Καλά νέα για την Ελλάδα από την οικονομική αναλύτρια της JP Morgan | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Καλά νέα για την Ελλάδα από την οικονομική αναλύτρια της JP Morgan

15:31 | 31/5/13
Η Ελλάδα έχει αρχίσει να παράγει καλά νέα, τα οποία δεν καταγράφονται στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ. Αυτό σημειώνει μεταξύ άλλων η στρατηγική αναλύτρια για τις αγορές της αμερικανικής χρηματοπιστωτικής εταιρείας JP Morgan Asset Management , Μαρία Πάολα Τόσι, σε άρθρο της στην εφημερίδα Financial Times.

Προφανώς η διαπίστωση της οικονομικής αναλύτριας έχει τη δική της οικονομική και πολιτική βαρύτητα αφού το timing της ανάκαμψης είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας που έχει μεγάλη ανάγκη απο δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις στήριξης.

Ο δείκτης μετοχών του Χρηματιστηρίου της Αθήνας είχε την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη στον τελευταίο χρόνο, καθώς σχεδόν διπλασιάσθηκε από τον Μάιο του 2012, αναφέρει στην αρχή του άρθρου της η αναλύτρια.

«Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, που καταρτίζει το ΙΟΒΕ, βρίσκεται κοντά στο υψηλό διετίας. Ελληνικές επιχειρήσεις μπόρεσαν να εκδώσουν ομόλογα στις αγορές κεφαλαίων. Η κυβέρνηση προβλέπει την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό φέτος και την επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014», σημειώνει η κυρία Τόσι, προσθέτοντας: «Αυτά έχουν επιτρέψει στην Ελλάδα να συμμετάσχει στο ράλι «ανάληψης κινδύνου» τους τελευταίους μήνες.

Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων βρίσκονται τώρα πολύ κάτω από το 10%. Ο οίκος Standard & Poor's αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας την κατηγορία B- με σταθερή προοπτική, ενώ είχε κατατάξει προηγουμένως τη χώρα στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας. Ο οικονομολόγος Γουίλεμ Μπούιτερ, ο οποίος είχε λανσάρει τον όρο «Grexit», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αν και είναι ακόμη πιθανή, δεν είναι πλέον στο βασικό του σενάριο».

Η αρθρογράφος σημειώνει ότι είναι γεγονός πως η αγορά εργασίας παραμένει αδύναμη. «Στο τέλος του 2012, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 24%, που σαφώς εμποδίζει την αποκατάσταση της εγχώριας ζήτησης. Ωστόσο, το μέσο κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος υποχώρησε 14% από το υψηλό επίπεδο του 2009. Το αποτέλεσμα αυτής της υποχώρησης, σε συνδυασμό με την ασθενή εγχώρια ζήτηση, ήταν μία συνεχής βελτίωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο μειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 στο 5% του ΑΕΠ από 16% που ήταν το 2009», αναφέρει η κυρία Πάολα Τόσι.

«Εάν το ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδας αυξηθεί σύμφωνα ή περισσότερο από τις εκτιμήσεις, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μηδενισθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια», καταλήγει η αρθρογράφος, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε τους κινδύνους, που παραμένουν σημαντικοί, αλλά αυτό που προκύπτει είναι ότι μερικές φορές η πραγματικότητα είναι καλύτερη από αυτή που υπονοούν οι δραματικοί τίτλοι των ειδήσεων».

Πηγή: protothema.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών