Τι είδαν οι Κινέζοι στην Ελλάδα και... έμειναν | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Τι είδαν οι Κινέζοι στην Ελλάδα και... έμειναν

04:18 | 21/5/13
Κάποιοι ήρθαν στην Ελλάδα από τη μακρινή Κίνα για να σπουδάσουν. Αλλοι συμπατριώτες τους έψαξαν στη χώρα μας για μία καλύτερη επαγγελματική προοπτική. Παρόλο που αρκετοί δεν σκόπευαν αρχικά να μείνουν μόνιμα, τελικά αγάπησαν την Ελλάδα και τους ανθρώπους της...

Πέντε Κινέζοι που ζουν κι εργάζονται στην χώρα μας μιλούν στα «ΝΕΑ» για όσα τους εντυπωσιάζουν, για τις ομοιότητες με την κινεζική πραγματικότητα, δεν διστάζουν όμως να απαριθμήσουν και τα ελληνικά... ελαττώματα.


Λουκάς Τάι
Δάσκαλος κινέζικων – Διερμηνέας

Μόλις τέλειωσε το σχολείο, πριν από σχεδόν 12,5 χρόνια, μαζί με τη σύζυγό του, άφησαν τη χώρα τους κι έφτασαν στη Θεσσαλονίκη για σπουδές. Εκείνος Φυσική κι εκείνη Ιστορία, και οι δύο φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. «Στην αρχή όλα ήταν δύσκολα, η γλώσσα, το φαγητό, η διαφορετική νοοτροπία», λέει στα «ΝΕΑ» ο Λουκάς Τάι. Μετά τις σπουδές, έφυγαν για την Αγγλία, όπου έπιασαν δουλειά «αλλά δε μας ταίριαζε η νοοτροπία. Πήραμε, λοιπόν, την απόφαση να γυρίσουμε στην Ελλάδα. Δεν είχαμε, βέβαια, δουλειά ούτε άδεια παραμονής. Ξεκινήσαμε να διδάσκουμε κινέζικα». Οι ζεστοί άνθρωποι, ο καλός καιρός και η θάλασσα είναι τα στοιχεία που αρέσουν στον Λουκά από την Ταϊβάν. Η πολύωρη αναμονή στις ουρές, όμως, συγκαταλέγεται στα αρνητικά της χώρας.


Ουάν Γουάν – Χουάν
Σεφ



Κατάγεται από την πόλη Φουτσιέν της νότιας Κίνας. Στην Ελλάδα, ο σεφ της κινέζικης κουζίνας ήρθε το 2001 για να εργαστεί. Μέχρι σήμερα έχει δουλέψει σε εστιατόρια στα ελληνικά νησιά. Τα τελευταία χρόνια, όμως, ο Ουάν Γουάν – Χουάν ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται στο κινέζικο εστιατόριο Jasmin στο Χαϊδάρι. «Δεν είναι εύκολα για όλους στην Κίνα. Εδώ έχω δουλειά, γιατί οι Έλληνες έχουν μάθει την κουζίνα μας τώρα πια. Είστε ένας λαός, όπως κι εμείς, αρχαίος, με κουλτούρα και πολιτισμό χιλιάδων χρόνων». Η γραφειοκρατία είναι κάτι που στην Κίνα, όπως λέει, δεν υπάρχει.


Αμέι Ντόνγκ
Σερβιτόρα


Το 2001, η Αμέι Ντόνγκ ήρθε από τη Νότια Κίνα για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Έφυγε,όμως, άμεσα για δουλειά στη Γερμανία και την Ολλανδία. Επέστρεψε το 2005 και από τότε μένει στο Χαϊδάρι. «Έφυγα από την Κίνα για να βρω μία καλύτερη ζωή. Μάλιστα, πριν από τρία χρόνια έφερα και την κόρη μου, Φίφη και τώρα πάει στην πέμπτη Δημοτικού στο ολοήμερο σχολείο». Επειδή η ζωή στη χώρα μας ήταν αυτό που ήθελε, πήρε δάνειο και με τις οικονομίες της αγόρασε ένα μικρό διαμέρισμα στην περιοχή. «Ο νόμος, όμως, είναι τέτοιος που όταν η Φίφη μου κλείσει τα 18 της θα πρέπει να φύγει από τη χώρα για την Κίνα, κι ας προτιμά να ζει εδώ ως Ελληνοκινεζούλα».


Σου Σιν
Δασκάλα κινέζικων



Η νεαρή Σου Σιν ήρθε το 1998 από την Κίνα στη Θεσσαλονίκη για σπουδές οικονομικών με πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών.«Δεν είχα σκοπό να μείνω στην Ελλάδα. Αλλά τελικά έμεινα». Σήμερα, μιλάει σχεδόν άπταιστα ελληνικά και διδάσκει την κινεζική γλώσσα στον «Σύνδεσμο Ελλάδας – Κίνας». «Σπάνια μου φέρονται άσχημα. Τα πρώτα χρόνια που ήμουν μόνη μου στην Ελλάδα, φίλοι και συμφοιτητές με καλούσαν να πάω σπίτι τους σε γιορτές. Η συμπεριφορά τους με έκανε να νιώθω ζεστασιά». Έχει αποφασίσει να μείνει στην Ελλάδα. Αν την ρωτούσε μία φίλη της «να έρθω στην Ελλάδα για να μείνω;» θα της απαντούσε «πως αν μπορεί να βρει μία καλή δουλειά, τότε η Ελλάδα είναι μία καλή επιλογή. Όταν καμιά φορά λέω σε φίλους ότι θα γυρίσω πίσω, μου λένε να μην το κάνω. Κι αυτό διότι η κινέζικη οικονομία είναι σε καλή κατάσταση, η ζωή, όμως, έχει πίεση».


Νεφέλη Γου
Εργαζόμενη σε ελληνική εταιρεία



«Οι Έλληνες πάντα αναζητούν την ελευθερία, την ατομική και την πνευματική. Αυτό δηλαδή που έκαναν για χιλιάδες χρόνια. Προσπαθούν να χαίρονται τη ζωή». Αυτό είναι το πιο θετικό χαρακτηριστικό των Ελλήνων που έχει ξεχωρίσει η νεαρή Κινέζα Νεφέλη Γου στα δυόμισι χρόνια παραμονής της στη χώρα μας.

Εργάζεται σε ελληνική εταιρεία που έχει επιχειρηματικές σχέσεις με την Κίνα και περιστασιακά διδάσκει κινεζικά σε Έλληνες. Στην Ελλάδα της αρέσει περισσότερο το φυσικό περιβάλλον, «ο καιρός, η θάλασσα, η χαλαρή ζωή». Στην παρούσα οικονομική συγκυρία θα πρότεινε σε έναν νέο από την Κίνα να έρθει να μείνει εδώ αλλά για διακοπές. «Τώρα είναι δύσκολο για τους νέους να βρουν δουλειά στην Ελλάδα».

Πηγή: tanea.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών