14:13 | 14/10/13
Συντομότερη ημερομηνία τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο για εκείνους που θέλουν να εξεταστούν...
Τεράστια είναι η λίστα αναμονής των ασθενών, οι οποίοι επιθυμούν να κάνουν τις απαραίτητες για την υγεία τους εξετάσεις στο νοσοκομείο του Πύργου. Θέλουν να κλείσουν ένα ραντεβού αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα ή τουλάχιστον δεν έρχονται όπως τα περιμένουν, καθώς το ραντεβού μπορεί να προγραμματιστεί ακόμα και μετά από μήνες.
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις πολιτών που όπως τονίζουν, θέλουν να επισκεφθούν τον καρδιολόγο και η συντομότερη ελεύθερη ημερομηνία και ώρα βρίσκεται κάπου μέσα στον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2014!
Ο κ. Δημήτρης Κρανίτης κατήγγειλε στο patrisnews.com το δικό του περιστατικό-εμπειρία. Σύμφωνα με τον συνταξιούχο, έπειτα από επικοινωνία με το νοσοκομείο Πύργου για ένα ραντεβού με τον γαστρεντερολόγο, η κοντινότερη ημερομηνία που κατάφερε να βρει ήταν μετά από ένα μήνα.
Η στελέχωση ή η συνένωση των δυνάμεων των τριών νοσοκομείων της Ηλείας σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό είναι οι μόνες λύσεις για την λειτουργία ενός σωστού συστήματος υγείας που θα μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιοδήποτε περιστατικό και δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών και των τραυματιών που είναι αναγκασμένοι να πηγαινοέρχονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να δουν τελικά ποιο εφημερεύει.
Οι ελλείψεις του νοσοκομείου του Πύργου σε προσωπικό είναι τεράστιες, τη στιγμή που εάν δεν υπήρχαν, το νοσοκομείο θα αποτελούσε τη ναυαρχίδα της Ηλείας στον τομέα της υγείας αφού έχει όλες τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές και τις ειδικότητες για να λειτουργήσει σωστά.
Εκείνο που επιτείνει το πρόβλημα είναι ότι στη λίστα αναμονής ειδικευόμενων ιατρών δεν υπάρχει κανείς! Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου, Κωνσταντίνος Σπίνος, «ενώ παλιά υπήρχε λίστα αναμονής τώρα δεν υπάρχει κανείς γιατί όλοι φεύγουν για το εξωτερικό. Κλινική χωρίς ειδικευόμενους δεν μπορεί να λειτουργήσει».
Παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, στα επείγοντα, στην κλινική, στη νοσηλεία, σε κάθε τμήμα και ειδικότητα. Γίνεται μία σημαντική προσπάθεια να επιλυθεί το θέμα της έλλειψης ιατρών. «Από την άλλη πλευρά και η Αμαλιάδα να εφημερεύσει δεν έχει αξονικό τομογράφο. Αναγκαζόμαστε λοιπόν να εφημερεύει το νοσοκομείο του Πύργου και να μην έχει ακτινολόγο. Οι ελλείψεις στο ακτινολογικό τμήμα είναι τεράστιες.
Εφημερεύει για 10 με 12 μέρες το μήνα γιατί δεν υπάρχουν γιατροί. Έφυγαν δύο ειδικευόμενοι και δύο επικουρικοί και δεν αναπληρώθηκαν με συνέπεια να μην μπορεί να λειτουργήσει σε καθημερινή βάση» τόνισε ο κ. Σπίνος.
Η έλλειψη στελέχωσης των εργαστηρίων υποβαθμίζει τις κλινικές ειδικότητες της παθολογικής, της χειρουργικής, της καρδιολογικής και της μαιευτικής που δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς να υπάρχει εργαστήριο. Δεν γίνεται να εξεταστεί ένας ασθενής χωρίς τη βοήθεια του εργαστηρίου και δεν γίνεται να διακομιστεί στην Αμαλιάδα απλά για έναν υπέρηχο. Όλα αυτά είναι προβλήματα που καθιστούν τη λειτουργία του νοσοκομείου επισφαλή.
Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο του Πύργου που διαθέτει αξονικό τομογράφο, υπερήχους και ένα ολοκληρωμένο μικροβιολογικό εργαστήριο απασχολεί τέσσερις μόνιμους παθολόγους, τέσσερις μόνιμους καρδιολόγους και έναν επικουρικό, ο οποίος θα φύγει άμεσα.
Πρόκειται για δύο πολύ σοβαρές ειδικότητες. Οι τέσσερις μόνιμοι καρδιολόγοι και ο ένας επικουρικός είναι υπεύθυνοι για την κλινική, το τμήμα επειγόντων περιστατικών, τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, τη μονάδα εμφραγμάτων και τον εργαστηριακό τομέα.
Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να μην υπάρχει καθυστέρηση στα ραντεβού όταν ένας γιατρός βρίσκεται σε τόσα διαφορετικά πόστα;
Η Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του νοσοκομείου του Πύργου καταλαμβάνει ένα τμήμα 400 τετραγωνικών μέτρων περίπου.
Έχει να λειτουργήσει όμως από το 2004. Το κράτος έχει ξοδέψει χρήματα με σκοπό την πλήρη λειτουργία της και είναι κλειδωμένη εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Ταυτόχρονα λειτουργούν δύο μαιευτικές κλινικές στον Πύργο και στην Αμαλιάδα με ελλιπές προσωπικό.
Όσον αφορά το παιδιατρικό τμήμα υπάρχουν επίσης σημαντικές ελλείψεις. Εφημερεύει σε καθημερινή βάση με έναν ειδικευμένο γιατρό και ένα βοηθό που καλύπτουν τέσσερα διαφορετικά πόστα (επείγοντα, κλινική, τοκετούς και μαιευτική κλινική).
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Σπίνο, «η εφημερία είναι δύσκολη, έχουμε έλλειψη γιατρών σε όλες τις ειδικότητες και αν επικεντρωθούμε στις βασικές ειδικότητες παθολογική, καρδιολογική, χειρουργική, εργαστηρίου οι ελλείψεις είναι τραγικές. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να βρούμε γιατρούς για να λειτουργήσει πλήρως η εφημερία στην παθολογική κλινική, το ίδιο και στην καρδιολογική, το ίδιο και στην χειρουργική αν και εκεί είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα».
Σχετικές ετικέτες:ΠελοπόννησοςΥγεία
Σχετικά άρθρα