18:29 | 3/9/13
Σοβαρούς κινδύνους για την δημόσια υγεία, εγκυμονεί η ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστη η στεγανωτική μεμβράνη του ΧΥΤΑ Λειβαδιάς. Πρόκειται για τη μεμβράνη προστασίας του ευρύτερου υπεδάφους της περιοχής του ΧΥΤΑ (περιλαμβανόμενων των υπόγειων νερών), από τα «στραγγίδια» των απορριμμάτων...
Η καταστροφή της μεμβράνης οφείλεται στην πυρκαγιά που ξέσπασε, προ πενθημέρου, στην περιοχή μεταξύ Καρακόλιθου και Τσουκαλάδων και, όλως παραδόξως, επεκτάθηκε εντός του ΧΥΤΑ, που εξακολουθεί να καίγεται, παρά το γεγονός, ότι η πυρκαγιά έχει κατασβεστεί.
Η Περιφέρεια Στερεάς, όπως δήλωσε, ο αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας, Γιώργος Μουλκιώτης, ζήτησε την συνδρομή των επιθεωρητών περιβάλλοντος, οι οποίοι εντός των προσεχών ημερών θα μεταβούν στην περιοχή, προκειμένου να αποφανθούν περί της δυνατότητας συνέχισης της λειτουργίας του ΧΥΤΑ ή όχι.
Και ο ΧΥΤΑ της Λειβαδιάς, δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί την επικαιρότητα, αφού συχνά – πυκνά, εντός των ορίων του, εντοπίζονται πάσης φύσεως απόβλητα.
Το θέμα, μάλιστα, είχε φτάσει και στην Βουλή, μετά από έγγραφες καταγγελίες περιοίκων, σύμφωνα με τις οποίες κατά τις βραδινές, κυρίως, ώρες, λόγω ανεπαρκούς φύλαξης τόσο του παλιού όσο και του νέου ΧΥΤΑ, μεταφέρονται με ιδιωτικά απορριμματοφόρα, βυτιοφόρα και κάθε είδους φορτηγά, άγνωστης προέλευσης απόβλητα. Παρ΄ όλα αυτά, ουδέποτε εντοπίστηκαν οι υπεύθυνοι, ώστε να αποτραπεί η επανάληψη του επικίνδυνου αυτού φαινομένου.
Έτσι, οι επιτήδειοι συνεχίζουν το έργο τους και οι περισσότεροι από τους τοπικούς άρχοντες εξακολουθούν να μην γνωρίζουν τίποτα...
Φως, στην όλη υπόθεση αναμένεται να ρίξει η έρευνα που, ήδη, διενεργεί η Εισαγγελία Λειβαδιάς, το έργο της οποίας εκτιμάται ότι θα είναι αρκετά δύσκολο, αφού η πυρκαγιά «εξαφάνισε» τα περισσότερα (εάν όχι όλα) τα στοιχεία που θα αποδείκνυαν το αληθές των καταγγελιών, που επί σειρά ετών έκαναν κάτοικοι και φορείς της περιοχής.
Ωστόσο, θα δοθούν απαντήσεις σε ορισμένα ερωτήματα, όπως:
- Υπήρχε η προβλεπόμενη αντιπυρική ζώνη πέριξ του ΧΥΤΑ κι εάν ναι, πως την πέρασε, η φωτιά;
- Χρησιμοποιήθηκαν (ή όχι και γιατί) τα μέτρα πυροπροστασίας;
- Υπήρχαν ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (γεννήτριες) να τεθούν σε λειτουργία αμέσως μετά την διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος;
- Ελήφθη μέριμνα για τα τοξικά (κατά κύριο λόγο) αέρια από μια τέτοια φωτιά;
Γιατί οι εγκυμονούντες για την δημόσια υγεία κίνδυνοι είναι αρκετά σοβαροί και το ύψος των ζημιών, στο νέο κύτταρο του ΧΥΤΑ, ξεπερνά τις πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ.
Πηγή: skai.gr
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων