Καταζητούνταν σε Γερμανία και Γαλλία οι δύο Τούρκοι τρομοκράτες | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Καταζητούνταν σε Γερμανία και Γαλλία οι δύο Τούρκοι τρομοκράτες

16:26 | 2/8/13
Ηγετικά στελέχη της ακροαριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο» - DHKP-C είναι οι τρεις από τους πέντε Τούρκους υπηκόους που συνελήφθησαν στη διάρκεια των ερευνών για την υπόθεση μεταφοράς οπλισμού με ταχύπλοο από τη Χίο στα παράλια της Τουρκίας...

Εκτός του 55χρονου Χασάν Μπιμπέρ που επέβαινε στο φουσκωτό και καταζητούνταν ως ύποπτος για την επίθεση (19 Μαρτίου 2013) με χειροβομβίδες στο τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης στην Αγκυρα, εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή στην DHKP-C εκκρεμούσαν σε βάρος και των δύο Τούρκων υπηκόων που συνελήφθησαν στα γραφεία της «Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους από την Τουρκία και το Κουρδιστάν», στην οδό Τζαβέλλα 3, στα Εξάρχεια.

Πρόκειται για έναν 51χρονο, που κατείχε πλαστό βουλγαρικό διαβατήριο, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των γερμανικών αρχών για συμμετοχή στην DHKP-C. Xθες, οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος διέταξε την προφυλάκισή του. Ο δεύτερος συλληφθείς της οδού Τζαβέλλα είναι 49 ετών, έφερε πλαστό γαλλικό διαβατήριο και σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης των γαλλικών αρχών για προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης (για λογαριασμό της DHKP-C). Το διαβατήριο που βρέθηκε στην κατοχή του 49χρονου είχε κλαπεί από τον στρατιωτικό ακόλουθο της πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, τον Απρίλιο του 2013.

Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου περιγράφουν ως μέλος της οργάνωσης DHKP-C και τον δεύτερο Τούρκο, 33 ετών, που συνελήφθη στο ταχύπλοο σκάφος ανοιχτά της Χίου. Πρόκειται για τον Μεχμέτ Γιαϊλά, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσίευμα της Vatan, καταζητούνταν (όπως και ο Μπιμπέρ) για το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα του περασμένου Μαρτίου εναντίον του υπ. Δικαιοσύνης και των γραφείων του κυβερνώντος κόμματος ΑΚP του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τόσο ο Μπιμπέρ όσο και ο Γιαϊλά ανακοινώθηκε χθες ότι είχαν υποβάλει στις ελληνικές αρχές αιτήματα πολιτικού ασύλου, τα οποία είχαν απορριφθεί. Ο 55χρονος Χασάν Μπιμπέρ είχε υποβάλει το αίτημά του το 2012 χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία ταυτότητας και διεύθυνση κατοικίας τα γραφεία της Επιτροπής Αλληλεγγύης στην οδό Τζαβέλλα 3. Ο Γιαϊλά, αντίστοιχα, είχε μπει στη χώρα ως παράνομος μετανάστης (από την Αλεξανδρούπολη) τον Γενάρη του 2013 και είχε εξασφαλίσει έγγραφα προσωρινής παραμονής έως τον Μάιο του 2013. Είχε δηλώσει ως τόπο κατοικίας τον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ των τριών Ελλήνων, κεντρικό ρόλο φέρεται να έχει διαδραματίσει ο 50χρονος Κ.Ζ., ιδιοκτήτης εστιατορίου στην περιοχή του Φαλήρου, που συνελήφθη το πρωί της 30ής Ιουλίου στον προβλήτα του λιμανιού της Χίου. Από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι «στρατολόγησε» τον 51χρονο Φρ. Α. μέσω του γιου του, τον 22χρονο σπουδαστή της σχολής Εμποροπλοιάρχων που συνελήφθησαν ως χειριστές του ταχύπλοου σκάφους.

Σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική, όλοι τους γνώριζαν την ιδιότητα των ατόμων που αναλάμβαναν να μεταφέρουν στην Τουρκία. Ο 50χρονος Κ.Ζ, ήταν, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., και αυτός που συντόνισε σε συνεργασία με τα μέλη της DHKPC τη μεταφορά των δύο καταζητούμενων και του οπλισμού στην Τουρκία. Ως σύνδεσμος μάλιστα του Κ.Ζ. με την DHKP-C εμφανίζεται ο 54χρονος Τούρκος που συνελήφθη και αυτός το πρωί της 30ής Ιουλίου στον προβλήτα της Χίου και φέρεται να πραγματοποιούσε τακτικές επισκέψεις στα γραφεία της Επιτροπής Αλληλεγγύης, στην οδό Τζαβέλλα.

Ο 51χρονος Ελληνας συλληφθείς Φρ. Α. είχε καταδικαστεί για κατοχή και προμήθεια ναρκωτικών και είχε αποφυλακιστεί πριν από ένα χρόνο. Εμενε στον Αγ. Δημήτριο και εργαζόταν ως ντελίβερι σε σουβλατζίδικο Τούρκου υπηκόου, στην ίδια περιοχή. Χρησιμοποιούσε πλαστή ταυτότητα με επώνυμο «Ρενιέρης» και εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης του φουσκωτού σκάφους, το οποίο του είχε παραχωρήσει (με ιδιωτικό συμφωνητικό) ο Τούρκος εργοδότης του (ο οποίος καταζητείται). Μέσω του συνηγόρου του Γιώργου Κατσιάδα, ο 51χρονος αρνείται ότι γνώριζε την ταυτότητα των επιβατών του ταχύπλοου, καθώς και το περιεχόμενο των αποσκευών του, ενώ υποστηρίζει ότι πραγματοποιούσε επ’ αμοιβή δρομολόγια μεταξύ Μυτιλήνης και Χίου αλλά όχι και στην Τουρκία.

Μέσω του κ. Κατσιάδα μάλιστα αποδέχεται ότι μαζί με τον 22χρονο είχαν και το διάστημα Απριλίου - Μαΐου πραγματοποιήσει μεταφορά ατόμων με μισθωμένο ταχύπλοο, όχι όμως προς την Τουρκία, όπως διατείνονται οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές.

Πλην των όπλων και των εκρηκτικών, στο σκάφος βρέθηκαν χάρτες της περιοχής Καραντουρούμ της Σμύρνης και φωτογραφίες παράκτιων περιοχών όπου, σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική, οι Ελληνες χειριστές του σκάφους σκόπευαν να αποβιβάσουν τους καταζητούμενους Τούρκους με τον οπλισμό τους.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών