Πιέσεις στον Σαμαρά να αξιοποιήσει το «mea culpa» του ΔΝΤ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Πιέσεις στον Σαμαρά να αξιοποιήσει το «mea culpa» του ΔΝΤ

20:32 | 7/6/13
Σε μείζον πολιτικό θέμα εκτός και εντός Ελλάδας εξελίσσεται η λεγόμενη «ομολογία» του ΔΝΤ για τα λάθη στη διαχείριση του ελληνικού προγράμματος οδηγώντας μεταξύ άλλων σε αντιπαράθεση μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ για την αναγκαιότητα νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. 

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, επιχειρεί να στριμώξει τον πρωθυπουργό καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση «για τα λάθη του ΔΝΤ» και επιμένοντας να μάθει πως προτίθεται να αξιοποιήσει ο Αντώνης Σαμαράς να αξιοποιήσει την παραδοχή.

Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ «βλέπει» τομή στη διεθνή συζήτηση για τον τρόπο που η ευρωζώνη διαχειρίζεται την κρίση εξαιτίας του εσωτερικού εγγράφου του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ τονίζουν μεταξύ άλλων ότι το πρώτο ζήτημα για τη χώρα είναι να αντληθούν επιχειρήματα υπέρ των ελληνικών απόψεων στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Το αίτημα ουσιαστικών αλλαγών στο πρόγραμμα επαναφέρει η ΔΗΜΑΡ.

«Τον πρωθυπουργό δεν τον ενδιαφέρει να κεφαλαιοποιήσει για κομματικό όφελος τα προβλήματα του χθες αλλά να λύσει τα προβλήματα του αύριο» ανέφερουν στο μεταξύ κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την διένεξη που έχει ανακύψει μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ για τα λάθη στο δημοσιονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Η ίδια πηγή ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λόγο να παρέμβει στην αντιπαράθεση του ΔΝΤ με την ΕΕ, πρόσθετε όμως ότι την κριτική στο πρόγραμμα την έχει κάνει εδώ και χρόνια ο πρωθυπουργός, ο οποίος τώρα δικαιώνεται. Η συζήτηση αυτή όμως, συνέχιζε, μπορεί να έχει οφέλη όχι μόνο για την Ελλάδα - που υπέστη τις συνέπειες - για τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο εξής, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.


Τσίπρας: Πως θα αξιοποιήσετε την παραδοχή;

Στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων, σημειώνει πως οι παραδοχές του Ταμείου επιβεβαιώνουν την κριτική που από την πρώτη στιγμή διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τα αλλεπάλληλα μνημονιακά προγράμματα, ενώ ρωτά τον κ. Αντώνη Σαμαρά πώς προτίθεται να αξιοποιήσει αυτήν την παραδοχή.

Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «η έκθεση του ΔΝΤ κάνει παραδοχές που διαψεύδουν όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις. 

Η έκθεση παρατηρεί:



  1. Ότι το ΔΝΤ δεν υπολόγισε σωστά το βάθος της καταστροφικής ύφεσης που θα επέφερε το μνημόνιο.
  2. Ότι χρειαζόταν αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους από την αρχή του προγράμματος. 
  3. Ότι το PSI δεν ήταν αποτελεσματικό.
  4. Ότι σήμερα είναι  αμφίβολη η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας διότι το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμο,
  5. Ότι το τρέχον πρόγραμμα οδηγείται σε αδιέξοδο  εκ νέου αφού το χρηματοδοτικό κενό για τα έτη 2014 και 2015, θα είναι μεγαλύτερο του αρχικώς εκτιμώμενου.


Ο κ. Τσίπρας καταλήγει ρωτώντας τον πρωθυπουργό αν εν όψει της συνόδου Κορυφής στο τέλος Ιουνίου «προτίθεται να διεκδικήσει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τα ποσά ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, την εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων από τον υπολογισμό του πρωτογενούς ελλείμματος και την ρήτρα ανάπτυξης;» Και επίσης: «Με ποιους τρόπους η κυβέρνηση προσανατολίζεται να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που εκτιμάται;»


ΠΑΣΟΚ: Να αντληθούν επιχειρήματα για τη διαπραγμάτευση

Τομή στη διεθνή συζήτηση για τον τρόπο που η Ευρωζώνη διαχειρίζεται την κρίση χαρακτήριζαν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ το εσωτερικό έγγραφο του ΔΝΤ για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι το πρώτο ζήτημα για τη χώρα μας είναι «να αντληθούν επιχειρήματα υπέρ των ελληνικών απόψεων στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με την ΕΕ και το Ταμείο». Σύμφωνα με την Ιπποκράτους δύο είναι τα ανοικτά κομβικά ζητήματα: η συμφωνία ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να ζητηθούν από την Ελλάδα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία και η ανάγκη για περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους έτσι ώστε αυτό να καταστεί οριστικά βιώσιμο.

Οι ίδιοι κύκλοι του Κινήματος υποστήριζαν επίσης ότι το έγγραφο του ΔΝΤ «δείχνει τον τρόπο που θα έπρεπε να έχει αντιδράσει η Ελλάδα, ήδη από το 2008, εκτιμώντας σωστά και τα εσωτερικά δημοσιονομικά δεδομένα και τους διεθνείς συσχετισμούς».


«Διαγραφή μέρους του χρέους» θέλει η ΔΗΜΑΡ

«Η παραδοχή του ΔΝΤ για λάθη στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής  θέτει υπό αμφισβήτηση την «αυθεντία» των επιλογών που με την πειθώ του δανειστή έχουν καταγραφεί στα μνημόνια, ενισχύει το ελληνικό αίτημα ουσιαστικών αλλαγών και απάλειψης δυσβάστακτων όρων σε μελλοντική επικαιροποίηση και νομιμοποιεί ισχυρά την διαγραφή μέρους του χρέους στις αρχές του προσεχούς έτους» σημειώνει η ΔΗΜΑΡ.


Εσκεμμένα λάθη «βλέπει» ο Καμμένος

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος από τη Μαγνησία, όπου περιοδεύει, ενώ χαρακτήρισε εσκεμμένη τη «λανθασμένη πολιτική» του ΔΝΤ. Συγκεκριμένα τόνισε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει τη λαϊκή εντολή» και ότι «λειτουργεί κατά παράβαση του Συντάγματος και κατά παράβαση των αρχών της δημοκρατίας», επισημαίνοντας ότι το κόμμα του θα επιδιώξει «με κάθε τρόπο εκλογές και απομάκρυνση των υπαλλήλων της τρόικας».

Ερωτηθείς σχετικά με την παραδοχή του ΔΝΤ περί λαθών στο ελληνικό πρόγραμμα, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ανέφερε πως δεν πρόκειται για «δήλωση-βόμβα», καθώς όπως τόνισε «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επίτηδες έκανε τη λάθος πολιτική αυτής της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι το πρώτο μνημόνιο έγινε με συνεργούς το Γιώργο Παπανδρέου, το ΛΑΟΣ και τους συνεργούς της πρώτης κυβέρνησης, προκειμένου να γλιτώσουν τα χρήματά τους οι ευρωπαϊκές τράπεζες» σημείωσε και υποστήριξε ότι για το «έγκλημα» αυτό, θα πρέπει να απολογηθεί τόσο η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και ο Γ. Προβόπουλος, ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, όσο και «αυτοί που συνεχίζουν το έγκλημα», δηλαδή η τρικομματική κυβέρνηση.

Πηγή: tvxs.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών