21:13 | 3/9/13
Σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δεν άφησε περιθώρια για αμφιβολίες...
Απέκλεισε το ενδεχόμενο άμεσης εμπλοκής της νατοϊκής συμμαχίας στη Συρία στο πλαίσιο στρατιωτικής επέμβασης, ενώ παράλληλα εμφανίστηκε σίγουρος ότι η επίθεση με χημικά φέρει την υπογραφή του Μπασάρ αλ Άσαντ: «Προσωπικά είμαι πεπεισμένος, όχι μόνο ότι πραγματοποιήθηκε επίθεση με χημικά, αλλά και ότι την ευθύνη φέρει το καθεστώς της Συρίας».
Χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ο ΓΓ του ΝΑΤΟ τόνισε ότι έχει λάβει πληροφορίες από μυστικές υπηρεσίες που οδηγούν σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα. Σε ερώτηση για τα αποδεικτικά στοιχεία απάντησε ότι «το ΝΑΤΟ δεν σχολιάζει εκθέσεις μυστικών υπηρεσιών».
Ποτέ ξανά χημικά
Ο κ. Ράσμουσεν μίλησε περίπου ένα μισάωρο για την κρίση στην Συρία ζητώντας την στρατιωτική παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας χωρίς, όμως να αναφερθεί στην μορφή που θα μπορούσε να λάβει. Κατά την άποψή του επιβάλλεται ένα μήνυμα προς όλα τα δικτατορικά καθεστώτα: «Στόχος των αντιποίνων θα πρέπει να είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα όχι μόνο προς το καθεστώς της Δαμασκού, αλλά και προς όλους όσους προχωρήσουν στο μέλλον στη χρήση χημικών. Δεν μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις χωρίς να υπάρξει μια ισχυρή, διεθνής αντίδραση. Στόχος μας πρέπει να είναι να μην ξαναγίνουν επιθέσεις με χημικά».
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η συμμαχία θα συνεχίσει να στηρίζει την Τουρκία σε μια ενδεχόμενη επίθεση από τη Συρία. Κατέστησε ωστόσο σαφές ότι δεν βλέπει άλλο ρόλο για το ΝΑΤΟ πέραν της προστασίας της Τουρκίας, όπου, θυμίζουμε, από τον Ιανουάριο έχουν αναπτυχθεί γερμανικά αντιπυραυλικά συστήματα τύπου Patriot.
Στάση αναμονής τηρούν τα μέλη του ΝΑΤΟ
Όσο δεν υπάρχει εντολή από τον ΟΗΕ οι περισσότερες χώρες-μέλη τηρούν στάση αναμονής. «Οι περισσότερες χώρες δεν έχουν ακόμα αποφασίσει για την στάση τους», υποστηρίζουν νατοϊκοί κύκλοι.
Αν και τάσσεται υπέρ μιας στρατιωτικής απάντησης, ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δείχνει κατανόηση για την τακτική του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να ζητήσει τη γνώμη του Κογκρέσου: «Για τις δημοκρατίες μια στρατιωτική αντίδραση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι σημαντικό να πεισθεί πρώτα η κοινή γνώμη. Χρειάζεται επομένως χρόνος. Μπορεί να είναι απογοητευτικό, αλλά έτσι λειτουργούν οι δημοκρατίες».
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δήλωσε, τέλος, ότι κατά την άποψή του η επίλυση της κρίσης στη Συρία μπορεί να επιτευχθεί μόνο πολιτικά και όχι στρατιωτικά. Άφησε ωστόσο ανοιχτό ποια θα μορφή θα μπορούσε να λάβει μια προσπάθεια επίλυσης σε πολιτικό επίπεδο.
Πηγή: skai.gr
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων