Βενιζέλος: Στην ανηφόρα αλλά και στην τελική στροφή | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Βενιζέλος: Στην ανηφόρα αλλά και στην τελική στροφή

14:42 | 8/9/13
Βέβαιος ότι η χώρα έχει διανύσει το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου που απαιτείται για την έξοδό της από την κρίση εμφανίστηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του σε παραγωγικούς φορείς και εκπροσώπους επιμελητηρίων στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης...

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε «όχι» σε πρόσθετα μέτρα και έθεσε ως προτεραιότητα τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επιτευχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Η χώρα μας βρίσκεται στην ανηφόρα, αλλά και στην τελική στροφή» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος ξεκινώντας την ομιλία του στη ΔΕΘ, εκτιμώντας ότι έχουν διανυθεί «σχεδόν τα 4/5 του δρόμου που οδηγεί στην οριστική και ασφαλή έξοδο από την κρίση και από τη στενή αυστηρή εποπτεία εταίρων και πιστωτών».

Τόνισε πως υπάρχει επίγνωση των όσων συμβαίνουν στην αγορά, την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και σε τις ελληνικές οικογένειες, συμπλήρωσε όμως πως χάρη στις θυσίες του λαού και την πολιτική αποφασιστικότητα που επέδειξαν συγκεκριμένες δυνάμεις, υπάρχουν «δημοσιονομικά επιτεύγματα».

Ολες προβλέψεις μιλούν για θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2014, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος που αναφερόμενος στην προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης, την περιέγραψε όχι ως μία συμφωνία που αφορά δύο κόμματα αλλά ως πλαίσιο ενός «εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης».
Και θεμέλια της προγραμματικής αυτής συμφωνίας και του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, είναι το δίπτυχο «Όχι πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, ισχυρή όμως στήριξη σε διαρθρωτικές αλλαγές»".


Αποκατάσταση αδικιών

Ορισε ως τους δύο μεγάλους στόχους από εδώ και στο εξής την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και την αποκατάσταση των αδικιών στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής.

«Υπάρχουν αδικίες και πρώτη προτεραιότητά μας είναι να αρχίσουμε να τις αποκαθιστούμε, τώρα που η χώρα αποκτά δημοσιονομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο, χωρίς μεγάλα λόγια και υποσχέσεις, γιατί πρέπει να το δούμε, να το πιάσουμε στα χέρια μας αυτό το επίτευγμα, προκειμένου να αρχίσει μια μεγάλη συζήτηση» ανέφερε.

Απέκλεισε δε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λέγοντας πως δεν τις χρειάζεται η χώρα και χαρακτηρίζοντας «αστεία» τα σχετικά δημοσιεύματα.

Εκτίμησε ότι «τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν γίνει διαφορετικά, αν υπήρχε εξ αρχής κοινωνική και πολιτική συναίνεση», ενώ συμπλήρωσε πως το εύρος της συναίνεσης που απαιτείται δεν υπάρχει ούτε και σήμερα.


Δύσκολη η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο

Ο κ. Βενιζέλος συνέδεσε το θέμα μιας ενδεχόμενης μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, λέγοντας πως εάν η τελευταία «είχε αποδώσει όσο έπρεπε, θα είχαμε ένα πολύ καλό επιχείρημα για επανεξέταση και του ΕΦΚ στο πετρέλαιο».
Προανήγγειλε πάντως αλλαγές στη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. "Πρέπει να δώσουμε λύση τη χρονιά αυτή σε όλα τα κοινωνικά προβλήματα που έχουν προκύψει, με γενναιοδωρία" είπε σχετικά.

Ο κ. Βενιζέλος απευθύνθηκε σε όλους τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς και τους κάλεσε να επιδείξουν υπευθυνότητα. Με το βλέμμα στραμμένο προς τους εκπαιδευτικούς, μάλιστα, είπε πως «δεν μπροεί να απειλούνται με απεργίες τα σχολεία με την έναρξη σχολικής χρονιάς και να ταλαιπωρούνται με απειλές όλες οι οικογένειες».


Δεν υπάρχει plan b

Ο κ. Βενιζέλος άσκησε λριτική στην μείζονα αντιπολίτευση λέγοντας πως «ούτε υπήρχε ούτε υπάρχει σχέδιο Β. Κκαι όποιος το ισχυρίζεται αυτό ή δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω του ή λέει ψέματα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας «πολύ θλιβερό» το γεγονός ότι «ξαναγυρίζει επίσημα, επιθετικά στην πολιτική της μονομερούς καταγγελίας δανειακών συμβάσεων και μονομερούς αναστολής της εξυπηρέτησης του χρέους».
«Όσοι φαντασιώνονται αναστολή πληρωμών, να ξέρουν ότι πετύχαμε τεράστια περίοδο χάριτος. Όσοι φαντασιώνονται μεονομερές κούρμεμα, πρέπει να ξέρουν ότι πετύχαμε το μεγαλύτερο στην ιστορία εθελοντικό κούρεμα, χωρίς να ανοίξει μύτη», υπενθύμισε ο κ. Βενιζέλος.

Απαντώντας στην κριτική που ασκείται στο ΠΑΣΟΚ από εκείνους που -όπως είπε- «νομίζουν ότι θέλαμε να γίνουμε αντιδημοφιλείς, σκληροί ή ότι εγκαταλείψαμε τις αρχές μας και υιοθετήσαμε νεοφιλελεύθερες απόψεις», τόνισε: «Το πατριωτικό καθήκον μας οδήγησε στις δύσκολες επιλογές και η αγωνία για τον πιο αδύνατο και τον πιο μεσαίο, γιατί αν δεν σωθεί η χώρα δεν σώζονται και οι άνθρωποι».


«Δεν τίθεται θέμα "ξαφνικού θανάτου"»

Για τον ΟΣΕ και τις Αμυντικές Βιομηχανίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει θέμα "ξαφνικού θανάτου"». Ειδικότερα, για τις Αμυντικές Βιομηχανίες αναφέρθηκε στον εθνικό τους ρόλο για την άμυνα και την κυριαρχία της χώρας.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών