Γερμανική Αριστερά: Δίχως εμάς δεν κερδίζετε την Μέρκελ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Γερμανική Αριστερά: Δίχως εμάς δεν κερδίζετε την Μέρκελ

00:19 | 5/8/13
Κάλεσμα προς τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) να αναθεωρήσουν το ενδεχόμενο σχηματισμού μίας τρικομματικής αριστερής συμμαχίας στη Γερμανία απηύθυνε την Κυριακή ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς (Die Linke), Γκρέγκορ Γκίσι, τη στιγμή που δημοσκόπηση της εφημερίδας «Bild am Sonntag» φέρνει το SPD τους Πράσινους και την Αριστερά μία μονάδα μπροστά από τις κεντροδεξιές παρατάξεις υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

«Δεν βλέπω κανέναν λόγο που θα μπορούσε να αποτρέψει την Αριστερά από το να γίνει μέλος μίας γερμανικής κυβέρνησης», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Γκίσι μιλώντας στην «Bild», σημειώνοντας παράλληλα πως οι Σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να σταματήσουν να αποκλείουν τυχόν συνεργασία με το Die Linke λόγω του κομμουνιστικού του παρελθόντος στην πρώην Ανατολική Γερμανία.

«Το SPD πρέπει να κατανοήσει πως, δίχως εμάς, δεν πρόκειται να κερδίσει την καγκελαρία», συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Γκίσι. Έως τώρα τα ηγετικά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών απορρίπτουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Die Linke.

Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση που δημοσίευσε η κυριακάτικη «Bild», το SPD απολαμβάνει την υποστήριξη του 25% των ψηφοφόρων, 15 μονάδες πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες και τους αδελφούς τους Χριστιανοκοινωνιστές της κ. Μέρκελ. Οι Πράσινοι, σύμμαχοι των Σοσιαλδημοκρατών, βρίσκονται στο 13%, ενώ οι συμπολιτευόμενοι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) του Φίλιπ Ρέσλερ βρίσκονται 5%, ποσοστό-όριο για είσοδο στην κάτω Βουλή.

Η Αριστερά υποστηρίζεται από το 8%, ποσοστό που θα έδινε στις τρεις δυνάμεις της ευρύτερης αριστεράς προβάδισμα μίας μονάδας, 46 έναντι 45%, συγκριτικά με την κεντροδεξιά συμμαχία της «σιδηράς καγκελαρίου».

Το κάλεσμα της Αριστεράς βρίσκει στήριγμα και σε άλλες πρόσφατες δημοσκοπήσεις, καθώς έρευνα του σταθμού ARD την Πέμπτη τοποθετούσε την αθροιστική εκλογική επιρροή SPD-Πρασίνων-Αριστεράς στο 48%, έναντι 45% της συνασπισμένης κεντροδεξιάς.

Οι κρίσιμες ομοσπονδιακές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 22 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το γερμανικό εκλογικό σύστημα, προκειμένου ένα κόμμα ή μία συμμαχία να εξασφαλίσει κυβερνητική πλειοψηφία, πρέπει είτε να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 50% των ψήφων, είτε να αποσπάσει ποσοστό υψηλότερο από το άθροισμα των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών