Ρουχανί: Μιλήστε στο Ιράν με τη γλώσσα του σεβασμού, όχι με κυρώσεις | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ρουχανί: Μιλήστε στο Ιράν με τη γλώσσα του σεβασμού, όχι με κυρώσεις

21:58 | 4/8/13
Κάλεσμα προς τη Δύση να εγκαταλείψει το δρόμο των κυρώσεων και να αντιμετωπίσει το Ιράν με σεβασμό, μέσω διαλόγου, απηύθυνε την Κυριακή ο νέος πρόεδρος του περσικού κράτους, Χασάν Ρουχανί, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να απαντούν πως ο ιρανός ηγέτης θα βρει «έναν πρόθυμο εταίρο» στο πρόσωπο της Ουάσιγκτον, εφόσον η Τεχεράνη είναι διατεθειμένη να μιλήσει σοβαρά για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Ο μοναδικός δρόμος να έχεις επαφές με το Ιράν είναι μέσω διαπραγματεύσεων επί ίσοις όροις, αμοιβαία οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αμοιβαίο σεβασμό […] Θέλω να αποσαφηνίσω πως εάν επιθυμείς την κατάλληλη απάντηση, δεν θα πρέπει να μιλάς στο Ιράν μέσω της γλώσσας των κυρώσεων, αλλά μέσω συνομιλίας και σεβασμού», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουχανί, στο πλαίσιο της ορκωμοσίας του ενώπιον της Βουλής στην Τεχεράνη.

Προσέθεσε δε πως το περσικό κράτος δεν προτίθεται να «παραδοθεί σε κυρώσεις, ούτε να απειληθεί με πόλεμο».

Παρά ταύτα, ο νέος ιρανός πρόεδρος επανέλαβε παράλληλα την πρόθεσή του να υιοθετήσει μία μετριοπαθή στάση στη διακυβέρνηση της χώρας, υποσχόμενος μία κυβέρνηση «σοφίας και ελπίδας» που θα «έχει τη μετριοπάθεια ως βάση» διακυβέρνησης και θα αντιπροσωπεύει το σύνολο του λαού.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ρουχανί υποσχέθηκε επίσης την καταπολέμηση της διαφθοράς και των διακρίσεων και την προώθηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των γυναικών.


Μήνυμα συνεργασίας από ΗΠΑ, υπό προϋποθέσεις

Στον απόηχο της ομιλίας Ρουχανί, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο νέος ιρανός πρόεδρος θα βρει έναν «πρόθυμο εταίρο» στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την προϋπόθεση ωστόσο πως η νέα κυβέρνηση θα «επιλέξει να εμπλακεί ουσιαστικά και σοβαρά ώστε να υλοποιήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να βρει μία ειρηνική λύση» στο ακανθώδες ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος.

Η Δύση και το Ισραήλ υποπτεύονται πως στόχος του προγράμματος είναι η συγκαλυμμένη ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Το Ιράν αντιτείνει πως οι δραστηριότητές του είναι ειρηνικές και αποσκοπούν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την διενέργεια ιατρικών πειραμάτων.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών