Ελληνο-ισραηλινό ενδιαφέρον για υδρογονάνθρακες στον Θερμαϊκό | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ελληνο-ισραηλινό ενδιαφέρον για υδρογονάνθρακες στον Θερμαϊκό

22:09 | 17/9/13
Υπέβαλλαν κοινή πρόταση στο ΥΠΕΚΑ προκειμένου να διενεργήσουν έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στον Θερμαϊκό κόλπο και τον κόλπο Ορφανο...

Κοινή πρόταση προκειμένου να τους δοθεί άδεια να διενεργήσουν έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε δύο νέες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, υπέβαλλαν δύο εταιρείες, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Πρόκειται για την εταιρεία Energean, την μοναδική ελληνική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην παραγωγή πετρελαίου στη χώρα μας και την Ratio Petroleum, την εταιρεία που ανακάλυψε το μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στο Ισραήλ.

Οι δύο εταιρείες, με το αίτημά τους ζητούν να ξεκινήσει η διαδικασία προκήρυξης που προβλέπεται από το Ν.4001/2011, και σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, το αίτημά τους ήδη επεξεργάζεται από τα συναρμόδια υπουργεία και τις επόμενες μέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες θα απαντήσουν.

Όπως προβλέπει ο νόμος, το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων δύναται να παραχωρείται για λογαριασμό του Δημοσίου μετά από αίτηση ενδιαφερομένου για περιοχή η οποία δεν περιλαμβάνεται σε άλλη διακήρυξη. Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται διακήρυξη που εγκρίνεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αποστέλλεται για δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προθεσμία υποβολής των προσφορών για τυχόν άλλους ενδιαφερόμενους είναι τουλάχιστον ενενήντα (90) ημέρες από την τελευταία δημοσίευση.

Ο Θερμαϊκός κόλπος είχε παραχωρηθεί για έρευνα στην TEXACO τη δεκαετία του 1960 και κατόπιν στην ΔΕΠ το 1981, ενώ ο κόλπος του Ορφανού είχε παραχωρηθεί τη δεκαετία του 1960 στην εταιρεία Oceanic και στη συνέχεια το 1984 στη ΔΕΠ.

Σχολιάζοντας το σχετικό ενδιαφέρον που εξέφρασαν οι δύο εταιρείες, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη, από δύο «αξιόπιστες εταιρείες» και για ένα ακόμα βήμα «στη συνολική και συστηματική εθνική προσπάθεια για αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου και αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει επιμονή, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σταθερότητα, οι επενδυτές εμπιστεύονται τη χώρα και ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις».

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών