Διχασμένοι οι Αμερικανοί για τη Συρία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Διχασμένοι οι Αμερικανοί για τη Συρία

19:27 | 5/9/13
Ανοιχτό πρώτη φορά άφησε ο Μπαράκ Ομπάμα το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, ενώ επιδόθηκε σε μια προσπάθεια να απεγκλωβιστεί από την «κόκκινη γραμμή» που ο ίδιος έθεσε, μεταφέροντας τεχνηέντως το δίλημμά του προς τη διεθνή κοινότητα...

Ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους από τη Σουηδία λίγο πριν από τη σύνοδο του G20 στη Ρωσία, αφού εκτίμησε ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει την πρότασή του, εν συνεχεία δήλωσε ότι ως επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ «έχει το δικαίωμα να δρα σύμφωνα με τα συμφέροντα του έθνους». Ο Αμερικανός πρόεδρος κινδυνολογώντας είπε ότι «εάν αποτύχουμε να δράσουμε στη Συρία, θα αυξηθούν αυτού του είδους οι επιθέσεις» και ότι «δεν έβαλα εγώ την κόκκινη γραμμή, ο κόσμος έβαλε την κόκκινη γραμμή» κατά της χρήσης χημικών όπλων.

Χθες η κυβέρνηση Ομπάμα κέρδισε την πρώτη μάχη στο Κογκρέσο, αφού έλαβε την πολιτική στήριξη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας για ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος Ασαντ. Με ψήφους 10-7 ενέκρινε το βράδυ της Τετάρτης σχετικό ψήφισμα που κατατέθηκε για περιορισμένης κλίμακας επίθεση στη Συρία. Εναντίον του ψηφίσματος τάχθηκε ο υπέρμαχος μια αλλαγής καθεστώτος στη Συρία, Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν, που δήλωσε ότι δεν στηρίζει την πρόταση ψηφίσματος που ανάβει «πράσινο φως» σε στρατιωτικό πλήγμα στη Συρία, γιατί «υπάρχουν αρκετοί που είναι δυσαρεστημένοι» από το περιεχόμενο της συγκεκριμένης πρότασης. Το σχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Γερουσίας (ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς) προς ψήφιση στις 9 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το CNN, σε σύνολο 100 γερουσιαστών, 22 έχουν ταχθεί μέχρι στιγμής υπέρ, 62 παραμένουν αναποφάσιστοι και 14 έχουν ταχθεί κατά.


Αποδοκιμασία

Η κυβέρνηση Ομπάμα επιχείρησε επίσης χθες ένα δεύτερο γύρο «διαφώτισης» και προσπάθησε να πείσει την αντίστοιχη επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων για τα σχέδιά της. Τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας «συνόδευαν» στην κατάθεσή του υψωμένα χέρια Αμερικανών πολιτών που κάθονταν ακριβώς πίσω του, τα οποία είχαν βάψει συμβολικά με... κόκκινο χρώμα σε ένδειξη αποδοκιμασίας των σχεδίων του Λευκού Οίκου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ και ο αρχηγός του αμερικανικού επιτελείου Μάρτιν Ντεμπσέι αντιμετώπισαν -εκτός του ακροατηρίου- ένα εξίσου πιο «δύσκολο» και «αιχμηρό» στις παρατηρήσεις του πάνελ σε σχέση με εκείνο της Γερουσίας και παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής του Κογκρέσου, Ρεπουμπλικάνος Τζο Μπέινερ, και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας Ερίκ Καντόρ τάχθηκαν από νωρίς στο πλευρό του Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με το CNN, μέχρι στιγμής στη Βουλή των Αντιπροσώπων (ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους) οι συσχετισμοί είναι δυσμενείς για τον πρόεδρο Ομπάμα, αφού 26 υποστηρίζουν τα σχέδιά του, 206 παραμένουν αναποφάσιστοι και 85 αναμένεται να ψηφίσουν κατά των στρατιωτικών επιχειρήσεων.


Κριτική

Χθες η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» σε κύριο άρθρο της άσκησε σκληρή κριτική στο Λευκό Οίκο για έλλειψη μιας ευρύτερης στρατηγικής στη Μέση Ανατολή. Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, η ανησυχία για τη μετά Ασαντ εποχή είναι δικαιολογημένη, αλλά δεν είναι σαφές εάν η ουδετερότητα έναντι του εμφυλίου πολέμου συμβαδίζει με το όραμα του προέδρου Ομπάμα να αποκαταστήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Στην πραγματικότητα, μια σοβαρή στρατηγική για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία απαιτεί μια σημαντική στρατιωτική και διπλωματική προσπάθεια, η οποία, μολονότι δεν θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη χερσαίων αμερικανικών δυνάμεων, θα απαιτούσε την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των μετριοπαθών συριακών δυνάμεων ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τόσο τις καθεστωτικές δυνάμεις όπως και την Αλ Κάιντα.

***


Επίθεση 60 ημερών

Προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των «σκεπτικιστών» μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία και των «γερακιών» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής θεωρείται το σχέδιο της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Το ψήφισμα επιχειρεί να προσδιορίσει τον στόχο και τη χρονική διάρκεια των στρατιωτικών επιθέσεων, αλλά επιδιώκει επίσης σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο να βοηθήσει τη συριακή αντιπολίτευση. Μεταξύ άλλων, προβλέπει:

* Η συνολική χρονική διάρκεια των στρατιωτικών κτυπημάτων στη Συρία θέτει όριο τις 60 ημέρες.

Αν ο Αμερικανός πρόεδρος το αποφασίσει, έχει δικαίωμα να επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις άλλες 30 ημέρες, υπό τις εξής προϋποθέσεις: 1) Αν εκτιμηθεί ότι η επέκταση είναι αναγκαία για να εκπληρωθούν οι στόχοι του ψηφίσματος, και 2) Αν το απαιτήσουν ειδικές συνθήκες.

* Απαγορεύεται η αποστολή αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία για χερσαίες επιχειρήσεις, αλλά υπάρχει η πρόβλεψη για «επιχειρήσεις διάσωσης, αν χρειαστεί».


Κουτσούμπας: Προβοκάτσια η χρήση χημικών

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ σε εμπλοκή της Ελλάδας με οποιονδήποτε τρόπο σε στρατιωτική επέμβαση κατά της Συρίας εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου.

Μετά τη συνάντηση ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ εκτίμησε ότι «η Ελλάδα θα πληρώσει ακριβά οποιαδήποτε εμπλοκή σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο». Χαρακτήρισε παραμύθι που δεν πιστεύουν ούτε τα μικρά παιδιά τους ισχυρισμούς της αμερικανικής ηγεσίας για τη χρήση χημικών, σχολιάζοντας ότι: «Μυρίζει από μακριά ότι πρόκειται για προβοκάτσια άλλων δυνάμεων και όχι βέβαια του καθεστώτος του Ασαντ».

Ο κ. Κουτσούμπας εκτίμησε ότι ακόμη και ένα σύντομο «χειρουργικό» πλήγμα στη Συρία θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στη Μέση Ανατολή. Ζήτησε δε: «Να κλείσει εδώ και τώρα η βάση της Σούδας και να μην δοθεί καμία άλλη διευκόλυνση, είτε το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας είτε άλλες υποδομές στη χώρα μας».
Του Θανάση Τσίτσα
Πηγή: enet.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών