Στο Μαξίμου ο Γιούνκερ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Στο Μαξίμου ο Γιούνκερ

12:33 | 11/6/13
Με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά συναντάται αυτήν την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο πλαίσιο της διήμερης επισκεψής του στη χώρα μας...

Στις 12.30 αναμένεται να συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και στη συνέχεια με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο οποίος θα του απονείμει το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων.

Κατόπιν, στις 15:30 θα μεταβεί στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών όπου θα βραβευθεί από τον Πρόεδρο του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο, ενώ θα αναχωρήσει από την Αθήνα το μεσημέρι της Τετάρτης.

«Μας παρέσυραν οι γκουρού των αγορών»

Με διάθεση αυτοκριτικής για τον ρόλο της Ευρώπης στην ελληνική κρίση, με ιδιαίτερη αισιοδοξία για την πορεία ανάκαμψης της χώρας από το 2014 και αποκαλύψεις πως κάποιοι προσπάθησαν να εκδιωχθεί η Ελλάδα από την Ευρώπη εμφανίστηκε και μίλησε χθες στο Μέγαρο Μουσικής ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σε εκδήλωση με θέμα «Ευρώ: απολογισμός και προοπτικές», που διοργανώθηκε από την πρεσβεία του Λουξεμβούργου, το Μέγαρο Μουσικής και το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), ενώπιον πολυπληθούς κοινού (άνω των 1.000 ατόμων) που πολλές φορές χειροκρότησε θερμά τον γνωστό φιλέλληνα, ο κ. Γιούνκερ παραδέχθηκε λάθη στην προσέγγιση της ΕΕ κατά την αντιμετώπιση της ελληνικής οικονομικής κρίσης, επιτέθηκε με σφοδρότητα σε εκείνους τους Βορειοευρωπαίους πολιτικούς και στα ΜΜΕ που εκτόξευσαν ανήθικα -όπως είπε χαρακτηριστικά- λόγια κατά της Ελλάδας, ενώ δήλωσε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της χώρας, η οποία, όπως σημείωσε, «βρίσκεται σε καλό δρόμο».

Αναφερόμενος στην αρχή της κρίσης ο κ. Γιούνκερ είπε πως «η Ελλάδα χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να καταλάβει τι συνέβαινε, αλλά και οι Ευρωπαίοι δεν κατάλαβαν εγκαίρως τι είχε συμβεί στη χώρα», και συνέχισε λέγοντας «οι Ευρωπαίοι δεν αντελήφθησαν εγκαίρως τα προβλήματα της ελληνικής περίπτωσης, ακούγαμε γκουρού, θεσμικούς και μη, και χαράξαμε εν μέρει εσφαλμένη πολιτική».
Παραδέχθηκε, εξάλλου, το κοινό ?για πολλούς? μυστικό πως κάποιοι ήθελαν να τεθεί η Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. «Κάποιοι προσπάθησαν να εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη. Κάποιες κυβερνήσεις, όλος ο κόσμος και το ΔΝΤ αναρωτήθηκαν πώς θα επιβιώσει η Ελλάδα. Αν θα πρέπει να φύγει από το ευρώ ή να εξαφανιστεί το ίδιο το ευρώ», ενώ σημείωσε πως «κάποιες κεντρικές τράπεζες ευρωπαϊκών χωρών κέρδισαν από την ελληνική κρίση».


Συνιδιοκτήτης

Ο ίδιος κατέδειξε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την αγάπη του για τη χώρα μας λέγοντας πως «όταν η Ελλάδα δέχθηκε μια επίθεση άσεμνη και δηλητηριώδη, ήμουν εκεί για να την υπερασπιστώ... Αισθάνομαι συνιδιοκτήτης της Ελλάδας που αγαπώ» και πρόσθεσε συγκινημένος «δεν ξέρω αν είναι σωστό να λέμε πως η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη. Ισως να είναι πιο σωστό να πούμε πως η Ευρώπη ανήκει στην Ελλάδα».

Εν συνεχεία ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε «περήφανος που εγώ και ορισμένοι άλλοι αγωνιστήκαμε για να περάσουμε από το grexit στο grecovery», ενώ δεν δίστασε να δηλώσει αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι είναι εφικτή η έξοδος στις αγορές το 2014. «Η Ελλάδα συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να ανακάμψει οικονομικά το 2014. Συμφωνώ τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον υπουργό Οικονομικών ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει μέσα στο 2014. Η δυναμικότητα και η δυνατότητα της Ελλάδας θα γίνει πραγματικότητα», υποστήριξε.

Αναφερόμενος στο μέλλον της ΕΕ ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε ότι χρειαζόμαστε πλέον μεγαλύτερη συνοχή, μακριά από δημαγωγίες και λαϊκισμούς, και τάχθηκε υπέρ της «περισσότερης Ευρώπης χωρίς ανταγωνισμούς και επιθετικότητα». Ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός ανέτρεξε στο ταραχώδες πρόσφατο ευρωπαϊκό παρελθόν, τάχθηκε υπέρ της Ευρώπης και όχι των εθνών-κρατών, που ευθύνονται, όπως είπε, για αλλεπάλληλες αιματηρές συρράξεις.
Τέλος είχε και ένα επίκαιρο -λόγω της υπόθεσης ΔΕΠΑ- μήνυμα προς τους Ελληνες. Τους προέτρεψε να πουλάνε όσο εκείνοι θέλουν και όχι όσο θέλουν οι άλλοι.
Παθογένεια


Η πληγή της φοροδιαφυγής

Ερωτηθείς για τα αυξημένα επίπεδα φοροδιαφυγής, ο κύριος Γιούνκερ προέτρεψε τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτή τη σημαντική παθογένεια και διερωτήθηκε πώς όταν τα επίπεδα διαφθοράς είναι ακόμη υψηλά στην Ελλάδα, αυτό δεν είναι εύκολα εξηγήσιμο στους κατοίκους του δουκάτου αλλά και στους άλλους Ευρωπαίους πολίτες.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Θερμή υποδοχή

Πολλοί και εξέχοντες προσήλθαν στην ομιλία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Μέγαρο Μουσικής, οι οποίοι και χειροκρότησαν κατ' επανάληψη τον πρώην επικεφαλής του Eurogroup. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου εισήλθε στην αίθουσα του Μεγάρου συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, ενώ στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Γιούνκερ αναφώνησε «Ζήτω η Ελλάδα». Εκτός από τον Ελληνα πρωθυπουργό, την ομιλία παρακολούθησαν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, ο Ευ. Βενιζέλος και ο Φ. Κουβέλης, ο πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Απ. Κακλαμάνης και Δ. Σιούφας, υπουργοί της κυβέρνησης μεταξύ των οποίων οι κ. Στουρνάρας, Τζαβάρας και Σταϊκούρας, ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος, η Ντόρα Μπακογιάννη, η Βάσω Παπανδρέου και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών