16:57 | 23/5/13
Τις ενέργειες που τροχοδρομεί το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών με στόχο τον περιορισμό της ζημιάς από τις αποφάσεις του Eurogroup για κάθε μέλος των ταμείων προνοίας που έχουν καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή στο 25%, αναλύει ο αρμόδιος Υπουργός Χάρης Γεωργιάδης με σημερινή επιστολή του προς τον Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου για το θέμα της προστασίας των καταθέσεων των Ταμείων Προνοίας.
Στην επιστολή του, ο κ. Γεωργιάδης ενημερώνει τον Πρόεδρο της Βουλής, πως με βάση σχετική πρόνοια του μνημονίου θα παραχωρηθεί από την οικονομική βοήθεια ποσό για αποζημίωση των ταμείων προνοίας που είχαν καταθέσεις στη Λαϊκή Τράπεζα.
"Με αυτό τον τρόπο θα περιορίζεται η ζημιά που έχει προκύψει στο ποσοστό του τελικού κουρέματος καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου", αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης προσθέτοντας πως οι εν λόγω πόροι θα παραχωρηθούν στα Ταμεία Προνοίας που είχαν καταθέσεις στη Λαϊκή Τράπεζα, κατόπιν της οριστικοποίησης του ποσοστού του κουρέματος των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου.
Σύμφωνα με τον κύπριο υπουργό οικονομικών, τα Ταμεία Προνοίας με καταθέσεις τόσο στην Τράπεζα Κύπρου όσο και στη Λαϊκή Τράπεζα θα τύχουν πρόσθετης αποζημίωσης από το κράτος με τον ακόλουθο τρόπο:
Για το κάθε μέλος των Ταμείων Προνοίας το οποίο θα υποστεί ζημιά λόγω του κουρέματος των καταθέσεων και στις δύο τράπεζες θα ανοιχτεί ξεχωριστή νοητή μερίδα στο μητρώο του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία θα πιστωθεί με ένα ποσοστό του ποσού της ζημιάς αυτής, το οποίο θα συμφωνηθεί ως οφέλη από το κράτος.
Παράλληλα, τα δικαιούχα μέλη των Ταμείων θα μπορούν να εξαργυρώνουν τα οφειλόμενα σε αυτούς ποσά με εφάπαξ καταβολή από τα Ταμεία του κράτους, κατά την ημερομηνία κανονικής συνταξιοδότησής τους ή σε περίπτωση θανάτου ή μόνιμης ολικής ανικανότητας.
Ο κ. Γεωργιάδης διευκρινίζει ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα πρόσθετης αποζημίωσης, θα είναι αυτόματη για τα Ταμεία Προνοίας με καταθέσεις στη Λαϊκή Τράπεζα, ενώ στην περίπτωση των Ταμείων Προνοίας με καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου θα είναι προαιρετική. Για τα τελευταία, αναφέρεται στην επιστολή, θα δίνεται η επιλογή να συμμετέχουν στο πρόγραμμα πρόσθετης αποζημίωσης παραχωρώντας στο κράτος ισόποσες ως προς την κρατική αποζημίωση μετοχές της Τράπεζας Κύπρου που θα τους δοθούν ως αποζημίωση από το κούρεμα καταθέσεων, είτε να μην συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό, διατηρώντας το σύνολο των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου που θα τους παραχωρηθούν.
"Σκοπός των πιο πάνω ενεργειών είναι ο περιορισμός της απώλειες για τα επηρεαζόμενα μέλη των ταμείων στο 25% του ποσού που θα αναλογούσε στο κάθε μέλος, εάν δεν προέκυπταν τα γεγονότα στις δύο τράπεζες", τονίζει ο κ. Γεωργιάδης.
Στην επιστολή διευκρινίζεται ακόμη πως η πρόταση της Κυβέρνησης αφορά το σύνολο των ταμείων και είναι ξεχωριστή από το σχέδιο πρόωρης συνταξιοδότησης το οποίο επεξεργάζεται η Τράπεζα Κύπρου για το προσωπικό της, καθώς και για το προσωπικό της πρώην Λαϊκής, αφού το θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο διαβούλευσης μεταξύ εργοδοτικής και συνδικαλιστικής πλευράς.
Αναφορικά με τη συμπερίληψη των καταθέσεων των Ταμείων Προνοίας και Συντάξεως στις εξαιρέσεις από τις καταθέσεις που καλύπτονται από το Σχέδιο Προστασίας Καταθέσεων, ο κ. Γεωργιάδης ενημερώνει τον Πρόεδρο της Βουλής ότι η εξαίρεση υφίσταται από το 2000 και προσθέτει ότι η πρόνοια αυτή δεν είναι υποχρεωτική με βάση τη σχετική οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ης Μαΐου.
Σημειώνει πως η λογική της οδηγίας ήταν να υπάρχει η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να εξαιρέσουν από την εγγύηση αυτή μεγάλους οργανισμούς και θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι δεν χρειάζονται την ίδια προστασία με τον μικροκαταθέτη, λόγω μεγέθους, τεχνογνωσίας και διαδικασιών διαχείρισης κινδύνων που διαθέτουν.
Εξηγεί επίσης πως σε περίπτωση που τα ταμεία προνοίας περιλαμβάνονταν στο σχέδιο Προστασίας Καταθέσεων, μόνοι οι πρώτες ¤100.000 των καταθέσεων του κάθε ταμείου θα τύγχαναν προστασίας και όχι οι πρώτες ¤100.000 του κάθε μέλος.
Τέλος, χαρακτηρίζοντας το θέμα των Ταμείων Προνοίας ως κορυφαίο ζήτημα ο κ. Γεωργιάδης ενημερώνει πως η Κυβέρνηση θα επανέλθει με "πρόσθετες προτάσεις που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική διαχείριση, τη διαφάνεια, τη διασπορά των επενδύσεων και την πολύ αποτελεσματική εποπτεία".
Σχετικές ετικέτες:Οικονομία
Σχετικά άρθρα