15:47 | 24/6/13
Eίναι κοινός τόπος ότι ο εμπνευστής του «μαύρου» που έπεσε στην ΕΡΤ δεν πάλεψε προηγουμένως στην παλέτα του τα χρώματα, πριν περάσει από το γκρι στο απόλυτο σκοτάδι...
Ωστόσο, όταν το ρολόι έδειχνε 5 το απόγευμα την αποφράδα Τρίτη 11 Ιουνίου, ο Σίμος Κεδίκογλου, παιδί της ΕΡΤ στα πρώτα του νιάτα, αισθανόταν βολικά μέσα στο ατσαλάκωτο κοστούμι του που... φυλάει για ειδικές στιγμές.
Μια ειδική στιγμή ήταν και αυτή. Να μαγνητοσκοπήσει «κονσέρβα» με απαράμιλλο ψυχρό ύφος το διάγγελμα που θα μετέδιδαν διακαναλικά τα κανάλια μία ώρα μετά (στις 6 περίπου) για να ανακοινώσει ανερυθρίαστα το κλείσιμο τριών καναλιών, 19 ραδιοφωνικών σταθμών, τριών Ορχηστών και ενός περιοδικού, υπακούοντας σε εντολή άνωθεν να βάλει «λουκέτο» σε έναν οργανισμό τον οποίο ο ίδιος δεν κατάφερε προφανώς να εξυγιάνει. Με τη λογική του «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι», ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό έκανε... ευθανασία με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς προσπάθεια εξυγίανσης και θεραπείας του άρρωστου ομολογουμένως ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Τι είχε αλλάξει σε σχέση με δύο χρόνια πριν όταν ο κ. Κεδίκογλου είχε εξαπολύσει μύδρους εναντίον του προκατόχου του, Ηλία Μόσιαλου, εμπνευστή του σχεδίου αναμόρφωσης της ΕΡΤ που σε καμία περίπτωση δεν ευαγγελιζόταν το «μαύρο» στην οθόνη; Δεν γνώριζε για τις δικαστικές έρευνες; Για την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, τις υπερκοστολογήσεις, τις παράνομες συμβάσεις, τα «χρυσά» μπόνους σε ημετέρους;
Δεν τον είχαν ενημερώσει για τις υποθέσεις που είχαν χειριστεί σε προανακριτικό στάδιο η εισαγγελέας, τότε, Παναγιώτα Φάκου και η συνάδελφός της, Ελένη Σίσκου; Τον είχαν αφήσει αδιάφορο τα πορίσματα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που διαπίστωναν -μετά από εντολή ελέγχου του τότε υπ. Πολιτισμού Π. Γερουλάνου- όργιο κακοδιοίκησης και έντονα φαινόμενα αδιαφάνειας, παράνομων αναθέσεων και αλόγιστης σπατάλης δημοσίου χρήματος; Και βέβαια γνώριζε. Αλλωστε, στο διάγγελμά του δεν μίλησε για «μοναδική περίπτωση αδιαφάνειας» απλά και μόνο για να προσδώσει άλλοθι στην αναγγελία του «λουκέτου».
Και... καταγγέλλων
Προ διετίας κοιτάχθηκε στον καθρέφτη και είδε έναν θερμό υπέρμαχο της δημόσιας τηλεόρασης για να εστιάσει σήμερα με ψυχρότητα τον φακό και να ανακοινώσει το «λουκέτο», χρυσώνοντας το χάπι στους πολίτες λέγοντας ότι καταργείται δήθεν το «χαράτσι», όταν η λέξη αυτή είναι χαραγμένη στη συνείδηση του λαού για πολλαπλάσια ποσά από τα 4 ευρώ τον μήνα.
Ο κ. Κεδίκογλου, πολιτικός προϊστάμενος της ΕΡΤ όλο αυτό το διάστημα, κατήγγειλε τα τεράστια ποσά τα οποία μοιράζει η δημόσια τηλεόραση σε ιδιωτικές παραγωγές που θα μπορούσε να κάνει, με πολύ λιγότερα, χρησιμοποιώντας τα δικά της μέσα. Και αυτό όταν επί των ημερών του το όργιο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Μίλησε για σκάνδαλα και συνθήκες αδιαφάνειας όταν μέσα σε έναν χρόνο έχουν περάσει από την Αγία Παρασκευή δύο διευθύνοντες σύμβουλοι, που ευαγγελίζονταν την άνοιξη, ελέω πάντα Κεδίκογλου.
Ομως ποιος τοποθέτησε τον Αιμίλιο Λιάτσο στην ΕΡΤ; Ποιος διόρισε την Ανθή Σαλαγκούδη με 3.500 ευρώ τον μήνα; Ποιος έβαλε την υπογραφή του για την πρόσληψη των ειδικών συμβούλων και των ΠΕΘ; Ποιος δέχθηκε την τοποθέτηση του Γιώργου Αντωνίου σε θέση που δημιουργήθηκε για να δικαιολογηθεί διευθυντικό δικαίωμα και παχυλός μισθός 3.500 ευρώ τον μήνα; Ο κ. Κεδίκογλου δεν ενέκρινε την πρόσληψη του συντοπίτη του, γυμναστή το επάγγελμα, Μανούσου Καμπανέλη, στο γραφείο του Διευθύνοντος Συμβούλου με 3.500 ευρώ μηνιαίως;
Από τον «θίασο» που πρωταγωνίστησε στο δράμα της ΕΡΤ τον τελευταίο χρόνο, δεν λείπει και η συντοπίτισσα του υπουργού Σίμου Κεδίκογλου και υποψήφια -αρχικά με το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια, αλλάζοντας... γνώμη, με τη ΝΔ- Ματίνα Ρέτσα, που οι κακές γλώσσες λένε ότι δύο ημέρες μετά το «μαύρο» στην ΕΡΤ έλαβε κανονικότατα τον μισθό της με εντολή άνωθεν προς το λογιστήριο.
Με πλούσιο βιογραφικό η κ. Ρέτσα, πέρασε το κατώφλι της ΕΡΤ έχοντας θητεύσει στον θώκο του προέδρου του Αθλητικού Ομίλου Κριεζών, ενός χωριού κοντά στο Αλιβέρι, με προϋπηρεσία δημοσιογράφου-παρουσιάστριας στον Flash, σπουδές σε ΙΕΚ. Μάλιστα οι κακές γλώσσες λένε ότι από την πρόσληψή της στο γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου με αρμοδιότητες τις δημόσιες σχέσεις, τον Σεπτέμβριο, έχει κάνει δύο έκτακτες εμφανίσεις στο... μπαρ της ΕΡΤ.
Ποιος δεν κατάφερε να καθαρίσει την κόπρο του Αυγείου και αποδέχθηκε να εκταμιεύονται 35 εκατ. ευρώ τον χρόνο για εξωτερικές παραγωγές όταν στην ΕΡΤ υπήρχαν όλες οι ειδικότητες και όπως αποδείχθηκε υπεράριθμο προσωπικό;
Και, τέλος, ποιος έριξε τη χαριστική βολή στην ΕΡΤ, η οποία όταν την παρέλαβε η διοίκηση που ο κ. Κεδίκογλου όρισε, είχε κλείσει ισολογισμό για το 2011 με κέρδη 57 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 34 εκατ. ευρώ το 2010 και ζημιών 9 εκατ. ευρώ το 2009; Ποιος έδωσε το «πράσινο φως» να φύγουν από τα ταμεία της ΕΡΤ τα 75 εκατ. ευρώ υπέρ ΛΑΓΗΕ (Ενέργεια) και ποιος δεν γνωρίζει ότι η ΕΡΤ είναι πλεονασματική με κέρδος 40 εκατ. ευρώ μόλις το α' 4μηνο του έτους;
Το «λαμπερό» κάστ
Ο Αιμίλιος και τα παλικάρια του
Κεντρικό πρόσωπο της ΕΡΤ στην περίοδο πριν από το «λουκέτο» υπήρξε αναμφίβολα ο Aιμίλιος Λιάτσος, ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρίες συνεργατών του, έτεινε ευήκοουν ους στον διευθυντή του Γραφείου Τύπου της ΝΔ για το πότε θα έβγαζε έκτακτο δελτίο ειδήσεων με τις δραστηριότητές της «γαλάζιας» παράταξης.
Το δημοσιογραφικό προϊόν της ΕΡΤ εκφυλίστηκε τόσο από την εκστρατεία μετάδοσης των εκτός τόπου και χρόνου θετικών και μη ενοχλητικών ειδήσεων με άρωμα lifestyle όσο και από τις αλλεπάλληλες λογοκριτικές παρεμβάσεις σε διάφορους δημοσιογράφους (Ελλη Στάη, Νίκο Γρυλλάκη, Κώστα Αρβανίτη, Μαριλένα Κατσίμη κ.ά.), με αποκορύφωμα τις καταγγελίες του πρώην διευθυντή Τηλεόρασης Κ. Σπυρόπουλου, που καταλόγισε σοβαρές πολιτικές παρεμβάσεις σε προγράμματα της ΕΡΤ από υψηλόβαθμα στελέχη με δήθεν επίκληση πολιτικών προσώπων.
Κάτι θα ήξερε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Νίκος Σίμος, που εγκατέλειψε το καράβι νωρίς καταγγέλλοντας ατασθαλίες στο Ραδιομέγαρο. Νωρίτερα είχε βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην ανανέωση της εκπομπής «Στην υγειά μας» με τον Σπύρο Παπαδόπουλο, παλιά αμαρτία της ΕΡΤ, που συνέχισε επί των ημερών του ως εξωτερική παραγωγή, με κόστος 36.000 ευρώ ανά επεισόδιο. Είχε συναινέσει στην πρόσληψη 26 προνομιούχων (προσωπικό ειδικών θέσεων και ειδικοί σύμβουλοι), που κόστιζαν 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Δεν είχε φέρει καμία αντίρρηση όταν υπογράφονταν συμβάσεις με ραδιοφωνικούς παραγωγούς που κόστιζαν από 600 έως... 5.000 ευρώ τον μήνα, ούτε είχε διαρρήξει τα ιμάτιά του όταν του εισηγήθηκαν την παραγωγή 12 τηλεοπτικών προϊόντων, μεικτών και εξωτερικών παραγωγών, αξίας 2,4 εκατ. ευρώ και άλλων 12 ραδιοφωνικών κόστους 570.000 ευρώ. Προφανώς του φαινόταν νορμάλ να έχουν τέσσερις γενικοί διευθυντές 10 καλοπληρωμένες γραμματείς (των 2.000 ευρώ) την εποχή της μεγαλύτερης ανεργίας στην Ελλάδα, την ίδια ώρα που οι μισθοί των εργαζομένων της ΕΡΤ είχαν μειωθεί κατά 30%.
Τέλος, ο κ. Σίμος θεωρούσε φυσιολογικό να εκταμιεύει η ΕΡΤ 27.000 ευρώ για τις πρόβες της όμορφης και «γαλάζιας» πολιτεύτριας της ΝΔ Ανθής Σαλαγκούδη, προκειμένου να κάνει εντατικά ορθοφωνίας και παρουσίασης στα πλατό της Κατεχάκη.
Η «εκλεκτή» του Κεδίκογλου και κόρη του πρώην υφυπουργού της ΝΔ Γιώργου Σαλαγκούδη, παρά τις πολλές πρόβες και τα φροντιστήρια, θεωρήθηκε επαρκής για να λαμβάνει 3.500 ευρώ μηνιαίως. Εντέλει ολοκλήρωσε άδοξα την καριέρα της μπροστά από τις κάμερες της ΕΡΤ και τώρα αναζητεί -μάταια για την ώρα- την τύχη της στα ιδιωτικά κανάλια. Και μέσα στον χαμό κλήθηκε να καλύψει το «αρχηγικό» κενό ο νέος σωτήρας Γκίκας Μάναλης, εκ ΤΑΙΜΕΔ ορμώμενος.
Αφησε να περάσουν λίγες ημέρες για να συναντήσει τους δημοσιογράφους και να διαβεβαιώσει ύστερα από σχετική ερώτηση του «Εθνους» ότι «σκοπός του δεν ήταν το ?λουκέτο? αλλά το νοικοκύρεμα της ΕΡΤ». Τι να μεσολάβησε άραγε από τις 15 Μαΐου όταν ο κ. Μάναλης δήλωνε στο καφέ του Μουσείου Μπενάκη ότι «δεν ήρθε για να συρρικνώσει την ΕΡΤ» και ότι «εργάζεται προς την αντίθετη κατεύθυνση» έως τις 11 Ιουνίου, οπότε προκρίθηκε για ειδικός διαχειριστής -με έμμισθη εντολή- για την εκκαθάριση της δημόσιας τηλεόρασης;
Ανθρωπος-κλειδί
Το καστ του... θεάτρου του παραλόγου συμπληρώνει ένας εκπρόσωπος της «αντίπερα όχθης», ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Π. Καλφαγιάννης, ο οποίος λογικά όφειλε να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και να καταγγέλλει το πάρτι που είχε στηθεί στις σάλες του μάνατζμεντ στον 2ο όροφο. Ο άνθρωπος-κλειδί, που ενέπνεε επί χρόνια τους συνδικαλιστές και έδινε γραμμή για να κατεβαίνουν οι διακόπτες της ΕΡΤ, έβαλε και αυτός το δικό του λιθαράκι στην οικοδόμηση του μνημείου σκανδάλων στο Ραδιομέγαρο.
Παρά το γεγονός ότι είχε στην πλάτη του καταδικαστική απόφαση με την κατηγορία της κατάθεσης πλαστών στοιχείων βάσει των οποίων έλαβε παράνομα επιδόματα και ενώ είχε τιμωρηθεί με περιοριστικά μέτρα από τη Δικαιοσύνη για την αποδοχή επιδομάτων τέκνων (μαζί με τη σύζυγό του) ύψους 44.240 ευρώ με ψευδείς δηλώσεις, δεν δίσταζε να μιλά για διαφάνεια και να ωρύεται στα μικρόφωνα, συχνά δακρυσμένος.
ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
Πηγή: ethnos.gr
Σχετικά άρθρα