12:27 | 9/5/13
Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση των καθηγητών στην οποία θα αποφασίσουν εαν θα κάνουν απεργία κατά τις Πανελλήνιες εξετάσεις. Όμηροι 100.000 μαθητές και οι οικογένειες τους. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ λέει τι θα συμβεί σε περίπτωση που το Υπουργείο Παιδείας κηρύξει επιστράτευση...
Μέρες 1988 οπου ήταν η πρώτη φορά που έγινε απεργία των καθηγητών πάνω στις Πανελλαδικές εξετάσεις βιώνει η χώρα. Τότε, μετά από 35 μέρες απεργίας η κυβέρνηση έκανε πίσω και οι εξετάσεις έγιναν τον Ιούλιο.
Το τωρινό σκηνικό σύγκρουσης μεταξύ των καθηγητών και του Υπουργείου Παιδείας δείχνει οτι θα πάμε και στις μέρες του 1990, τότε που έγινε η δεύτερη απεργία των καθηγητών κατά την πρώτη μέρα των εξετάσεων και κηρύχθηκε επιστράτευση από το Υπουργείο Παιδείας.
Οι καθηγητές είναι ανυποχωρήτοι, το Υπουργείο Παιδείας το ίδιο και στη μέση βρίσκονται για μια ακόμη φορά 100.000 μαθητές και οι οικογένειές τους.
Σήμερα, το αργότερο αύριο οι καθηγητές θα λάβουν την τελική τους απόφαση για το τι θα πράξουν και μέχρι στιγμής οι μόνη παράταξη που αντιδρά στη διεξαγωγή κινητοποιήσεων κατά τις Πανελλαδικές είναι το ΠΑΜΕ. Από την πλευρά του το Υπουργείο Παιδείας έχει κάνει σαφές οτι στη φαρέτρα του βρίσκεται και το "όπλο" της επιστράτευσης".
Οπως δήλωσε o Πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος "το Υπουργείο παραμένει αδιάλλακτο στη θέση του, δηλαδή στην αύξηση του διδακτικού ωραρίου κατά 2 ώρες εβδομαδιαίως για τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις, υποχρεωτικές μεταθέσεις για την ακρίβεια ανά την Ελλάδα.
Στην εκπαίδευση δεν τηρείται ούτε ο μνημονιακός κανόνας 5 υπάλληλοι φεύγουν, ένας υπάλληλος έρχεται. Εχουν συνταξιοδοτηθεί 24.000 καθηγητές και δάσκαλοι και έχουν προσληφθεί μόνο 3.500. Δε θα δεχτούμε την απόλυση 10.000 συμβασιούχων αναπληρωτών καθηγητών και δασκάλων και δε θα δεχτούμε την υποχρεωτική μετακίνηση 4.000 μονίμων καθηγητών ανά την Ελλάδα.
Είναι προφανές οτι όταν ο Υπουργός με τη δήλωση του εμμένει στο δίωρο και παραμένει εκεί, επιχειρεί να μας συκοφαντήσει. Σαφέστατα αντιδρούμε στην αύξηση του ωραρίου γιατί στην ουσία σημαίνει μείωση των αποδοχών μας κατά 10%, αλλά αυτό είναι το ελάχιστο. Τα μεγαλύτερα κενά θα δημιουργηθούν στην νησιωτική Ελλάδα και εκεί θα κατευθυνουν οι 4.000 συνάδελφοι που θα μετακινηθούν".
ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ
"Η επιστράτευση είναι αντιδημοκρατική ενέργεια και θεωρείται απαράδεκτο μια κυβέρνηση να χρησιμοποιεί κατ΄εξακολούθηση το μέτρο της επιστράτευσης. Σε αυτή τη διαδικασία είναι βέβαιο οτι εμείς θα έχουμε κάνει οτι μπορούσαμε και ο εκπαιδευτικός κόσμος θα γυρίσει με ψηλά το κεφάλι στα σχολεία. Και σε τελική ανάλυση κανενας δε θα μας κατηγορήσει οτι αφήσαμε τους συναδέλφους μας να πάνε ως πρόβατα στη σφαγή" επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ.
"ΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΡΕΦΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ"
"Είμαστε 70.000 καθηγητές και υπάρχουν μερικές εκατοντάδες συναδέλφων που βρίσκονται απο τη θέση τους ως γονείς σε αντίστοιχη κατάσταση με χιλιάδες άλλους γονείς. Με τις κινητοποιήσεις που κάνουμε, στρεφόμαστε και εναντίον των παιδιών μας αν το καλοσκεφτείτε. Εχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα των Πανελλαδικών, γι΄αυτό και 23 χρόνια δεν έχουμε απεργήσει στις Πανελλαδικές εξετάσεις και το αποφεύγαμε όπως ο διάολος το λιβάνι, παρά το γεγονός οτι ξέραμε οτι είναι ένα πολύ δυνατό όπλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και παρά το γεγονός οτι είμασταν οι χειρότερα αμοιβόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι.
Από τη στιγμή που η κυβέρνηση έφερε τώρα το συγκεκριμένο θέμα, στην πραγματικότητα εκείνη επέλεξε τον τρόπο που θα αντιπαρατεθουμε και μάλιστα εμείς πιστεύουμε οτι σκοπιμως το έκανε για να στρέψει την κοινωνία σε βαρος μας" είπε τέλος ο κύριος Παπαχρήστος.
Ακούστε τι δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ:
Πηγή: newsit.gr
Σχετικές ετικέτες:Ελλάδα
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων