Έξι τρόποι να βελτιώσετε τη σχέση σας με το σύντροφό σας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Έξι τρόποι να βελτιώσετε τη σχέση σας με το σύντροφό σας

02:29 | 24/6/13
Τι μπορείτε να κάνετε ώστε να αναθερμάνετε τη σχέση σας

Καλή, κακή, αδιάφορη, αγαπησιάρικη, επικριτική, στενή, απόμακρη. Τι έρχεται στο μυαλό σας όταν σκέφτεστε τη σχέση που έχετε με το/τη σύζυγό σας;

Σκεφτείτε ότι συνήθως στις γιορτές, στα γενέθλια και στις επετείους ψάχνετε στιχάκια, αρκουδάκια ή γλυκά για να δωρίσετε στον ή στην αγαπημένη σας, εκφράζοντας έτσι τι σημαίνει ο άνθρωπος αυτός για εσάς. Κι όμως το μόνο που θα χρειαζόταν για να δηλώσετε τα συναισθήματα σας απέναντί του θα ήταν να νοιάζεστε και να αφήνετε το στίγμα σας στο καθετί στη ζωή του. Αν η σχέση σας δεν είναι η καλύτερη, αν έχετε πια απομακρυνθεί ο ένας από τον άλλο, ίσως θα ήταν καλό να σκεφτείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε για να αλλάξετε την κατάσταση μεταξύ σας, να αναθερμάνετε τη σχέση σας και να γίνετε ξανά ευτυχισμένοι.

Για αρχή, ξεγυμνωθείτε! Ναι καλά ακούσατε. Αν θέλετε να αλλάξετε τη σχέση που υπάρχει μεταξύ σας προς το καλύτερο, οφείλετε να είστε ο πραγματικός σας εαυτός απέναντι στο πρόσωπο που σας ενδιαφέρει, ακόμα κι αν αυτό πονάει, ακόμα κι αν χρειαστεί να ξεγυμνώσετε βαθιά συναισθήματα και ολόκληρη την καρδιά σας ακόμα, μπροστά στον άνθρωπο που αγαπάτε. Πώς θα το καταφέρετε αυτό;


Μερικοί τρόποι είναι:

Να είστε πρόθυμοι να αντιμετωπίσετε την κατάσταση πρόσωπο με πρόσωπο

Σε κανένα φυσιολογικό άνθρωπο δεν αρέσουν οι διαμάχες, ειδικά στους άνδρες, ωστόσο, η αντιπαράθεση δεν συνεπάγεται αυτόματα τσακωμό και δεν είναι απαραίτητο ότι θα καταλήξει άσχημα. Αρκεί κι εσείς από τη μεριά σας να μάθετε να βλέπετε τα πράγματα από διαφορετικό πρίσμα, υπό το πρίσμα της ευκαιρίας. Η αντιπαράθεση που θα έχετε ίσως ανοίξει ένα παράθυρο στη σχέση σας και μπορεί να σας δώσει την ευκαιρία να δείτε και να καταλάβετε τους φόβους, τον πόνο και την αγωνία του ανθρώπου με τον οποίο μοιράζεστε τη ζωή σας. Παραδεχτείτε ότι κανένας δεν είναι τέλειος κι αν μπαίνετε σε μια συζήτηση με αυτή τη σκέψη στο μυαλό ίσως μπορέσετε να ακούσετε και να κατανοήσετε πράγματα για το ταίρι σας, κάτι που ίσως και να αλλάξει τη σχέση και το γάμο σας.


Να είστε πρόθυμοι να γίνετε ευάλωτοι

Όταν πληγωνόμαστε, υψώνουμε πολύ εύκολα τείχη και κλείνουμε τους διαύλους επικοινωνίας με τους ανθρώπους γύρω μας. Δυστυχώς όμως αυτό είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνεις κάποιος σε μια σχέση. Προσπαθήστε να μιλάτε στον/στην αγαπημένο/η σας χρησιμοποιώντας το πρώτο πρόσωπο λέγοντας για παράδειγμα «Αισθάνομαι αναστατωμένος/η και υποτιμημένος/η σήμερα» ή «Νιώθω ότι δεν αποτελώ προτεραιότητα για σένα». Αυτές οι δηλώσεις είναι καλύτερες από φράσεις όπως «Μου φέρεσαι πάντα άσχημα», ή «Δεν με πηγαίνεις ποτέ μια βόλτα».


Να είστε πρόθυμοι να συγχωρείτε 

Η συγχώρεση είναι δύσκολη, ειδικά αν κάποιος έχει πληγωθεί και στο παρελθόν, ωστόσο είναι ένας τρόπος απελευθέρωσης για εκείνον που κρατάει μέσα του όλα αυτά τα συναισθήματα. Κάντε το για το δικό σας καλό, πάρτε την απόφαση να συγχωρέσετε και έπειτα εξασκηθείτε με τις αρετές της συμπάθειας, της αγάπης, της συμπόνοιας και της καλοσύνης απέναντι στο σύντροφό της ζωής σας.


Να είστε πρόθυμοι να αγαπάτε παρά τον πόνο σας

Είναι εύκολο να αγαπάμε τους ανθρώπους όταν μας φέρονται καλά, γιατί εκεί δεν υπάρχει κάτι δύσκολο από μεριάς μας. Η αληθινή πρόκληση είναι να μπορούμε να αγαπάμε τον άλλον ακόμα κι όταν είναι κακόκεφος, ξινός ή απλώς γκρινιάρης και μπορεί να μην επιδεικνύει και την καλύτερη συμπεριφορά. Προσπαθήστε να διατηρήσετε έναν ήρεμο, ευγενικό τόνο, να μιλήσετε στο ταίρι σας ψύχραιμα και με τρόπο, γιατί πάνω από όλα θα αισθανθείτε εσείς καλύτερα και ίσως δείτε να αλλάζει και η δική του/της συμπεριφορά.


Να είστε πρόθυμοι να ορίσετε τα απαραίτητα όρια

Κανένας άνθρωπος στον κόσμο δεν θα πρέπει να υπόκειται σε κανενός είδους βία, ψυχολογική, λεκτική, σωματική. Τα όρια είναι απαραίτητα, ειδικά αν ο/η σύντροφός σας παρουσιάζει κάποια τέτοια συμπεριφορά. Αν παρατηρήσετε τέτοια συμπτώματα, ζητήστε άμεσα βοήθεια, δεν είστε υποχρεωμένοι να υπομένετε τίποτα από αυτά και για κανένα λόγο.


Να είστε πρόθυμοι να παραδεχτείτε τα λάθη σας

Φανείτε ανώτεροι και γενναίοι στη ζωή σας και, αν έχετε κάπου κάνει λάθος, ζητήστε συγγνώμη, δεν είναι ντροπή. Ίσα ίσα είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση που έχετε φταίξει. Μην αφήσετε τον εγωισμό να μπει μπροστά και αρχίσετε να φωνάζετε φράσεις όπως «Γι’ αυτό το έκανα αυτό, γιατί εσύ έκανες το άλλο».

Οι σχέσεις δεν είναι εύκολες, όμως κάθε τι καλό που αξίζει έχει και το τίμημά του. Αν έχετε βαρεθεί και νιώθετε ότι η σχέση σας έχει βαλτώσει, πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας και αλλάξτε όλα εκείνα που δεν σας αρέσουν. Μην περιμένετε από τον άλλον να κάνει την πρώτη κίνηση, γιατί κι εκείνος από τη μεριά του μπορεί να περιμένει το ίδιο από εσάς, κι έτσι δεν θα έρθει ποτέ η λύση του προβλήματος. Μπορεί να περιμένετε το πρώτο βήμα από τον άλλον γιατί νιώθετε ότι αυτό δείχνει την αγάπη του προς το πρόσωπό σας, όμως μπορεί να διστάζει ή να φοβάται να το πράξει. Διευκολύνετε τον άνθρωπο σας και δεν θα χάσετε.

Τέλος, αν η σχέση σας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, ίσως πρέπει να σκεφτείτε την πιθανότητα να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό σύμβουλο σχέσεων ή γάμου.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών