Σαμαράς: Το ενεργειακό άνοιγμα της Ελλάδας ωφελεί την Ευρώπη | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Σαμαράς: Το ενεργειακό άνοιγμα της Ελλάδας ωφελεί την Ευρώπη

12:57 | 23/5/13
Τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας κ. Έντα Κένι υποδέχεται σήμερα στην  Αθήνα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς...

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι τα δημοσιονομικά προγράμματα των δύο χωρών και η ανάγκη οι χώρες που βρίσκονται σε αυτά, να αυξήσουν την πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να συμπληρωθούν με αναπτυξιακές πολιτικές.

 Η μακροχρόνια λιτότητα στις δύο χώρες απειλεί την  κοινωνική συνοχή και γι αυτό θεωρούν ότι θα πρέπει να δοθεί πια μεγαλύτερο βάρος στην ανάπτυξη παράλληλα με προγράμματα ανακούφισης των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Ο κ. Σαμαράς αναμένει στήριξη από τον κ. Κένι και στο θέμα της φορολογίας καθώς η Ιρλανδία πέτυχε να αποφύγει παρά το δικό της μνημόνιο την υψηλή φορολογία.


Χθες ο κ. Σαμαράς παραβρέθηκε στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που είχε αντικείμενο την ενέργεια. Με παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού στο κείμενο των συμπερασμάτων περιελήφθη ειδική αναφορά σε εγχώριες πηγές ενέργειας χερσαίες και θαλάσσιες που καλύπτει και τον θαλάσσιο ενεργειακό πλούτο των κρατών μελών.

Ο κ. Σαμαράς στην δήλωση που έκανε μετά την Σύνοδο Κορυφής επισήμανε ότι  «είναι προς το συνολικό συμφέρον όλης της Ευρώπης να προχωρήσει η εκμετάλλευση των εγχώριων πλουτοπαραγωγικών πηγών»

Σημείωσε δε ότι είναι «ανάγκη να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση τόσο των χωρών μελών όσο και της ΕΕ στο σύνολό της και πρόσθεσε ότι αντίστοιχο «αγώνα δρόμου» κάνουν και όλες οι υπόλοιπες οικονομικές δυνάμεις στον κόσμο αναφέροντας ως παράδειγμα τα μεγάλα βήματα που έκαναν τελευταία ΗΠΑ και Ιαπωνία στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων από σχιστολιθικά κοιτάσματα και τους ιδρυτές». 

Ειδικότερα για την Ελλάδα μιλώντας στην Σύνοδο Κορυφής είπε ότι υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι διαθέτει σημαντικά αποθέματα υδρογονανθράκων και ότι είναι προς το συμφέρον όλης της Ευρώπης να αξιοποιηθούν και να να διασυνδεθούν με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Στην Σύνοδο Κορυφής συζητήθηκε και το θέμα της αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Στην δήλωσή του ο  κ. Σαμαράς ανέφερε «Διευρύναμε απόψε τη συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη, που δεν αφορά μόνο στο εργασιακό κόστος, αφορά και στην ενέργεια αλλά και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Γιατί; Γιατί το κόστος ενέργειας επηρεάζει και το κόστος των προϊόντων, άρα και την ανταγωνιστικότητα τους. Όπως και το εύρος της φοροδιαφυγής είναι μια στρέβλωση, που δημιουργεί και άλλες στρεβλώσεις πέραν του ότι προκαλεί και τεράστια κοινωνική αδικία».

Η ευρωπαϊκή συζήτηση για την ενέργεια έρχεται σε μία στιγμή που στην χώρα μας είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την πώληση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ. Η Ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να εκλείψουν τα εμπόδια από την πλευρά της Κομισιόν για να προχωρήσει η κατοχύρωση της ΔΕΠΑ στην ρωσική Gazprom.

Εξάλλου στην χθεσινή Σύνοδο ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στην «διαφοροποίηση των πηγών», προβάλλοντας ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση (μαζί με τις κυβερνήσεις της Ιταλίας, της Αλβανίας και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων) πήρε τους τελευταίους μήνες πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός νέου εναλλακτικού αγωγού, που θα φέρνει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, τον αγωγό ΤΑΡ (Trans-Adriatic Pipeline).

Πηγή: protothema.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών