10:16 | 21/5/13
Το θέμα της οπλοφορίας βουλευτών εντός του κοινοβουλίου προβληματίζει τα κοινοβουλευτικά κόμματα αλλά και το Προεδρείο της Βουλής, γνωρίζοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει νομική φόρμουλα που να προβλέπει τον «αφοπλισμό» τους τουλάχιστον εντός της Βουλής.
Το συγκεκριμένο ζήτημα προέκυψε έπειτα από σχετική επιστολή της κυρίας Φωτεινής Πιπιλή προς τον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη η οποία «φωτογραφίζει» κυρίως του βουλευτές της Χρυσής Αυγης και ήρθε ως φυσική αντίδραση μιας σειράς περιστατικών αυξανόμενης έντασης. Το περιστατικό μάλιστα που φαίνεται να έπαιξε καταλυτικό ρόλο ήταν η έφοδος του κ. Γιώργου Γερμενή στο Δημαρχείο Αθηνών με το περίστροφο στην τσέπη! Επιπροσθέτως, πρέπει να σημειωθεί ότι έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες σχολιάζοντας την καταγγελία Πιπιλή αλλά και αρκετών άλλων βουλευτών για την οπλοκατοχή στους διαδρόμους της Βουλής σημείωναν πως «το κοινοβούλιο… φοβάται»!
Αντιδράσεις
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μεϊμαράκης απαντώντας μέσω των συνεργατών του επιχειρεί να κατεβάσει τους τόνους και να καθησυχάσει τους βουλευτές σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «έχει επισημανθεί στους γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων κατά την διάρκεια συνεδρίασης Διάσκεψης των Προέδρων ότι ουδείς κινδυνεύει εντός της Βουλής και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος να οπλοφορεί εντός του κοινοβουλίου».
Επιπροσθέτως, από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος τονίζει πως «είναι απαράδεκτο να οπλοφορούν βουλευτές εντός του κοινοβουλίου» ενώ η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως «Τα τελευταία «επεισόδια» περιλαμβάνουν την οπλοφορία βουλευτών ακόμα και εντός της βουλής, την προσπάθεια μετατροπής του κοινοβουλίου σε αρένα, τις ρατσιστικές συμπεριφορές, τις παράνομες δραστηριότητες, τις βιαιοπραγίες κατά ανυπεράσπιστων μεταναστών.
Τις περισσότερος φορές θλιβεροί πρωταγωνιστές είναι οι ίδιοι οι βουλευτές του νεοναζιστικού μορφώματος. Είναι πλέον σαφές ότι πρέπει να υψωθεί ένα τείχος απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Στην κατεύθυνση αυτή αποτελεί επιτακτική δημοκρατική ανάγκη η προώθηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου».
«Κουβαλούν τα όπλα ακόμα και μέσα στην Ολομέλεια»
Το θέμα της ελεύθερης οπλοκατοχής από τους βουλευτές αν και δεν είναι σημερινό φαινόμενο, δεν προέκυψε τυχαία. Απεναντίας συνδέεται απευθείας με τις ισχυρές πολιτικές παρενέργειες που δημιουργεί το αντιρατσιστικο νομοσχέδιο και τις ακραίες στην πλειοψηφία τους αντιδράσεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες αρκετών βουλευτών το σύνολο σχεδόν των μελών του κόμματος του κ. Νίκου Μιχαλολιάκου διαθέτει όπλο το οποίο φέρουν ελεύθερα και εντός του κοινοβουλίου καθώς δεν υπάρχει διάταξη που να το απαγορεύει.
Υπο αυτά τα δεδομένα, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων που σχολιάζουν ότι «ο συνδυασμός της συμπεριφοράς των βουλευτών της Χ.Α. με την οπλοκατοχή δημιουργεί μια εικόνα ανθρώπων που δεν έχουν καμία διαφορά με τον υπόκοσμο, την νύχτα και τους εκβιαστές».
Χαρακτηριστικός είναι και ο διάλογος που είχε ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μειμαράκης με τον κ. Πάρι Κουκουλόπουλο. Ειδικότερα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ φέρεται να είπε στον κ. Μείμαράκη πως «οι βουλευτές της Χ.Α. φέρνουν τα όπλα ακόμη και στις κοινοβουλευτικές επιτροπές» ζητώντας του παράλληλα παρέμβαση προκειμένου να απαγορευτεί η οπλοκατοχή.
Από την άλλη ο Πρόεδρος απάντησε πως έχουν τοποθετηθεί ηλεκτρονικά μηχανήματα εντοπισμού όπλων στις εισόδους της Βουλής και ότι, αν περάσουν από αυτά ένοπλοι βουλευτές, χτυπούν, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ότι τα μηχανήματα αφορούν τους απλούς πολίτες και όχι τους βουλευτές. Παρέμβαση στο θέμα της οπλοφορίας βουλευτών της Χρυσής Αυγής εντός του Κοινοβουλίου έκανε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Τατσόπουλος, λέγοντας: «Κουβαλούν τα όπλα τους στη Βουλή και δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να τα τραβήξουν κιόλας, έτσι που ορισμένοι απ' αυτούς είναι... ψυχοπαθείς!».
Πέραν αυτών, χαρακτηριστικό είναι και το περιστατικό που αποκάλυψε η «Ελευθεροτυπία» όταν βουλευτής της Χρυσής Αυγής είχε στο κάθισμα του συνοδηγού σε ελεύθερη θέα το περίστροφο και στην παρατήρηση του φρουρού της Βουλής απάντησε «προτιμώ να φάω πρώτος εγώ κάποιον παρά να με φάει αυτός».
Κυκλοφορούν και οπλοφορούν
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα της κατοχής όπλων από βουλευτές εντός της Βουλής δεν ορίζεται με σαφήνεια από τον νομοθέτη. Στην ουσία, όπως αναφέρουν έμπειροι νομικοί «η απουσία διάταξης που απαγορεύει την οπλοκατοχή… αφήνει ελεύθερη την κατοχή τους».
Αυτό άλλωστε παραδέχθηκε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός είπε πως «η είσοδος και κίνηση των κ.κ. Βουλευτών πραγματοποιείται χωρίς κανένα περιορισμό στο Μέγαρο της Βουλής» ακόμα δηλαδή και αν αυτοί φέρουν βαρύ οπλισμό.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Νικολόπουλος επικαλούνταν μεταξύ άλλων δημοσιεύματα που ήθελαν τον κ. Μεϊμαράκη να επιχειρεί μπλοκάρισμα στην οπλοφορία από βουλευτές κυρίως της Χρυσής Αυγής.
Πέραν αυτών ο κ. Νίκος Δένδιας στην απάντησή του επισημαίνει ότι «για τους επισκέπτες αστυνομικούς, εργαζόμενους και λοιπούς συνεργάτες βουλευτών που νομίμως οπλοφορούν, σας ενημερώνουμε ότι αυτοί εισέρχονται στον χώρο της Βουλής σύμφωνα με συγκεκριμένη διαδικασία ελέγχου, με προϋποθέσεις και περιορισμούς που προβλέπονται κατά περίπτωση.
Ειδικότερα
- Οι αστυνομικοί συνοδοί ασφαλείας κ.κ. Προθυπουργού, Προέδρου της Βουλής και αρχηγών κοινοβουλευτικών κομμάτων εισέρχονται ελεύθερα σε όλους τους χώρους του Μεγάρου της Βουλής εφόσον είναι εφοδιασμένοι με ειδική κάρτα διαπίστευσης
-Διασταύρωση τυχόν κατοχής όπλου ή οποιουδήποτε αντικειμένου, που εμπίπτει στην κατηγορία όπλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2168/1993 και τα οποία νομίμως φέρονται από τους προτιθέμενους να εισέλθουν στο Μέγαρο της Βουλής παραλαμβάνονται στα σημεία ελέγχου, ασφαλίζονται στο ερμάριο., καταγράφονται σε ειδικό βιβλίο και στον κάτοχό τους επιδίδεται απόδειξη παραλαβής, με την επίδειξη της οποίας παραλαμβάνονται κατά την αποχώρησή του».
Σχετικές ετικέτες:Πολιτική
Σχετικά άρθρα