Πώς επηρεάζει την Κύπρο η επανεκλογή της Μέρκελ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Πώς επηρεάζει την Κύπρο η επανεκλογή της Μέρκελ

18:27 | 23/9/13
Η λέξη «θρίαμβος» είναι αυτή που χαρακτηρίζει με τον καλύτερο τρόπο τη νίκη της Άγκελα Μέρκελ η οποία κατάφερε να συγκεντρώσει το 41,5% των ψήφων, με βάση τα μέχρι τώρα προγνωστικά...

Δεν χρειάζεται να ψάξει κανείς πολύ για να βρει την αιτία που οι Γερμανοί έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην Άγκελα Μέρκελ για τρίτη συνεχή φορά. Αρκεί μόνο να σημειωθεί ότι όταν η "σιδηρά κυρία" της Γερμανίας εκλεγόταν για πρώτη φορά το 2007, η ανεργία στην χώρα ανερχόταν στο 11%. Σήμερα αγγίζει το 5,3%. Βέβαια τα πράματα δεν είναι τόσο απλοϊκά, καθώς 20% των εργαζομένων αμείβεται με περίπου €1000 το μήνα-πολλοί εκ των οποίων έχουν συμβόλαιο μερικής απασχόλησης.

Ο μεγάλος αντίπαλος της Μέρκελ, Πέερ Στάινμπρουκ, χρησιμοποίησε αυτό το καθεστώς ως ένα χαρτί για να κερδίσει τη μάχη. Η προεκλογική του εκστρατεία επικεντρώθηκε στη θέσπιση κατώτατου μισθού, τη φορολόγηση των πλουσίων και στη βελτίωση της κοινωνικής πολιτικής γενικότερα.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί οι Γερμανοί πολίτες δεν "δελεάστηκαν" από τις υποσχέσεις του Στάινμπρουκ.

Όπως αναφέρει ο Γιώργος Κέντας, επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας,  «ο γερμανικός λαός έστειλε μήνυμα στον κόσμο ότι προτεραιότητα έχουν το γερμανικά συμφέροντα. Ο μεγάλος αντίπαλος της Μέρκελ, πρότεινε ένα ‘σχέδιο Μάρσαλ’. Από την άλλη η Μέρκελ ήταν πολύ σκληρή καθώς  υποστήριξε ότι δεν μπορούν να δίνουν τα λεφτά του γερμανικού λαού χωρίς να υπάρχουν διασφαλίσεις. Ουσιαστικά το μότο της ήταν ‘πρώτα η Γερμανία και τα άλλα έπονται’». Ένα μότο που όπως φαίνεται αγκαλιάζουν οι Γερμανοί αφού με την ψήφο τους δήλωσαν ξεκάθαρα ότι η Μέρκελ χειρίστηκε τα εξωτερικά ζητήματα ορθά. «Αναδύεται ένας νέος οικονομικός εθνικισμός στην Γερμανία», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο δρ Κέντας  με το αποτέλεσμα των εκλογών να βάζει ένας τέλος στον «ευρωπαϊκό ιδεαλισμό αλληλεγγύης», σημειώνει. «Οι γερμανοί έβαλαν μπροστά το εθνικό συμφέρον, την εθνική περηφάνια που αντιπροσωπεύει η Μέρκελ», προσθέτει ο καθηγητής στο SigmaLive.


Πώς όμως η επανεκλογή της επηρεάζει την Κύπρο;

«Eμείς εδώ στην Κύπρο θα πρέπει να περιμένουμε ότι η Μέρκελ θα ακολουθήσει παρόμοια αν όχι την ίδια πολιτική, ακόμη και σε ζητήματα όπως τα ευρωπαϊκά μνημόνια». Ο δρ Κέντας πρόσθεσε ουσιασικά πως πρέπει να αναμένουμε συνέχεια της προσέγγισης που αφορούν στα οικονομικά θέματα της Κύπρου. "Η Μέρκελ δεν ψάχνει να γίνει ηγεμόνας της Ευρώπης όπως πολλοί νομίζουν. Θέλει να προωθήσει τα γερμανικά εθνικά συμφέροντα", συμπληρώνει στο SigmaLive. - See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/66543#sthash.RP2LMute.dpuf

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών