ΔΝΤ: Μέτρα 6,7 δισ. από βελτίωση φορολογικών εσόδων & απόδοση διαρθρωτικών | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

ΔΝΤ: Μέτρα 6,7 δισ. από βελτίωση φορολογικών εσόδων & απόδοση διαρθρωτικών

16:38 | 10/10/13

Επιπλέον μέτρα, ύψους 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την επόμενη τριετία από την Ελλάδα, εκ των οποίων περίπου τα 2,9 δισ. ευρώ θα πρέπει να υιοθετηθούν μέσα στο 2014, οπότε και η χώρα μας εκτιμάται πως θα καταγράψει έλλειμμα της τάξης του 3,3% του ΑΕΠ, παρά την προβλεπόμενη επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,4%.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η «επιπλέον προσαρμογή έως το 2016 θα απαιτήσει επιπρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των κερδών από την φορολογική διοίκηση, ίσα με 3,5% του ΑΕΠ».

Σε έκθεσή του για τη δημοσιονομική πολιτική, το Ταμείο σημειώνει πως οι εκτιμήσεις του για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020, προϋποθέτουν ένα «κούρεμα» των δανείων του επίσημου τομέα (OSI).

Παράλληλα, το ΔΝΤ προβλέπει μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013, παρά το γεγονός ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 προβλέπεται πλεόνασμα 344 εκατομμυρίων ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο του Αυγούστου προβλέπεται ότι η Ελλάδα δεν θα χρειάζονταν να λάβει νέα μέτρα το 2014 και τα επιπλέον μέτρα της περιόδου 2015 – 2016 θα ήταν της τάξης των 4,1 δισ ευρώ ή 2% του ΑΕΠ. Πλέον το Ταμείο θεωρεί ότι θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα της τάξης των 2,9 δισ ευρώ το 2014 και επιπλέον 3,8 δισ ευρώ τη διετία 2015 – 2016.

Επίσης, στην έκθεσή του το Ταμείο αναφέρει πως έχει καταγραφεί απόκλιση της τάξης 4,5% του ΑΕΠ στους φόρους έναντι του τι προβλεπόταν να εισπραχθεί. Η απόκλιση αυτή αποδίδεται στην απόκλιση κατά 2% του ΑΕΠ στους φόρους κατανάλωσης, κατά 2,8% του ΑΕΠ στη φορολογία εισοδήματος και κατά 1% του ΑΕΠ από τους φόρους που επιβαρύνουν τη μισθοδοσία. Αντιθέτως, όλοι οι άλλοι φόροι υπεραπόδωσαν κατά 1,3% του ΑΕΠ.

Τέλος, σημειώνει ότι στην Ελλάδα (όπως και σε Ιρλανδία και Πορτογαλία) παραμένει στο επίκεντρο της αναδιάρθρωσης του καθεστώτος φορολόγησης των ακινήτων τόσο οι συντελεστές όσο και η δομή του φόρου.

Αναλυτικά η έκθεση του ΔΝΤ ΕΔΩ

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών