Απάτες με διπλές χρεώσεις σε βάρος του ΕΟΠΥΥ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Απάτες με διπλές χρεώσεις σε βάρος του ΕΟΠΥΥ

22:29 | 4/8/13
Διπλές χρεώσεις Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) στον ΕΟΠΥΥ για την «ίδια» νοσηλεία ασθενών...

Παράταση της νοσηλείας ασφαλισμένων πέραν του προβλεπόμενου χρονικού ορίου, με υπερβολικές χρεώσεις αναλώσιμων ιατρικών υλικών στον επιπλέον χρόνο παραμονής των ασθενών. Χρεώσεις «ακριβών» Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων για απλά περιστατικά. Ένα «πάρτι» αισχροκέρδειας δηλαδή με τον πόνο των άλλων.

Αυτές είναι μερικές, ενδεικτικές, από τις «τεχνικές» που χρησιμοποιούν ακόμα και τώρα, σε συστηματική βάση, ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια στις «συναλλαγές» τους με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες καταδεικνύουν ότι για κάποιους εμπλεκόμενους στον χώρο της Υγείας η «άντληση παράνομου κέρδους» δεν σταμάτησε. Αποδεικνύεται επίσης ότι η έλλειψη «αυτόματων» ελεγκτικών μηχανισμών μπορεί να μετατρέψει τα ΚΕΝ από εργαλείο για τον εξορθολογισμό των δαπανών σε άλλο ένα πεδίο διασπάθισης δημοσίου χρήματος.

Οι πρακτικές αυτές αποκαλύπτονται από τα συμπεράσματα ελέγχων της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ), που διενεργήθηκαν τον περασμένο Απρίλιο και Μάιο, τα οποία βρίσκονται ήδη στο γραφείο του αρμόδιου υφυπουργού Υγείας, Αντώνη Μπέζα.

Όπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Μπέζας, το υπουργείο προτίθεται να σταματήσει διά νόμου τις πρακτικές αυτές, αυστηροποιώντας το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την εφαρμογή των ΚΕΝ, ώστε να κλείσουν όσα «παράθυρα» επιτρέπουν στους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας να υπερχρεώνουν τον ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα, από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει και ο κλινικός έλεγχος (clinical auditing) του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικά νοσοκομεία, που θα προλαμβάνει ενδεχόμενα «λάθη» στη χρέωση νοσηλίων στον Οργανισμό.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ελέγχων της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, μία από τις συνηθέστερες πρακτικές ιδιωτικών κλινικών είναι η διπλή χρέωση των ΚΕΝ για την «ίδια» νοσηλεία ασφαλισμένου.

Είναι ενδεικτική η περίπτωση ασθενούς που εισήλθε σε κλινική για επέμβαση «ρουτίνας», παρέμεινε για τον προεγχειρητικό έλεγχο, έλαβε εξιτήριο και εισήχθη ξανά την επόμενη ημέρα για να υποβληθεί στην εγχείρηση. Αν και ουσιαστικά επρόκειτο για την ίδια πράξη, αυτή χρεώθηκε ως δεύτερο ΚΕΝ στον ΕΟΠΥΥ.

Μάλιστα, αναφέρονται και περιπτώσεις όπου ο ασθενής ουδέποτε «μετακινήθηκε» από την κλινική. Σημειώνεται ότι τη δυνατότητα «διπλού ΚΕΝ» για κύρια και δεύτερη νοσηλεία δίνει ως «εξαίρεση» υπουργική απόφαση του 2012, με την προϋπόθεση ότι το δεύτερο συνεχόμενο ΚΕΝ θα τιμολογείται στο 50% του κόστους του. Ωστόσο, αυτή η εξαίρεση φαίνεται να έχει γίνει κανόνας.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε στην «Κ» ο κ. Μπέζας, το υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται στην κατάργηση αυτής της πρακτικής. Παράλληλα, ένα από τα συχνότερα «κόλπα» που αποκάλυψαν οι έλεγχοι είναι και η χρέωση των πιο «ακριβών» ΚΕΝ για απλές περιπτώσεις.

Ειδικότερα, σε συστηματική βάση, πολλές ιδιωτικές κλινικές «χρεώνουν» το ΚΕΝ π.χ. για την αντιμετώπιση μιας πάθησης και των επιπλοκών της, αντί για το απλό ΚΕΝ, που δεν περιλαμβάνει επιπλοκές ή ακόμα και χρέωση «κανονικού ΚΕΝ» αντί του αντίστοιχου για ημερήσια νοσηλεία.

Κανόνας φαίνεται να έχει γίνει και η παράταση της νοσηλείας του ασθενούς πέραν του χρόνου που αναφέρεται στα ΚΕΝ. Στην περίπτωση αυτή τα ασφαλιστικά ταμεία υποχρεούνται να καλύπτουν τη δαπάνη για τις πρόσθετες ημέρες νοσηλείας και για τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται.

Τέλος, από τους ελέγχους αποκαλύφθηκε ότι ορισμένες ιδιωτικές κλινικές συστηματικά δέχονταν ασφαλισμένους για νοσηλεία, τους οποίους όμως στη συνέχεια παρέπεμπαν σε δημόσια νοσοκομεία, με τη «δικαιολογία» ότι δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το «εξειδικευμένο» πρόβλημα υγείας τους.

Ο μεγάλος αριθμός αυτών των περιστατικών από συγκεκριμένες κλινικές είναι, σύμφωνα με τους ελεγκτές, ισχυρή ένδειξη ότι γνώριζαν οι ιδιωτικές κλινικές εξαρχής ότι δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αυτά τα περιστατικά, ωστόσο δέχονταν τους ασφαλισμένους χρεώνοντας τον ΕΟΠΥΥ...


Πονοκέφαλος οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Τη λύση σε ένα ιδιαίτερα σύνθετο πρόβλημα, καλούνται να βρουν λίαν συντόμως τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας. Το μείζον ζήτημα έχει να κάνει με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ, διαδικασία που εξελίσσεται σε πολύ αργούς ρυθμούς. Το «διά ταύτα» ετέθη επί τάπητος σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου την προηγούμενη Τρίτη, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να ζητεί την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ (έως τις 31/12/2011) έχουν δεσμευθεί από τη δόση του περασμένου Δεκεμβρίου 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Έωςτις 26 Ιουλίου 2013 είχαν εκδοθεί εντάλματα πληρωμής ύψους 570,75 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων είχαν δοθεί 379,7 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, 163,7 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν στα μέσα της εβδομάδας σε ιδιώτες παρόχους υγείας για οφειλές του ΟΠΑΔ.

Οι αιτίες για τις καθυστερήσεις είναι πολλές και αφορούν σε όλη την «αλυσίδα» της διαδικασίας. Ένας μικρός αριθμός υπαλλήλων των ταμείων καλούνται να διεκπεραιώσουν τεράστιο όγκο παραστατικών, ενώ καθυστερήσεις καταγράφονται και στο επίπεδο παρέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ελέγχουν τα εντάλματα πληρωμής. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που χρειάζονται νομοθετικές παρεμβάσεις για να αντιμετωπισθούν «εμπλοκές» στη διαδικασία.

Τέλος, ακόμα και οι πληρωμές «μπλοκάρονται», καθώς πολλοί προμηθευτές - πάροχοι δεν έχουν πλέον (και λόγω των χρεών του ελληνικού Δημοσίου) φορολογική ενημερότητα. Σημειώνεται ότι συμψηφισμός ληξιπρόθεσμων χρεών με τις υποχρεώσεις προς το Δημόσιο δεν γίνεται.

Ωστόσο, σε καλό σημείο βρίσκεται η πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων του ΕΣΥ προς τους προμηθευτές, αφού τα νοσοκομεία έχουν χρηματοδοτηθεί με 1,16 δισ. ευρώ για τον λόγο αυτό.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών