11:33 | 1/6/13
Κομβικής σημασίας για το ελληνικό πρόγραμμα ίσως αποδειχθεί η επίσκεψη-αστραπή του προέδρου του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα ο οποίος ήρθε περισσότερο για να ακούσει, παρά για να πει κάτι στην ελληνική πλευρά...
Μπήκαν όμως οι βάσεις για δύο θεμελιώδη ζητήματα που θέλει πλέον να πετύχει η Αθήνα: τη μείωση του ΦΠΑ και τη δραστική μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Και αυτό φαίνεται να το πέτυχε.
Σύμφωνα με πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τι συζητείται πίσω από τις κλειστές πόρτες, στη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός δεν έθεσε απλώς θέμα μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και άλλων φόρων ευρύτερα σε διάφορες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών.
Για τον ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% σε 13% ο κ.Ντάισελμπλουμ φάνηκε ενημερωμένος πως το θέμα αναμένεται να κλείσει θετικά την επόμενη εβδομάδα κιόλας, όταν με την επιστροφή της Τρόικα στη χώρα μας, αναμένεται να κομίζει και καταφατική απάντηση στο ελληνικό αυτό αίτημα.
Ο Ολλανδός δεν φάνηκε έτοιμος να απαντήσει για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ και στα είδη διατροφής, από το 13% στο 11%, αφού φάνηκε να μην γνωρίζει σε λεπτομέρεια το τι σκέφτονται για τα θέμα οι ελεγκτές της
Τρόικα.
Πιο θετικός εμφανίστηκε όμως στο θέμα της μείωσης του ελληνικού χρέους. Αν και δεν μπορούσε δημοσίως να προκαταλάβει το τι θα αποφασίσει τα Γιούρογκρουπ στις 20 Ιουνίου, δέχτηκε να προσπαθήσει να βάλει στην ατζέντα την μεταφορά του κόστους της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών από το δημόσιο στον νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, που θα λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2014.
Η «μαγική» λέξη είναι η δυνατότητα να ενταχθεί «αναδρομικώς» το 2014 στο νέο μηχανισμό, το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών που γίνεται φέτος. Αυτό θα σημάνει καθαρή μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους κατά 50 δισ. ευρώ και η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να υπολογίζει πολύ σε αυτό.
Για να πετύχει ένα τέτοιο αίτημα, αλλά και για τυχόν πρόσθετη μείωση του ελληνικού χρέους, ο κ.Ντάισελμπλουμ έθεσε τρεις όρους:
- Να πετύχει πλήρης η ανακεφαλαιοποίηση, να βγουν ενισχυμένες οι ελληνικές τράπεζες και να φανούν έτοιμες να ρίξουν χρήμα στην αγορά, για να συμβάλουν στην επιστροφή της ρευστότητας και της ανάκαμψης της αγοράς.
- Να παρουσιάσει μέχρι τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον ή έως τα τέλη του 2013 συνεχή πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα.
- Να εκτελούνται επιτυχώς όλα τα μέτρα που προβλέπει το Μνημόνιο.
Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ θέτει αυτά ως βασικά προαπαιτούμενα, για να καμφθούν οι αντιδράσεις των κυβερνήσεων αλλά και της εσωτερικής κοινής γνώμης ορισμένων χωρών του Βορρά, κυρίως όμως της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Φιλανδίας και της Ολλανδίας.
Για την ίδια του τη χώρα, ο κ.Ντάισελμπλουμ τόνισε στην κατ' ιδίαν σύσκεψη που είχε με τον Γιάννη Στουρνάρα ότι ούτε ο κόσμος, ούτε τα πολιτικά κόμματα είναι έτοιμα να δεχτούν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Αυτό μπορεί να συμβεί μετά το καλοκαίρι, εφόσον όμως φανεί πως «δεν είναι χαμένη υπόθεση η Ελλάδα». Και αυτό θα κριθεί από τα τρία προαπαιτούμενα που έθεσε ο ίδιος, για να μπορέσει να «λανσάρει» και προς τους αμφισβητίες της χώρας μας στην ευρωζώνη.
Δημοσίως ο κ.Ντάισελμπλουμ δεν μπορούσε να πει τίποτα περισσότερο κατά την παρουσία του στην Αθήνα, πέραν όσων του επιτρέπονται να λέει ως πρόεδρος του Γιούργκρουπ:
- οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ευρωζώνη απέναντι στην Ελλάδα είναι ισχυρές, αλλά πρέπει να έχουν τη νομιμοποίηση των ελεγκτών και των κυβερνήσεων:
-αν η Ελλάδα τηρήσει όσα έχει ως τώρα αναλάβει, δεν θα της ζητηθεί τίποτε παραπάνω.
-και αν ακόμα το Πρόγραμμα «δεν βγαίνει» είναι ευθύνη των υπολοίπων κρατών-μελών να βοηθήσουν τη χώρα μας με ελάφρυνση του χρέους.
Όλα θα κριθούν όμως από τη στάση που θα τηρήσει η Γερμανία, η οποία εισέρχεται πλέον στη δική της εκλογική δίνη. Έως τον Νοέμβριο κανείς στην Ευρωζώνη δεν μπορεί να ταράξει τα πολιτικά νερά, ενώ ό,τι θετικό και αν συμβεί για τη χώρα μας πριν και μετά τις γερμανικές εκλογές, θα πρέπει να φανεί είτε ως ελεγμένο από την Τρόικα, είτε ως «επιβράβευση» από τη Γερμανία και τους ισχυρούς εταίρους της των προσπαθειών της χώρας μας και του ελληνικού λαού.
Για τα περαιτέρω όμως, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ανανέωσε τα ραντεβού του με τον Γιάννη Στουρνάρα, στις 20 Ιουνίου στο Γιούρογκρουπ και στα τέλη καλοκαιριού στην Ολλανδία, για να ανταποδώσει την επίσκεψη Ντάισελμπλουμ ο Έλληνας ομόλογός του.
Σχετικές ετικέτες:Οικονομία
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων