«Πού ’ναι ο Γλέζος; Τον ψάχνει ο πρόεδρος» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

«Πού ’ναι ο Γλέζος; Τον ψάχνει ο πρόεδρος»

12:55 | 20/5/13
Η αμηχανία από την απουσία του ιστορικού στελέχους έγινε ταραχή όταν μοιράστηκε το γραπτό «κατηγορώ» του...

Ο Μανώλης Γλέζος δεν έδωσε το «παρών» στην Κεντρική Επιτροπή. Η απουσία του σχολιάστηκε. Από το απόγευμα και μετά, όσο περνούσε η ώρα στο γεμάτο καπνό τσιγάρων Σινέ Κεραμεικός οι φήμες έδιναν κι έπαιρναν. «Να δεις που θα αποχωρήσει», έλεγαν μερικοί.

«Τον ψάχνει ο Τσίπρας και δεν του βγαίνει ούτε στο τηλέφωνο», έλεγαν άλλοι. Ολοι ήξεραν ότι ο επικεφαλής του Επικρατείας και κάτι σαν «πνευματικός πατέρας» του Αλέξη Τσίπρα διαφωνούσε με τη διάλυση των συνιστωσών. Αλλωστε είχε εκφραστεί τόσες φορές θετικά γι' αυτό το «πρωτόγνωρο εγχείρημα πραγματικής δημοκρατίας» που δεν άφηνε κανένα περιθώριο...

Η «ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ». Τελικά το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς «χτύπησε» αναπάντεχα χθες το πρωί. Με μια πυκνογραμμένη ανακοίνωση που εμφανίστηκε και αμέσως έγινε ανάρπαστη στον προθάλαμο της Κεντρικής Επιτροπής, εκεί όπου ήταν στημένα δύο τραπέζια, το ένα με το υλικό προς τα ΜΜΕ και το άλλο με βιβλία και εφημερίδες που εκδίδουν συνιστώσες και τάσεις. Κάτω από την υπογραφή του Μανώλη Γλέζου και άλλες τέσσερις, όλοι επικεφαλής συνιστωσών που θεωρούν λάθος τη διάλυσή τους.

Φοβούνται ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα για να χάσει το κόμμα τη ζωντάνια και τον πλουραλισμό των απόψεων και να μετατραπεί σιγά σιγά σε αρχηγικού τύπου, αποστειρωμένο οργανισμό, όπου τα στελέχη δεν θα τολμούν να λένε την άποψή τους. Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι Ι. Θεωνάς (ΚΕΔΑ), Στ. Καράμπελας (ΕΔΗΚ), Π. Μαντάς (ΔΗΚΚΙ) και Ι. Σχίζας (Ριζοσπαστική Οικολογική Αριστερά).

Χθες το βράδυ ο κ. Γλέζος με μια ανακοίνωση, την οποία αυτή τη φορά διένειμε μέσω του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, προσπάθησε να απαλύνει λίγο τις εντυπώσεις από την αρχική τοποθέτησή του, χωρίς ωστόσο να αλλάζει το βασικό σημείο.

Αλλωστε ο κ. Γλέζος και οι τέσσερις σύντροφοί του στο κόμμα δεν είναι οι μοναδικοί που δεν θέλουν να διαλυθούν οι συνιστώσες. Με εξαίρεση την ΑΚΟΑ και την ΚΟΕ που δεν έχουν αντίρρηση να διαλυθούν έπειτα από ένα μεταβατικό στάδιο, καθώς και τον Συνασπισμό που πρόκειται να κάνει έκτακτο συνέδριο για να προχωρήσει στην αυτοδιάλυση, όλοι οι άλλοι είναι επιφυλακτικοί.

Ο τόνος στην ανακοίνωση που υπογράφει και ο Μανώλης Γλέζος, όμως, είναι ενδεικτικός: «Αντί να κάνουμε γιορταστικές εκδηλώσεις για να γιορτάσουμε την 21η Μαΐου 2001 που συγκροτήθηκε το Φόρουμ, το οποίο οδήγησε στον ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια αυτή ιστορική ημέρα, προς τέρψη της τρικομματικής κυβέρνησης και του αξιοθρήνητου εκπροσώπου της, ο πρόεδρος εξαγγέλλει τη διάλυση των συνιστωσών και του ενωτικού εγχειρήματος».

Αλλά και ο τόνος στην ανακοίνωση των «5» κατά του κ. Τσίπρα αιφνιδίασε την Κουμουνδούρου καθώς χαρακτηρίζεται «άστοχη» η ενέργεια να γίνουν ανακοινώσεις από την πλευρά του προέδρου προτού γίνουν συζητήσεις στα όργανα.

