Συνάντηση με Μπαν Γκι Μουν για τη Συρία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Συνάντηση με Μπαν Γκι Μουν για τη Συρία

11:50 | 17/5/13
Η διπλωματική κινητικότητα αυξάνεται το τελευταίο διάστημα και οι συναντήσεις κορυφής δίνουν και παίρνουν, με κεντρικό θέμα το φλέγον μέτωπο της Συρίας...

Μόλις μία ημέρα μετά τους Ομπάμα - Ερντογάν, τη σκυτάλη έρχονται να αναλάβουν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, οι οποίοι θα έχουν σήμερα συνάντηση στην κατοικία του πρώτου στο Σότσι της Νότιας Ρωσίας.
Σε αντίθεση με την Τουρκία, που ζητάει την άμεση ανατροπή του Ασαντ με στρατιωτικά μέσα, η Μόσχα προωθεί μία άλλη οδό.

Συγκεκριμένα, ζητάει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός με συμφωνία όλων των αντιμαχόμενων πλευρών (καθώς και του Ιράν) και να ακολουθήσει η σύσταση μίας μεταβατικής κυβέρνησης στη χώρα.


Διεθνής διάσκεψη

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως σε ακριβώς αυτό το πλαίσιο οι Ρώσοι προωθούν τη διεξαγωγή μίας διεθνούς διάσκεψης στις αρχές Ιουνίου, που στόχο θα έχει να βάλει τα θεμέλια για την παραπάνω αλλαγή σελίδας στο Συριακό.

Την εν λόγω ρωσική στάση αναμένεται να επαναλάβει σήμερα ο Πούτιν στην κατ' ιδίαν συνάντηση που θα έχει με τον Μπαν Γκι Μουν στο Σότσι.
Παραδοσιακός σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, η Μόσχα έχει επανειλημμένως υπερασπιστεί τον Ασαντ στον ΟΗΕ, μπλοκάροντας με βέτο κάθε πρόταση για ενίσχυση της διεθνούς πίεσης εναντίον του.

Ενδεικτικά, μόλις την περασμένη Τετάρτη, οι Ρώσοι είπαν «όχι» σε συμβολικό ψήφισμα του ΟΗΕ που ζητούσε την καταδίκη του Ασαντ, με το αιτιολογικό πως οι δυνάμεις του τελευταίου έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις τους ενάντια σε αμάχους.

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών