Οι ισορροπίες εντός του ΔΝΤ και η Ελλάδα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Οι ισορροπίες εντός του ΔΝΤ και η Ελλάδα

17:03 | 10/8/13
Οι αμφιταλαντεύσεις γύρω από τη στάση της Βραζιλίας έναντι της χρηματοδότησης της Ελλάδας από το ΔΝΤ συνεχίζονται....

 Την ώρα που ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, εισέπραττε στον Λευκό Οίκο τα θετικά σχόλια του προέδρου Ομπάμα, ο Βραζιλιάνος υπουργός Οικονομικών, Γκίντο Μαντέγκα, με νέες δηλώσεις του, διατηρούσε ζωντανή την αβεβαιότητα σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα.

Οσοι έχουν παρακολουθήσει τη διαχείριση της «ελληνικής περίπτωσης» στο εσωτερικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθόλη τη διάρκεια της προηγούμενης τριετίας, έχουν διαπιστώσει ένα διάχυτο σκεπτικισμό για την πορεία της Ελλάδας, τη βιωσιμότητα του χρέους της, αλλά και την ορθότητα τής τόσο μεγάλης χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, που είναι πολλαπλάσια από αυτή που δικαιολογεί το μέγεθος της οικονομίας της και η συμμετοχή της στο ΔΝΤ.

«Τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας και άλλων χωρών στην περιφέρεια της Ευρωζώνης επιβάλλεται να αναθεωρηθούν και να βελτιωθούν ώστε να δημιουργήσουν μεγαλύτερες πιθανότητες για ανάκαμψη αυτών των χωρών», επισήμανε ο κ. Μαντέγκα, αμφισβητώντας για ακόμη μια φορά την πολιτική του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, αλλά και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Κάποιοι εκτιμούν ότι η νέα αυτή παρέμβαση της Βραζιλίας θα αναβιώσει τις τριβές στο εσωτερικό του ΔΝΤ και έρχεται να επιβεβαιώσει τη διάσταση απόψεων μεταξύ ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών.

Οι τελευταίες, τις οποίες επιχειρεί να εκπροσωπήσει η Βραζιλία, δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι την ηγεσία του ΔΝΤ αναλαμβάνει πάντα Ευρωπαίος, αλλά και για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται σε ό,τι αφορά την αναπροσαρμογή στα ποσοστά των μελών του Ταμείου ώστε να αποτυπώνονται πιο πιστά οι συσχετισμοί δυνάμεων. Αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ διαθέτουν το 17% των ψήφων, που στην πράξη τους δίνει το δικαίωμα βέτο (για την υπερψήφιση των αποφάσεων απαιτείται το 85%), ενώ Αμερική και Ευρώπη διαθέτουν από κοινού το 50% των ψήφων στο Εκτελεστικό Συμβούλιο.


Τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας και άλλων χωρών στην περιφέρεια της Ευρωζώνης επιβάλλεται να αναθεωρηθούν 

Ο κ. Μαντέγκα σπεύδει να καλύψει τον εκπρόσωπο της χώρας του στο Ταμείο, Πάουλο Νοριέγκα Μπατίστα, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες απείχε κατά την ψηφοφορία για την έγκριση της δόσης προς την Ελλάδα. Οπως είναι φυσικό η επαναφορά του ζητήματος, αυτή τη φορά από τον υπουργό Οικονομικών της Βραζιλίας, δεν ενθουσίασε την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί του πριν από δύο εβδομάδες, τον είχε ακούσει να τη διαβεβαιώνει ότι η Βραζιλία στηρίζει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Κάποιοι μιλούν για «αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά», ενώ στην ηγεσία του Ταμείου πιστεύουν ότι πρόκειται για μια απόπειρα της Μπραζίλια να μεταστρέψει την προσοχή από την επιδείνωση της πορείας της βραζιλιάνικης οικονομίας, που είναι απόρροια της μείωσης των τιμών των πρώτων υλών.

Ο Βραζιλιάνος υπουργός Οικονομίας διευκρινίζει πως στην προκειμένη περίπτωση υπήρξε θέμα κακής επικοινωνίας σε κυβερνητικό επίπεδο και πως ο κ. Μπατίστα θα εξακολουθήσει να εκπροσωπεί τη χώρα στο ΔΝΤ. Παρά τη διάσταση που έλαβε το ζήτημα κατά τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου, έμπειρο στέλεχος του Ταμείου, που γνωρίζει προσωπικά τον κ. Μπατίστα και έχει παρακολουθήσει λεπτομερώς την εξέλιξη του ζητήματος, είχε εκτιμήσει σε συνομιλία του με την «Κ», ότι θα ήταν σφάλμα να σπεύσει κανείς να ερμηνεύσει την προσωρινή ανάκληση του κ. Μπατίστα για διαβουλεύσεις, ως οριστική απόφαση αντικατάστασής του από το αξίωμα του εκπροσώπου της Βραζιλίας στο Ταμείο.

Πάντως, η αξιοπιστία του στο εσωτερικό του Εκτελεστικού Συμβουλίου έχει πληγεί, αν και όλα δείχνουν ότι το «βραζιλιάνικο σίριαλ» μάλλον θα συνεχισθεί...

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών