09:54 | 3/7/13
Οι εκπρόσωποι των δανειστών έθεσαν ζήτημα ελαστικότητας στις απομακρύνσεις εργαζομένων, ενώ κατέληξαν σε συμφωνία με τον Αδωνη Γεωργιάδη για συγκράτηση των περικοπών στον χώρο της υγείας..
Πιο ελαστικές ομαδικές απολύσεις ζητά η τρόικα. Το θέμα έθεσαν χθες οι εκπρόσωποί της στη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ζητώντας την αλλαγή της διαδικασίας που ισχύει σήμερα, δηλαδή την κατάργηση του δικαιώματος του εκάστοτε υπουργού να μην εγκρίνει ομαδικές απολύσεις.
Στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Γιάννη Βρούτση, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν έως τον Δεκέμβριο του 2013 να αλλάξει η διαδικασία των ομαδικών απολύσεων και να αρθεί κάθε «τυπικό» εμπόδιο που θέτει ο νόμος, όπως είναι η υπογραφή του εκάστοτε υπουργού Εργασίας για την έγκριση των απομακρύνσεων πέραν του επιτρεπόμενου ορίου. Ωστόσο δεν ζητήθηκε να αλλάξουν τα ισχύοντα ποσοστά και όρια των ομαδικών απολύσεων.
Οπως επισήμαναν οι αξιωματούχοι της τρόικας σε καμία ευρωπαϊκή χώρα - εκτός από την Ολλανδία - δεν προβλέπεται έγκριση του υπουργού για τις ομαδικές απολύσεις. Το νέο πλαίσιο θα διευκολύνει ομαδικές απολύσεις όπως συνέβη αυτές τις ημέρες στα Τσιμέντα Χαλκίδας - επισήμαναν συνδικαλιστές - όπου ζητήθηκε η έγκριση του υπουργού για την απόλυση 266 εργαζομένων μετά το κλείσιμο του εργοστασίου. Παράλληλα θα διευκολύνει τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και τραπεζών.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι το υπουργείο Εργασίας έχει πετύχει τους στόχους του, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έθεσαν το θέμα της υστέρησης στα έσοδα των Ταμείων. Συζητήθηκε πάντως το ζήτημα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) που εμφανίζει έλλειμμα 450 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2014.
Αποφασίστηκε ότι θα επανεξεταστεί η επιβολή της ειδικής εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων, υπέρ του Ταμείου των ελευθέρων επαγγελματιών που προβλεπόταν από τον νόμο, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με κοινή απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών.
Κατά τη συνάντηση δεν ετέθη θέμα μείωσης του κατώτερου μισθού και της κατώτερης σύνταξης, ούτε θεσμοθέτησης του δικαιώματος της ανταπεργίας (λοκ άουτ).
Σε ό,τι αφορά το θέμα της θεσμοθέτησης του νέου μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου διαβεβαίωσε την τρόικα ότι έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία συλλογής υπογραφών υπουργών, ώστε να νομοθετηθεί άμεσα με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.
Η διαδικασία για την πραγματοποίηση των ομαδικών απολύσεων περιλαμβάνει δύο φάσεις:
Στην πρώτη γίνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ εργοδότη και εκπροσώπων των εργαζομένων. Η προθεσμία των διαβουλεύσεων είναι 20 ημέρες και αρχίζει από την πρόσκληση του εργοδότη. Για τις διαβουλεύσεις συντάσσεται πρακτικό και υποβάλλεται στον νομάρχη ή στον υπουργό Εργασίας.
Εάν υπάρξει συμφωνία των μερών, οι ομαδικές απολύσεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με το περιεχόμενο της συμφωνίας μέσα σε 10 ημέρες. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, ο υπουργός Εργασίας ή ο νομάρχης μέσα σε 10 ημέρες από την υποβολή του πρακτικού εκδίδει απόφαση με την οποία μπορεί να παρατείνει τις διαβουλεύσεις για 20 ακόμη ημέρες με αίτηση των ενδιαφερομένων ή να μην εγκρίνει τις απολύσεις.
Εάν δεν εκδοθεί τέτοια απόφαση μέσα στις παραπάνω προθεσμίες, ο εργοδότης μπορεί να πραγματοποιήσει τις απολύσεις στην έκταση που δέχτηκε κατά τις διαπραγματεύσεις. Σε περίπτωση που δεν τηρηθούν αυτές οι προϋποθέσεις, οι απολύσεις είναι άκυρες. Στην περίπτωση αυτή οι εργαζόμενοι δικαιούνται να ζητήσουν από το δικαστήριο την ακύρωση της απόλυσής τους και τους μισθούς υπερημερίας.
Σε περίπτωση ομαδικών απολύσεων ακολουθούνται οι διατάξεις για την καταγγελία της σύμβασης εργασίας, δηλαδή έγγραφη καταγγελία και καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης. Αν διακοπεί η λειτουργία μιας επιχείρησης ή εκμετάλλευσης δεν υπάρχει υποχρέωση τήρησης των παραπάνω διαδικασιών, προκειμένου να γίνουν ομαδικές απολύσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ομαδικές απολύσεις θεωρούνται όσες υπερβαίνουν τα όρια που θέτει ο νόμος για τον αριθμό των εργαζομένων που μπορεί να απολύσει μια επιχείρηση σε μηνιαία βάση:
- Μέχρι 6 εργαζομένους, προκειμένου για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που στην αρχή του μήνα απασχολούν από 20 έως 150 εργαζομένους
- Σε ποσοστό 5% του προσωπικού και μέχρι 30 εργαζομένους για τις επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 εργαζομένους.
Σταθερός ο κατώτατος μισθός
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει σταθερός έως το τέλος του 2016 και θα επανεξεταστεί με τον νέο μηχανισμό από το 2017.
Πηγή: tanea.gr
Σχετικές ετικέτες:Οικονομία
Σχετικά άρθρα