16:24 | 30/7/13
Ολοκληρώθηκε η κύρια φάση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος για το έργο...
Το έργο θα γίνει με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχει υπογραφεί και η τελική σύμβαση.
Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο περιλαμβάνει αύξηση της ανακύκλωσης κατά 35% και προβλέπεται ότι σταδιακά θα κλείσουν και όλες οι παράνομες χωματερές.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε σε ομιλία του στην Περιφέρεια Πελοποννήσου:
"Ένα από τα σημαντικότερα σχέδια που ήταν σε εξέλιξη ήταν το σχέδιο για ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Και λέω σημαντικό γιατί εδώ η Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς δεν έχει ούτε ΧΥΤΥ ούτε ΧΥΤΑ αλλά μόνο ΧΑΔΑ, είναι η πιο προβληματική σε όλη την Ελλάδα από πλευράς διαχείρισης απορριμμάτων. Έπρεπε λοιπόν να τρέξουμε και χαίρομαι που σήμερα μπορούμε να πούμε πως τα καταφέραμε. Το σχέδιο μάλιστα αυτό ξεπέρασε στο δρόμο άλλα σχέδια σε άλλες Περιφέρειες, που ήταν πιο ώριμα.
Ξεπεράσαμε τα χρονοδιαγράμματα και σήμερα έχουμε ανάδοχο. Ο ανάδοχος πια παίρνει τη σκυτάλη και είναι υπεύθυνος ο ίδιος και με δικο. του ρίσκο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, καθώς οι νέες εγκαταστάσεις θα αδειοδοτηθούν σαν κανονικές βιομηχανικές μονάδες. Το κράτος από εδώ και πέρα δεν έχει κάποιες ρήτρες. Όλο το βάρος της ευθύνης περνάει στον ανάδοχο. Ο ανάδοχος το δέχθηκε γιατί οι όροι προφανώς ήταν γνωστοί στον διαγωνισμό. Τώρα πια μια περιφέρεια με 600.000 κατοίκους μπορεί βάσιμα να ελπίζει ότι θα έχει πολύ σύντομα ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων.
Μέσα σε αυτή τη χρονιά θα δοθούν οι περιβαλοντικές αδειοδοτήσεις, το 2014 θα αρχίσει η κατασκευή των μονάδων και υπολογίζεται ότι στα τέλη του 2015, το πολύ στις αρχές του 2016 οι μονάδες θα είναι σε πλήρη λειτουργία και θα καλύπτουν όλους τους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου από την οποία κατάγεται και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Πέρα από αυτά θα μου επιτρέψετε να κάνω μια γενικότερη αναφορά σε σχέση τη μέθοδο ΣΔΙΤκα τα σχέδια που έχουμε ως προς τη διαχείριση απορριμμάτων.
Εκτός από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι σε εξέλιξη αυτήν την ώρα άλλα 11 σχέδια σε όλη την Ελλάδα:
Ήπειρο, Κέρκυρα, Δυτική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα όπου έχουμε τρία έργα, Σέρρες και τέσσερα έργα που καλύπτουν όλη την Αττική. Αυτά τα σχέδια προχωρούν και η ολοκλήρωσή τους θα γίνει σύντομα. Με τα σχέδια αυτά καλύπτουμε το 40 % της επικράτειας και το 55 % του πληθυσμού της χώρας.
Η προσπάθεια είναι πολύ σημαντική. Είναι στοίχημα για εμάς να προχωρήσουμε γρήγορα και να τα καταφέρουμε. Η Πελοπόννησος ανοίγει το δρόμο και είναι μόνο η αρχή. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τις υπόλοιπες περιφέρειες, ώστε συντομότερα από όσο νομίζουν κάποιοι, η Ελλάδα να έχει ένα ολοκληρωμένο, ευρωπαϊκό, σύγχρονο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων. Και αυτό είναι μια πρόκληση για όλα τα συναρμόδια υπουργεία και για όλους τους περιφερειάρχες.
Η μέθοδος ΣΔΙΤ έχει σίγουρα προστιθέμενη αξία. Το δημόσιο δεν περιορίζεται απλά και μόνο να κατασκευάζει έργα, αλλά προμηθεύεται και υπηρεσίες. Οι ανάδοχοι δεν είναι απλά και μόνο κατασκευαστές αλλά λειτουργούν τα έργα για μεγάλο χρονικό διάστημα, στην περίπτωση της Πελοποννήσου για 28 χρόνια.
Με τα ΣΔΙΤ επίσης δεν χρησιμοποιουνται μόνο κεφάλαια του Δημοσίου από το ΕΣΠΑ αλλά κινητοποιούνται και ιδιωτικά κεφάλαια. Άρα στην ουσία έχουμε ιδιωτικές επενδύσεις που σήμερα τις χρειαζόμαστε περισσότερο παρά ποτέ στον τόπο".
Πηγή: skai.gr
Σχετικές ετικέτες:ΠελοπόννησοςΠεριβάλλον
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων