10:18 | 23/5/13
Επικίνδυνη αναζωπύρωση παρουσιάζουν οι ενδοκυβερνητικές έριδες για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, καθώς η πλευρά της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να καταλήγει στην απόρριψη του σχεδίου που ετοίμασε το υπουργείο Δικαιοσύνης και τυγχάνει της θερμής υποστήριξης του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ...
Οι τόνοι ανέβηκαν και πάλι με αφορμή ανακοίνωση της γενικής γραμματείας της Κυβέρνησης με την οποία αμφισβητούνται οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες τα μέλη της Κεντρικής.
Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ) στη συνεδρίαση που πραγματοποίησαν το βράδυ της Τρίτης αναγνώρισαν την αναγκαιότητα του νομοσχεδίου και περιορίστηκαν σε εισηγήσεις για επιμέρους αναδιατυπώσεις, νομοτεχνικές βελτιώσεις και αποσαφηνίσεις όρων.
Στην ανακοίνωση που υπογράφει ο γενικός γραμματέας της Κυβέρνησης κ. Τάκης Μπαλτάκος, ο οποίος εξ αρχής ήταν αντίθετος με την πρωτοβουλία του υπουργού κ. Αντώνης Ρουπακιώτης επισημαίνεται ότι στην επίμαχη συνεδρίαση «έγιναν παρατηρήσεις και ζητήθηκαν διευκρινίσεις καταρχήν ως προς τη νομική αναγκαιότητα κατάθεσης του νομοσχεδίου, σε σχέση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, αλλά και ως προς τις επιμέρους διατάξεις του».
«Η ΚΕΝΕ, όπως πάντα γίνεται, επιφυλάχθηκε να διατυπώσει τις απόψεις της με την έκδοση σχετικού πρακτικού, όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νομοσχεδίου», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση, η οποία, όπως εξηγούσαν αρμόδιες πηγές, στέλνει το μήνυμα ότι το νομοσχέδιο παραπέμπεται στις… καλένδες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Νέα Δημοκρατία γίνονται δεύτερες σκέψεις, καθώς έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι η προώθηση του νομοσχεδίου του κ. Ρουπακιώτη, αντί να πλήξει την Χρυσή Αυγή, θα την ενισχύσει πολιτικά και θα την κάνει συμπαθή σε συντηρητικά στρώματα της κοινωνίας.
Η επίσημη, πάντως, «γραμμή του μεγαλύτερου κυβερνητικού κόμματος είναι ότι η Απόφαση – Πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Νοεμβρίου του 2008, την οποία επικαλείται ως βάση το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν είναι δεσμευτική για τη χώρα μας, η οποία, άλλωστε, όπως υποστηρίζουν, έχει επαρκές νομοθετικό πλαίσιο κατά του ρατσισμού από το 1979 που ψηφίστηκε ο νόμος 927, καθώς και από μεταγενέστερες αλλαγές που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα.
Σχετικές επισημάνσεις έκανε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, μιλώντας σε Επιτροπή της Βουλής, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν αναγνωρίζει τη σκοπιμότητα ψήφισης νέων ρυθμίσεων, κάτι που ο ίδιος μια μέρα νωρίτερα, εκφράζοντας προσωπική άποψη ωα παλαιός δικαστικός, είχε αφήσει ανοκτό.
Βενιζέλος: Να αποφασίσουν οι αρχηγοί
Η επισημοποίηση της πρόθεσης της ΝΔ να εμποδίσει την προώθηση του νομοσχεδίου, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τα συγκυβερνώντα κόμματα, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο να ζητεί το ζήτημα να τεθεί από τους αρχηγούς των τριών κυβερνητικών κομμάτων, ενώ στελέχη της ΔΗΜΑΡ επέκριναν τη στάση του κ. Μπαλτάκου.
«Η κατάθεση και ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου συνιστά διεθνή υποχρέωση της Ελληνικής Δημοκρατίας και στοιχειώδες μέτρο αυτοπροστασίας του δημοκρατικού κράτους δικαίου. Για το λόγο αυτό το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει σχετική πρόταση νόμου» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.
«Η συνεχιζόμενη δημόσια συζήτηση για την κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου αδικεί την κυβέρνηση και το πολιτικό πλαίσιο της συνεργασίας των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που κατέληξε λέγοντας ότι «οποιοδήποτε επιμέρους ζήτημα πρέπει να αντιμετωπισθεί τάχιστα από τους ίδιους τους τρεις αρχηγούς».
ΔΗΜΑΡ: Να κατατεθεί και όποιος θέλει ψηφίζει
Για «διαδικαστικά τερτίπια της ΝΔ», έκαναν, εξάλλου, λόγο στελέχη της ΔΗΜΑΡ, μετά την ανακοίνωση του γενικού γραμματέα της Κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι για την προώθηση και ψήφιση στη Βουλή του νομοσχέδιου έχει προηγηθεί συμφωνία των πολιτικών αρχηγών.
Αίσθηση, μάλιστα, προκάλεσε σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου της ΔΗΜΑΡ κ. Ανδρέα Παπαδόπουλου, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 και αναφερόμενος στον γενικό γραμματέα της Κυβέρνησης, είπε: «Ακούω ότι ένας κύριος Μπαλτάκος έχει διαφωνίες με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Μου είναι παντελώς αδιάφορο».
Άποψη της ΔΗΜΑΡ είναι ότι το νομοσχέδιο πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή και, όπως λένε χαρακτηριστικά, «όποιος θέλει, ας το ψηφίσει».
«Σφήνα» από τον ΣΥΡΙΖΑ
«Σφήνα» στις ενδοκυβερνητικές έριδες επεχείρησε για μια ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, με αφορμή δήλωση της εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ κυρίας Φώφης Γεννηματά για την αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, αν και κατά το παρελθόν είχε αντιταχθεί σε ανάλογες ρυθμίσεις, σχολίασε: «Η ΝΔ, με προσωπική εντολή του κ. Σαμαρά, παγώνει το νομοσχέδιο επειδή θέλει επί της ουσίας να αλλοιώσει το περιεχόμενό του, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο το μάτι στη Χρυσή Αυγή. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να διαχέει τις ευθύνες, καθώς αυτές βρίσκονται ξεκάθαρα εντός της κυβέρνησης».
Πηγή: protothema.gr
Σχετικές ετικέτες:Πολιτική
Σχετικά άρθρα