Στην επαναδιατύπωση ο κ. Γλέζος προσπάθησε να αμβλύνει τις αρχικές εντυπώσεις επισημαίνοντας ότι η προηγούμενη ανακοίνωσή του «δεν ήταν επίθεση αλλά προσπάθεια για γόνιμο διάλογο». Σε αυτήν τονίζει: «Οποιος επιχειρεί να αλλοιώσει το πολιτικό σχήμα που κέρδισε την εμπιστοσύνη του λαού στις εκλογές ενταφιάζει ό,τι δημιουργήσαμε».

ΤΟ ΧΑΠΙ. Σύμφωνα με την απόφαση της πλειοψηφίας, πάντως, εάν οι «μικρές» συνιστώσες δεν εκλέξουν κανέναν σύνεδρο, τότε θα πάρουν δικαιωματικά 5. Αυτό πρακτικά σημαίνει 50 συνέδρους σε ένα σώμα 4.000 αντιπροσώπων. Ή αλλιώς ένα «χάπι για να μας γλυκάνουν», όπως έλεγε εκπρόσωπος μικρής συνιστώσας.


Ωρα Τσίπρα

Στις 10 το πρωί του Σαββάτου είχε προγραμματιστεί η έναρξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής. Στις 9:30 στο Σινέ Κεραμεικός μόνο ο Αντώνης Κοτσακάς! Ο Τσίπρας έφτασε στις 11:50. Η αργοπορία του προέδρου προκάλεσε την έκρηξη του Γιάννη Θεωνά, ο οποίος είπε ότι «πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτό». Η γκρίνια συνεχίστηκε ολόκληρο το Σάββατο καθώς οι δύο ώρες καθυστέρησης του Αλέξη Τσίπρα «έκοψαν» δύο ώρες από τις τοποθετήσεις των μελών της ΚΕ.

«Υπέστημεν ήττα»
«Εχουμε μετατραυματικό στρες τόσες ώρες μαζί», είπε ο Αλέξανδρος Μπίστης από την Αριστερή Ενότητα – στηρίζει την πλειοψηφία – αναφερόμενος στις ατέλειωτες ώρες συζήτησης στην Επιτροπή Καταστατικού. Ο κ. Μπίστης δεν μάσησε τα λόγια του ούτε για το θέμα της απεργίας των καθηγητών. «Το κίνημα υπέστη μια ήττα κι εμείς βγάλαμε ανακοίνωση και είπαμε ότι φταίει το Μνημόνιο», είπε.


ΕΙΠΑΝ

Θεανώ Φωτίου
βουλευτής Επικρατείας, ΑΚΟΑ
«Τι έδειξε η απεργία των εκπαιδευτικών για τον ΣΥΡΙΖΑ; Ελλειψη πολιτικής ετοιμότητας. Δεν υπήρξε πολιτικός συναγερμός. Ελλειμμα πολιτικής εκτίμησης ότι η σύγκρουση δεν ήταν συνδικαλιστική αλλά πολιτική. Δεν βοηθήσαμε τους συνδικαλιστές μας».

Θοδωρής Δρίτσας
βουλευτής Α’ Πειραιώς, ανένταχτος
προσκείμενος στην πλειοψηφία
«Ας μη γελιόμαστε. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν έτοιμος [για την απεργία των εκπαιδευτικών]. Δεν χρειαζόμαστε απλά ένα κόμμα των μελών, αλλά ένα κόμμα των ενεργών μελών. Μπροστά μας έχουμε μεγάλη σύγκρουση. Θέλουμε ένα κόμμα που να τα βγάζει πέρα».

Αντώνης Νταβανέλλος
Συνιστώσα ΔΕΑ
«Μας κατηγορούν για προνόμια ενώ είναι γνωστό ότι έχουμε παραιτηθεί από όλα! Ο ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών πάει εδώ και καιρό. Δεν υπάρχει ούτε βέτο ούτε αριστίνδην μέλη ούτε τα οικονομικά μας ενδιαφέρουν. Εχουμε παραιτηθεί απ’ όλα».

Τάσος Κορωνάκης
Από την Αριστερή Ενότητα, προεδρικός
«Υπήρχε οργάνωση στρατών. Φυτεύουμε καθοδηγήσεις στις Τοπικές. Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο οργάνωσης. Αντί να είναι από πάνω προς τα κάτω, πρέπει να γίνει το ανάποδο».

Αλέκος Φλαμπουράρης
Στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα «Το κόμμα πρέπει να αντιστοιχισθεί με τις ανάγκες του κόσμου. Πιστεύει κανείς ότι το κόμμα μας θα γίνει αρχηγικό γιατί καταργεί δήθεν τις τάσεις και τις συνιστώσες;»

Πηγή: tanea.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών