Η σύσταση ενός άτυπου συντονιστικού οργάνου θα ήταν χρήσιμη.
Στο πλαίσιο αυτό χρειάζεται να δούμε και τις όποιες αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν στο κυβερνητικό σχήμα, αποκλειστικά με αξιοκρατικά κριτήρια. Η παρατεταμένη συζήτηση και φιλολογία γύρω από τον ανασχηματισμό βλάπτει την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης», προσθέτει.
Σχετικές ετικέτες:Πολιτική
Σχετικά άρθρα