22:57 | 16/10/13
«Η επικράτηση της έννοιας του κράτους δικαίου είναι η λύση για την αντιμετώπιση της βίας»...
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα: «Βία, πολίτες και θεσμοί» που πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Βουλή, τόνισε ότι υπάρχει «εμπιστοσύνη στους θεσμούς, τις αρχές και την ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε να διαφυλάξουν τα έννομα αγαθά της ασφάλειας και της ελευθερίας όλων των πολιτών».
Ειδικότερα, ο κ. Αθανασίου ανέφερε: «Η οικονομική κρίση είχε συνέπειες όχι μόνον σε μακροοικονομικό και μικροοικονομικό επίπεδο. Είχε και πολλαπλές κοινωνικές συνέπειες. Η Ελληνική Δημοκρατία έχει εδώ και καιρό τεθεί αντιμέτωπη με τη βία, η οποία απειλεί τα θεμέλια της και τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας, και υπονομεύει βασικά έννομα αγαθά των Ελλήνων πολιτών. Η βία αυτή εμφανίστηκε με πολλές μορφές και προκλήθηκε είτε από μεμονωμένους πολίτες είτε από οργανωμένες ομάδες.
Έτσι, συνέχισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, «γίναμε μάρτυρες, διαχρονικά, φαινομένων όπως η επίθεση σε συνανθρώπους μας με βάση φυλετικά ή εθνολογικά ή ακόμα και κοινωνικά κριτήρια, οι τρομοκρατικές ενέργειες, η βιαιοπραγία εναντίον εκπροσώπων της πολιτείας ή πολιτευτών ή συνδικαλιστικών, η στοχοποίηση οργάνων της τάξης, η καταστροφή της ιδιοκτησίας, δημόσιας και ιδιωτικής κ.ά. με το πρόσχημα ότι οι απόψεις που εκφράζονται δεν είναι ορθές ή δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές».
Η βία με το πρόσχημα αυτό, σημείωσε ο κ. Αθανασίου, «αποτελεί τη χειρότερη μορφή φασισμού, αφού αναιρεί τα συνταγματικά έννομα αγαθά της προσωπικής ελευθερίας του πολίτη, της ισότητας και του δικαιώματος για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, υπονομεύει την κοινωνική συνοχή αλλά και τις δυνατότητες ανάπτυξης και ευημερίας των πολιτών και της κοινωνίας».
Παράλληλα, ο κ. Αθανασίου ανέφερε: «Η Πολιτεία και η κοινωνία δε μπορούν να μείνουν παρατηρητές στο φαινόμενο αυτό. Ούτε μπορούν να περιμένουν την αυτόματη λύση του προβλήματος με την εξομάλυνση των συνθηκών. Η λύση που προτείνεται δεν είναι πρωτότυπη, ούτε πάντα εύκολα εφαρμόσιμη, είναι όμως μοναδική: Η επικράτηση της έννοιας του κράτους δικαίου. Η απαρέγκλιτη και χωρίς αστερίσκους και προφάσεις αντιμετώπιση όλων ανεξαιρέτως των εκφάνσεων βίας από την Πολιτεία και τη Δικαιοσύνη, χωρίς συμψηφισμούς του ύφους «αφού εσύ έκανες αυτό, δικαιούμαι και εγώ να κάνω το ίδιο ή κάτι άλλο».
Η Δικαιοσύνη είναι ταγμένη να προστατεύει το άτομο. Το άτομο που βρίσκεται στο κέντρο της ηθικής, όπου αυτό, καθ΄αυτό, αναγορεύεται ως υπέρτατο αγαθό της ζωής και ως αγαθό με ιδιαίτερη αξία. Το αντίθετο συνιστά λαϊκισμό. Η κατηγοριοποίηση των εκφάνσεων της βίας θα απασχολήσει κατά την ποινική αξιολόγηση αλλά δεν πρέπει να αφαιρέσει από την Πολιτεία τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει κάποια κρούσματα επειδή στο παρελθόν άλλες περιπτώσεις δεν αντιμετωπίστηκαν με την ίδια επιτυχία».
«Το μήνυμα πρέπει και να είναι σαφές και να έχει πολλούς αποδέκτες», είπε ο κ. Αθανασίου και συνέχισε: «Σε μία συντεταγμένη και ευνομούμενη Πολιτεία, όπως η Ελληνική Δημοκρατία, η τήρηση της τάξης επαφίεται αποκλειστικά στο Κράτος και τους θεσμούς του και η εφαρμογή των νόμων στην Δικαιοσύνη. Κάνεις δεν είναι πάνω από το νόμο, κανένας δεν είναι πάνω από την Δικαιοσύνη. Η Πολιτεία οφείλει και έχει την παραπάνω αρχή ως κορωνίδα της λειτουργίας της και την τηρεί χωρίς εξαιρέσεις, επιφυλάξεις και αμφιβολίες. Η Πολιτεία οφείλει ακόμα να διαμορφώνει το κατάλληλο πλαίσιο για την καταστολή της βίας».
Κλείνοντας την ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης, επισήμανε: «Η βία δεν μπορεί να είναι ανεκτή, όποιος και αν την προκαλεί, ανεξαρτήτως πολιτικής, κοινωνικής προέλευσης και συγκυριών. Ως Ελληνική Πολιτεία, ως Ελληνική Κυβέρνηση δεν δεχόμαστε συμψηφισμούς, δεν δεχόμαστε, το διαχωρισμό μεταξύ «καλής» και «κακής βίας» και την τάση ιδεολογικοποίησης εγκληματικών ενεργειών που θίγουν έννομα αγαθά και τη συνοχή της κοινωνίας. Έχουμε εμπιστοσύνη στους θεσμούς, τις αρχές και την ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε να διαφυλάξουν τα έννομα αγαθά της ασφάλειας και της ελευθερίας όλων των πολιτών».
Σχετικές ετικέτες:Πολιτική
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων