Σε χαμηλό 4,5 ετών η ανεργία στις ΗΠΑ, αλλά με πολλούς αστερίσκους | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Σε χαμηλό 4,5 ετών η ανεργία στις ΗΠΑ, αλλά με πολλούς αστερίσκους

18:40 | 2/8/13
Σε χαμηλό 4,5 ετών κατέπεσε τον Ιούλιο η ανεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή από το υπουργείο Εργασίας της χώρας...

Ωστόσο, ο μικρός αριθμός νέων θέσεων εργασίας και η σταδιακή επιβράδυνση στη δημιουργία θέσεων εγείρουν νέες ανησυχίες όσον αφορά τις προθέσεις των επιχειρήσεων, ενόσω η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη προκειμένου να υποστηρίξει μία σταθερή συρρίκνωση της ανεργίας.

Συγκεκριμένα, η ανεργία στις ΗΠΑ των Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 7,4%, ελαφρά μειωμένη από το 7,6% που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό που σημειώνεται από τον Δεκέμβριο του 2008.

Παρά ταύτα, ο δεύτερος μήνας του καλοκαιριού είδε τη δημιουργία μονάχα 162.000 θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα αναθεωρημένα στοιχεία για το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου μείωσαν τον εκτιμώμενο αριθμό των τότε νέων θέσεων κατά 26.000, στις 364.000.

Τα δεδομένα αυτά καταδεικνύουν υποχώρηση της βούλησης των επιχειρήσεων να προβούν σε νέες προσλήψεις, τη στιγμή που η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου αναπτύχθηκε μονάχα κατά 1,7% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Εργασίας, οι περισσότερες νέες θέσεις δημιουργήθηκαν στους κλάδους της εστίασης και της φιλοξενίας, όπου παραδοσιακά οι αποδοχές είναι μικρότερες, ενώ την ίδια στιγμή μειώθηκαν ελαφρά οι ώρες απασχόλησης και το μέσο ωρομίσθιο.

Υπενθυμίζεται πως η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve ή Fed) έχει επανειλημμένα αποσαφηνίσει πως η πορεία της ανεργίας είναι το βασικό κριτήριο για την αναθεώρηση της ιδιαίτερα χαλαρής και επεκτατικής νομισματικής πολιτικής της.

Από τον Ιανουάριο, το Fed αγοράζει ανά μήνα περιουσιακά στοιχεία ύψους 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο να τροφοδοτήσει την αγορά με ρευστότητα και να ενισχύσει την ανάκαμψη και την αγορά εργασίας.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών