Ιγνατίου: Έχει η Ελλάδα θαλάσσια σύνορα με τη Μάλτα; Δεν νομίζω… | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ιγνατίου: Έχει η Ελλάδα θαλάσσια σύνορα με τη Μάλτα; Δεν νομίζω…

12:27 | 19/4/13
Τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι «εξετάζεται το ενδεχόμενο σύζευξης των ΑΟΖ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας», σχολιάζει σε κείμενό του στο mignatiou.com ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου.

«Κάποιο λάθος πρέπει να έκανε αυτός που έγραψε την ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» λέει ο αρθρογράφος και συνεχίζει.

Διότι -αν δεν κάνω λάθος, και παντογνώστης ΔΕΝ είμαι και το παραδέχομαι- η Ελλάδα δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Μάλτα. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να γίνει οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ελλάδας με αυτή της Μάλτας. Κατέφυγα στον Καθηγητή Θεόδωρο Καρυώτη, ο οποίος μου είπε και το έγραψε άλλωστε στο τελευταίο άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ τα εξής:

«Όπως είναι γνωστόν, η Ελλάδα διαθέτει θαλάσσια σύνορα με έξι παράκτια κράτη. Αυτά είναι η Τουρκία, η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Ιταλία και η Αλβανία. Κάποιοι Έλληνες ειδικοί αναφέρουν ότι έχουμε θαλάσσια σύνορα και με τη Μάλτα κάτι που συνιστά λάθος».

Άλλωστε, ο χάρτης που παρουσίασε ο κ. Καρυώτης πριν μερικά χρόνια, και τον οποίο έχουν δημιουργήσει οι Αμερικανοί, δείχνει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Μάλτα. Ο χάρτης που δημοσιεύω σήμερα, δείχνει με ποιές χώρες η Ελλάδα έχει ΑΟΖ.

Η ομιλία Σαμαρά: Μια έκπληξη έκρυβε η ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη  Σαμαρά στο 12ο συνέδριο του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και  Επενδύσεων.

Ο κ. Σαμαράς αποκάλυψε ένα μέρος του σχεδιασμού της ελληνικής κυβέρνησης σε  ό,τι έχει να κάνει με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και  πετρελαίου εντός της ελληνικής Ανεξάρτητης Οικονομικής Ζώνης και των όποιων  αμφισβητήσεων θα μπορούσε να γεννήσει αυτή. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα του πρωθυπουργού που μεταξύ των άλλων ανέφερε:

Σε αυτή την κρίσιμη γωνιά του κόσμου, η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Και η  Ευρώπη δεν έχει μόνο την Ελλάδα. Υπάρχουν και τα δύο ευρωπαϊκά νησιωτικά κράτη:  η Κύπρος και η Μάλτα. Φανταστείτε τι μπορεί να σημαίνει η θαλάσσια σύζευξη  Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και Ελλάδας- Μάλτας.

Δέστε στο χάρτη τι τεράστιες  δυνατότητες και ευκαιρίες δημιουργεί για την Ευρώπη ολόκληρη η σύζευξη της  Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας με την αντίστοιχη ΑΟΖ της Κύπρου  προς Ανατολάς και της Μάλτας προς δυσμάς.

Στη συνέχεια προχώρησε λίγο περισσότερο αποκαλύπτοντας επίσης πως στόχος θα  είναι να θεωρηθούν τα μεγάλα ενεργειακά αποθέματα που βρίσκονται σε αυτό το  σημείο της Μεσογείου, ευρωπαϊκή περιουσία.

Και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να ενθαρρύνει, να στηρίξει και να  διευκολύνει τα κράτη-μέλη της, ώστε η ανακήρυξη της ΑΟΖ εκ μέρους τους να γίνει  ταχύτερα και η πλήρης οριοθέτησή της να ολοκληρωθεί με ασφάλεια.

Μας έχουν διχάσει πολλά πράγματα στο πρόσφατο παρελθόν, καιρός να συσπειρωθούμε για κάτι που μας ενώνει. Έχουμε ταλαιπωρηθεί πολύ καιρό με την  κρίση, καιρός να ανασηκώσουμε κεφάλι με κάτι που μας δίνει μια ελπιδοφόρα  προοπτική για το μέλλον, κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Η βουλευτής Ρένα  Δούρου σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά ουσιαστικά τον κατηγορεί για δηλώσεις εντυπωσιασμού και εκθέσεις ιδεών και σημειώνει ότι «η ΑΟΖ είναι θέμα  στρατηγικού συμφέροντος της χώρας και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Όχι  ως αντικείμενο δημόσιας εξαγγελίας από το βήμα ενός συνεδρίου».


Αναλυτικά, η δήλωση της Ρένας  Δούρου έχει ως εξής:

«Το ζήτημα της εκμετάλλευσης και της ανακήρυξης της ΑΟΖ συνιστά μια πτυχή  της εξωτερικής πολιτικής της χώρας που απαιτεί προσεκτικούς κι ευαίσθητους  χειρισμούς μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών. Όχι εντυπωσιασμούς, εξωραϊσμούς και  εκθέσεις ιδεών περί του ρόλου της Μεσογείου και της διεθνούς ακτινοβολίας της  ενωμένης Ευρώπης. Η ΑΟΖ είναι θέμα στρατηγικού συμφέροντος της χώρας και ως  τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Όχι ως αντικείμενο δημόσιας εξαγγελίας από το  βήμα ενός συνεδρίου.

Μοιάζει σαν ο κ. Σαμαράς να έχει αποφασίσει, μετά από το ενιαίο αμυντικό  δόγμα, την ανακήρυξη του ενιαίου ενεργειακού δόγματος, με άγνωστες παραμέτρους  και στοχεύσεις. Αυτή η στάση, που δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που την υιοθετεί ο κ.  πρωθυπουργός, πέρα από αμιγώς βερμπαλιστική και άνευ ουσιαστικού αντικρίσματος,  ενδέχεται μακροπρόθεσμα να αποδειχθεί βλαπτική για τα συμφέροντα της  χώρας. Οι υποσχεσιολογίες εσωτερικής κατανάλωσης υπονομεύουν τη σοβαρή άσκηση  εξωτερικής πολιτικής και θέτουν εν αμφιβόλω ένα σοβαρό κυριαρχικό δικαίωμα της  χώρας».


Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών