10:46 | 30/5/13
Ζωτικής σημασίας για την πορεία της οικονομίας αλλά και της κυβέρνησης θεωρεί ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς την διατήρηση της θετικής ψυχολογίας...
Στο πλαίσιο αυτό χθες από την συνέλευση του ΣΕΤΕ πήγε ένα βήμα πιο πέρα από την συνήθη αισιοδοξία του και δήλωσε ότι «πρέπει να κάνουμε θαύματα και θα τα κάνουμε». Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση περιορίζεται σε δηλώσεις προθέσεων και δεν χρηματοδοτεί αναπτυξιακά προγράμματα και οι πολυπόθητες επενδύσεις ακόμη αργούν ο κ. Σαμαράς ποντάρει στα έσοδα από τον τουρισμό για να ενισχυθεί το κοινωνικό εισόδημα και να κινηθεί η παγωμένη οικονομία.
Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Ο τουρισμός θα φέρει μια πρώτη νίκη στη χώρα». Ελπίζει ακόμη ο κ. Σαμαράς ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα αλλάξει η ευρωπαϊκή πολιτική γεγονός που θα δώσει ανάσες και στην ελληνική οικονομία.
Οι εξελίξεις όμως στην ελληνική οικονομία, οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών θα συζητηθούν στις συναντήσεις που θα έχει ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος από σήμερα θα βρίσκεται στην χώρα μας.
Εκτός από την συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και τον πρωθυπουργό θα έχει γεύμα με τους πολιτικούς αρχηγούς την Παρασκευή το μεσημέρι. Ενδέχεται όμως σε αυτό να μην παραβρεθεί ο κ. Κουβέλης λόγω προσωπικού του κωλύματος.
Πάντως ο κ. Σαμαράς θα θέσει στον πρόεδρο του Eurogroup την ανάγκη να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση έστω και με την μορφή πιλοτικού προγράμματος. Εφόσον αυτό περάσει από την Τρόικα η οποία αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα ο κ. Σαμαράς θα προβάλλει την ανάγκη να κόβονται αποδείξεις ώστε να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα και παράλληλα να αναγράφονται οι τιμές προ και μετά της μείωσης ώστε αυτή να μεταφερθεί στην κατανάλωση.
Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός κατεβάζει τους τόνους και θέλει να αποφορτίσει την πολιτική ατμόσφαιρα μετά την ρήξη που σημειώθηκε στους κόλπους της τρικομματικής κυβέρνησης με αφορμή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Ο κ. Σαμαράς βέβαια δεν κάνει πίσω, θεωρεί ότι το θέμα έχει λήξει και γι αυτό και αρνήθηκε τη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που είχε ζητήσει ήδη από την περασμένη Δευτέρα ο κ. Φώτης Κουβέλης.
Μιλώντας για το θέμα σε συνεργάτες του ο κ. Σαμαράς έλεγε: «είμαι ο πρώτος που έθεσε δημοσίως το θέμα της Χρυσής Αυγής και δεν μπορούν να με κατηγορούν. Στην ανάγκη αντιμετώπισης του φασιστικού φαινομένου συμπίπτουμε με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, διαφωνούμε στο εργαλείο. Στοιχειώδης πολιτική γνώση υποδεικνύει ότι όταν βάζεις κάποιον απέναντι και τον αντιμετωπίζεις σαν εχθρό τον θυματοποιείς και κινδυνεύεις να τον ενισχύσεις.
Η Χρυσή Αυγή δεν πρέπει να θυματοποιηθεί αλλά να περιθωριοποιηθεί. Δεν έχει νόημα να βελτιώσεις τα ποσοστά σου κατά μία ή δύο μονάδες να ενισχύσεις τον αντίπαλο κατά δέκα μονάδες». Η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο που θα φέρουν οι δύο κυβερνητικοί της εταίροι και θα προσπαθήσει να φέρει σε δεύτερο χρόνο συμπληρώσεις του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου υπό μορφή τροπολογίας.
Βέβαια η ρήξη δεν είναι εύκολο να ξεπεραστεί. Άλλωστε οι δύο ελάσσονες εταίροι έχουν βάλει συνολικότερο θέμα συντονισμού και αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης, αξιολόγησης των προσώπων μέχρι και επαναπροσδιορισμού της μεταξύ τους προγραμματικής συμφωνίας.
Ο κ. Σαμαράς αρνείται αυτή τη συζήτηση πριν μάλιστα το συνέδριο του κόμματός του αφού θα έθετε σε νέα βάση την κυβερνητική συνεργασία με εκχώρηση εξουσίας στους δύο αρχηγούς. Από την άλλη όμως όπως θύμισε ο κ. Βενιζέλος η κυβέρνηση βασίζεται στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία αφήνοντας να εννοηθεί ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι απολύτως απαραίτητοι για να περνούν κρίσιμα νομοσχέδια.
Ο κ. Σαμαράς έχει μπροστά του ένα τέτοιο νομοσχέδιο που αφορά στην λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Στην ρύθμιση έχει εναντιωθεί τμήμα του εμπορικού κόσμου ενώ έχουν διαφωνήσει ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Εκτιμάται ότι εφόσον φέρει το νομοσχέδιο στην Βουλή θα είναι η απάντηση των δύο στον χειρισμό του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου από τον κ. Σαμαρά.
Σχετικές ετικέτες:Πολιτική
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων