Πόλεμος ΔΝΤ-ΕΕ για το κούρεμα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Πόλεμος ΔΝΤ-ΕΕ για το κούρεμα

14:01 | 11/6/13
Πόλεμο μέχρις εσχάτων στους κόλπους της τρόικας διαβλέπει ο διεθνής Τύπος, όπως προκύπτει από νέο μπαράζ δημοσιευμάτων...

Από τη μια το πρακτορείο Reuters χαρακτηρίζει την τρόικα «ομάδα ποδοσφαίρου χωρίς προπονητή και χωρίς ξεκάθαρο ορισμό για το ποιος παίζει μέσα στο γήπεδο»

Και από την άλλη το γερμανικό περιοδικό Spiegel καυτηριάζει το γεγονός ότι την ώρα που το ΔΝΤ ασκεί έντονες πιέσεις για νέο «κούρεμα» τoυ ελληνικού χρέους, το Βερολίνο απειλεί σε μια τέτοια περίπτωση να κλείσει την κάνουλα της ρευστότητας προς τη χώρα μας...

Δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg ανέφερε εξάλλου ότι η κριτική από τοΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα ενδέχεται να οφείλεται στη βούληση του Ταμείου για αποχώρηση από την τρόικα.

«Εάν η τρόικα ήταν ομάδα ποδοσφαίρου, θα έψαχνε για καινούργιο προπονητή, καθώς έχει καταγράψει μία νίκη, μία ισοπαλία και μία ήττα» αναφέρει το Reuters σε δημοσίευμά του, υπογραμμίζοντας ότι η παραδοχή του ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα διέλυσε την πεποίθηση πως η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ συμφωνούσαν για τα πακέτα διάσωσης που σχεδίασαν για την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και τώρα για την Κύπρο.



Πίσω από κλειστές πόρτες, συγκρούστηκαν για τον αν η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της, αναγκάζοντας σε ζημιές τους επενδυτές, και για το αν η Ιρλανδία έπρεπε να αναγκάσει τους ομολογιούχους να μοιραστούν το κόστος διάσωσης των τραπεζών, σημειώνει το πρακτορείο. Και προσθέτει πως ακόμα διαφωνούν για το αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να διαγράψουν μέρος του χρέους της Αθήνας ώστε να γίνει βιώσιμο μακροπρόθεσμα, μία ιδέα που είναι πολιτικά εκρηκτική εν όψει των γερμανικών εκλογών τον Σεπτέμβριο.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε το Spiegel, κατά το οποίο το ΔΝΤ ασκεί πίεση για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ακόμη και εντός του τρέχοντος έτους. Το περιοδικό υποστηρίζει πως η απαίτηση αυτή του Ταμείου το φέρει σε ευθεία σύγκρουση με τη Γερμανία, που είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομική συμβολή στα πακέτα λιτότητας και υπενθυμίζει δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt όπου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου, είχε απορρίψει το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, λέγοντας πως η Γερμανία δεν έχει καμία υποχρέωση και δέσμευση απέναντι στην Ελλάδα.

Σε περίπτωση «κουρέματος» του ελληνικού χρέους προς τα κράτη-δανειστές, η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να διακόψει τη χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς «ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μπορεί να εγκρίνει πιστώσεις μόνο εφόσον έχει διασφαλιστεί αξιόπιστα η επιστροφή των χρημάτων», δήλωσε στη Handelsblatt εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προσπάθησε να μετριάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσαν τα σχέδια του ΔΝΤ για ένα νέο «κούρεμα» για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα βοήθειας ισχύει για άλλα δύο χρόνια.

Ακολουθώντας τη γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης να μην εμπλακεί σε μια σχετική συζήτηση πριν από τις γερμανικές εκλογές, ο Μ. Κότχαουζ αρκέστηκε στο να επαναλάβει ότι το νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα που ισχύει από τον Νοέμβριο του 2012 θα ισχύει για δύο χρόνια. Μόλις το 2014 θα αποφασισθούν πιθανές διευκολύνσεις υπό την προϋπόθεση ότι ως τότε η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα και θα έχει εφαρμόσει «υποδειγματικά» το πρόγραμμα.


ΣΟΪΜΠΛΕ ΓΙΑ ΔΝΤ

Εκκληση προς τους Ευρωπαίους να εργαστούν, ώστε να μη χρειάζονται τη βοήθεια του ΔΝΤ, απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. «Γενικά, υπάρχει αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την ισχυρή εστίαση του ΔΝΤ στην Ευρώπη. Πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να θέσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο, ώστε να μην έχουμε ανάγκη πλέον τη βοήθεια του ΔΝΤ», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.


Financial Times

Η τρόικα οδηγεί την Ελλάδα στη δραχμή
Για ενδεχόμενο Grexit λόγω της πολιτικής που προωθεί στην Ελλάδα η τρόικα κάνουν λόγο οι Financial Times, υποστηρίζοντας πως η χώρα θα παραμείνει κολλημένη σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και αποπληθωρισμού χρέους.

Αυτό, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, έως ότου είτε φύγει από την Ευρωζώνη κηρύσσοντας στάση πληρωμών μονομερώς, είτε φύγει από το ευρώ επιστρέφοντας στο εθνικό νόμισμα.
«Ηταν η πιο τίμια και διαυγής ανάλυση από επίσημο οργανισμό για την κρίση στην Ευρωζώνη μέχρι σήμερα. Μέσα σε 50 μόνο σελίδες το ΔΝΤ παρήγαγε μια ακριβή και σοβαρή ανάλυση για το τι πήγε στραβά με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Ηταν επίσης μια κατακραυγή της επικρατούσας άποψης για την ευρωπαϊκή πολιτική. Οι σχολιαστές επιτίθενται σε αυτή την άποψη εδώ και τρία χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που ένας επίσημος θεσμός ενώνει μαζί μας τη φωνή του», σημειώνει ο συντάκτης.

Οπως γράφει η βρετανική εφημερίδα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το θεμελιώδες σφάλμα ήταν η υπερβολική αισιοδοξία για την οικονομική ανάπτυξη. Ηταν λάθος κυρίως με την έννοια ότι προκάλεσε κι άλλα λανθασμένα συμπεράσματα, για τη μείωση του χρέους, τις πιέσεις στον τραπεζικό τομέα, την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων και τη βιωσιμότητα του χρέους.


Επιπτώσεις

Επιπλέον, δεν ήταν ένα απλό σφάλμα από κακοτυχία. Οι σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις της συμφωνημένης ελληνικής προσαρμογής δεν ήταν απλώς ορατές: τις είχαν πράγματι προβλέψει πολλοί επικριτές, όπως παραδέχεται ανοιχτά το ΔΝΤ.

Οι FT επισημαίνουν πως το άλλο μεγάλο λάθος που παραδέχεται η ανάλυση αφορά τον υπερβολικά μεγάλο χρόνο που πέρασε μέχρι να συμφωνηθεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Οταν έγινε η συμφωνία, οι περισσότεροι ιδιώτες επενδυτές είχαν ήδη αποχωρήσει.

Οι επιπτώσεις αυτών των συσσωρευμένων σφαλμάτων είναι βαριές», συνεχίζει το δημοσίευμα. «Το πιο σημαντικό είναι ότι καθιστούν αδύνατη την επίλυση της κρίσης μέσα στις παρούσες παραμέτρους».
Guardian


Καταστροφικά λανθασμένες οι προβλέψεις των δανειστών

Σκληρή κριτική για την πολιτική που έχει εφαρμοστεί στη χώρα μας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ενωση, τα Μνημόνια που επιβλήθηκαν και τις «υπεραισιόδοξες» προβλέψεις της τρόικας ότι η ελληνική οικονομία θα ανέκαμπτε μέσω της λιτότητας, που αποδείχτηκαν τελικά «καταστροφικά λανθασμένες», ασκεί με ένα άρθρο - καταπέλτη η Guardian.

Η βρετανική εφημερίδα, αφού πρώτα κάνει ένα λογοπαίγνιο με τα αρχικά του ΔΝΤ (IMF), «μεταφράζοντάς» τα ως Institutional Monstrous Failure, δηλαδή Διεθνής Τερατώδης Αποτυχία, αναφέρεται στο βιβλίο «The Body Economic» των ακαδημαϊκών David Stuckler και Sanjay Basu, όπου περιγράφονται οι επιπτώσεις της επιβολής των μνημονιακών μέτρων στην υγεία των καθημερινών Ελλήνων.

«Η εκτίμησή τους είναι ρεαλιστική: μία επιδημία HIV. Γιατροί που δεν έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν γάντια, ρόμπες και πάνες, και διαδοχικές αυτοκτονίες», τονίζεται στο άρθρο και στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην παραδοχή στην οποία προέβη την περασμένη εβδομάδα το ΔΝΤ.


Δυσλειτουργία

Σύμφωνα με την Guardian, «όπως μαρτυρεί το ''πινγκ πονγκ'' ευθυνών στο οποίο επιδόθηκαν η Ευρώπη και το ΔΝΤ τις προηγούμενες ημέρες, η τρόικα το 2013 εξακολουθεί να είναι εξίσου δυσλειτουργική όσο ήταν και το 2010. Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα επιμένει στον δρόμο της λιτότητας, με ανταμοιβή την έκτη κατά σειρά χρονιά ύφεσης».

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών