Ρουσφέτια και πολεοδομικά δώρα για όλους σε... προεκλογικό φόντο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ρουσφέτια και πολεοδομικά δώρα για όλους σε... προεκλογικό φόντο

13:00 | 21/6/13
Aπεμπλέκονται τουριστικά σχέδια, χτίζονται αγροτικά χωράφια, επιτρέπονται χωρίς άδεια οι εργασίες σε κτίρια εντός αρχαιολογικού χώρου

Σαφής παρεκκλίσεις από την πολεοδομική και χωροταξική νομοθεσία προς όφελος των επενδυτών του τουρισμού, επίλυση ιδιοκτησιακών προβλημάτων αλλά και επιτάχυνση των βαλτωμένων πολεοδομικών μελετών, δίνουν οι νέες ρυθμίσεις για το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες που αποτελούν από χθες νόμο του κράτους.

Το θεσμικό πλαίσιο διανθίζεται με σειρά τροπολογιών που θωρακίζουν επενδυτικά ή οικιστικά σχέδια που περιορίζονταν από τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια ή τον τοπικό χωροταξικό σχεδιασμό, επιτρέπουν την οικοδόμηση γεωργικών γεών που προορίζονταν για καλλιέργεια αλλά και την χωροθέτηση βιοτεχνιών σε εκτός σχεδίου περιοχές. Ταυτόχρονα θεσπίζονται μεταβατικές διατάξεις σε περιπτώσεις αλλαγών χρήσεων γης προκειμένου να μην θίγονται οι πολίτες που μετά από χρόνια κατάφεραν να εξασφαλίσουν οικοδομικές άδειες που μπλοκάρονταν λόγω αλλαγής του θεσμικού πλαισίου.

Από όσα περιέγραψε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος από το βήμα της βουλής ξεχωρίζουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για να τρέξουν οι μελέτες κτηματογράφησης, με την καταβολή αμοιβών στα αρχικά σχέδια των έργων και με δυνατότητα χρησιμοποίησης της σύμβασης για χρηματοδότηση των αναδόχων. Επίσης η πρόβλεψη ότι για τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα, οι πολίτες θα μπορούν να τα διεκδικήσουν εφόσον επικαλούνται έκτακτη χρησικτησία μόνο μέσα από τα δικαστήρια, αντιδικώντας με το δημόσιο.

Την ίδια στιγμή ως δώρο σε προεκλογικό φόντο ερμηνεύεται το κάλεσμα που απηύθυνε ο κ. Καλαφάτης κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ενθαρρύνοντας τα μέλη τα κοινοβουλίου να καταθέσουν τοπικά πολεοδομικά και χωροταξικά αιτήματα, σε μια πρωτόγνωρη για τα κοινοβουλευτικά ήθη διαδικασία υπερκομματικής θεσμικής διαδικασίας. «Ο κ. Καλαφάτης πρότεινε να αναλάβει η Βουλή τη νομοθετική πρωτοβουλία, αντί της Κυβέρνησης, αλλά με τη βοήθεια του υπουργείου να έλθει νόμος με τις προτάσεις των βουλευτών, αφού βέβαια γίνει η απαραίτητη επεξεργασία. Η πρωτοβουλία αυτή έκανε πολύ καλή εντύπωση στους βουλευτές» σχολίαζαν συνεργάτες του υπουργού μιλώντας για οριζόντιες και όχι φωτογραφικές διατάξεις.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες στη βουλή ο κ. Καλαφάτης προβλέπεται ότι:

-πράξεις με τις οποίες καθορίστηκαν ή καθορίζονται οι ΖΟΕ (Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου) κατισχύουν των κατευθύνσεων και πλαισίων που προβλέπονται από άλλες διατάξεις, ως προς τις χρήσεις γης, τους όρους και περιορισμούς δόμησης και τα όρια κατάτμησης και αρτιότητας των γηπέδων εντός των ΖΟΕ. Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, «όλοι οι ενδιαφερόμενοι προς επένδυση επιχειρηματίες, κυρίως στην τουριστική γη, θα γνωρίζουν  το ασφαλές νομικό πλαίσιο γύρω από τα γήπεδα εντός ΖΟΕ».

- Τα αγροτεμάχια που είχαν παραχωρηθεί κατά χρήση αποκλειστικά για καλλιέργεια πριν από το 2003 εξαιρούνται από τους πολεοδομικούς περιορισμούς της εκτός σχεδίου δόμησης και μπορούν να πολεοδομηθούν. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι  για ένα διάστημα εκδόθηκαν άδειες με κενά και μετέπειτα είχαν παγώσει οι διαδικασίες, μολονότι ο νόμος στην αιτιολογική του έκθεση προβλέπει ότι οι νέες ρυθμίσεις δεν αφορούν τα παλαιά αγροτεμάχια

-ρυθμίζονται, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ζητήματα ολοκλήρωσης και έγκρισης εκκρεμών μελετών πολεοδομικού σχεδιασμού, οι οποίες λόγω διαφόρων προβλημάτων που ανέκυψαν κατά τη σύνταξή τους έχουν καθυστερήσει σημαντικά να ολοκληρωθούν και να προωθηθούν προς έγκριση.

-Απλοποιούνται οι διαδικασίες ανακατασκευής κτιρίου που βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο, καθώς δεν θα απαιτείται ειδική έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού εφόσον οι αλλαγές δεν επιφέρουν τροποποιήσεις των όψεων  και δεν περιλαμβάνουν εκσκαφές. Επίσης σε περιπτώσεις αποκατάστασης ερειπωμένων κτισμάτων και επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων. «Φανταστείτε ότι για να αλλάξει κάποιος πολίτης τα πλακάκια σε ένα διαμέρισμα της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης θα έπρεπε να λάβει άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία» επισήμανε ο κ Καλαφάτης.

Πηγή: newmoney.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών