Τόξο... ψυχραιμίας από σεισμολόγους | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Τόξο... ψυχραιμίας από σεισμολόγους

12:34 | 14/10/13
Παρά την αγωνία των κατοίκων και την ανησυχία για νέα δόνηση, οι περισσότεροι σεισμολόγοι δείχνουν να συγκλίνουν στην άποψη ότι ο προχθεσινός σεισμός ήταν ο κύριος και να τον εντάσσουν στη φυσιολογική δραστηριότητα του «ελληνικού τόξου», που στο παρελθόν έχει δώσει πολύ μεγαλύτερες δονήσεις...

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος λέει στο «Εθνος» ότι η μικρής έντασης ακολουθία είναι απολύτως φυσιολογική, παρά την έλλειψη ισχυρών μετασεισμών, και δεν βλέπει κάποια έξαρση στον ελλαδικό χώρο.


Πώς εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή; Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί δεκάδες μετασεισμοί, αλλά κανένας δεν έχει ξεπεράσει τους 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Είναι κάτι που σας προκαλεί ανησυχία μήπως δεν είναι αυτός ο κύριος σεισμός;

Ο σεισμός του Σαββάτου είχε ενδιάμεσο εστιακό βάθος περίπου 60 χιλιόμετρα. Αυτού του τύπου οι σεισμοί έχουν δύο ιδιότητες. Η πρώτη είναι ότι εμφανίζουν επιλεκτική σεισμική διάδοση προς τα νότια. Ετσι γίνονται περισσότερο αισθητοί στην Κρήτη και στην ανατολική Μεσόγειο. Προς τα βόρεια είναι λιγότερο αισθητοί. Η δεύτερη ιδιότητα των σεισμών με ενδιάμεσο εστιακό βάθος είναι ότι ακολουθούνται από λιγότερους και μικρότερους μετασεισμούς. Αν είχαμε να κάνουμε με επιφανειακό σεισμό, σίγουρα θα αναμέναμε περισσότερες και με σημαντικότερα μεγέθη μετασεισμικές δονήσεις. Αλλά, για σεισμό ενδιάμεσου βάθους, η μετασεισμική ακολουθία είναι απολύτως φυσιολογική. Φυσικά δεν πρέπει να αποκλειστεί ένας μετασεισμός της τάξης των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.



Το τελευταίο διάστημα είχαμε μια σειρά σεισμών με μέγεθος έως 5 Ρίχτερ στην Κρήτη αλλά και σε άλλα σημεία του «ελληνικού τόξου», όπως η Κορώνη. Θεωρείτε ότι αυτοί οι σεισμοί έχουν σχέση με τη δόνηση του Σαββάτου;

Οι σεισμοί αυτοί δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Ειδικότερα αυτοί που έγιναν στην Κρήτη ήταν όλοι επιφανειακοί και σε διαφορετικές εστίες του «ελληνικού τόξου». Τα επίκεντρά τους ήταν σε περιοχές όπως η Ιεράπετρα, η Γαύδος και βόρεια των Χανίων. Πρέπει να επισημανθεί ότι το «ελληνικό τόξο» έχει σημαντική σεισμική δραστηριότητα και οι παραπάνω δονήσεις εντάσσονται στα φυσιολογικά πλαίσιά της.


Συμφωνείτε με την εκτίμηση ότι έχουμε μπει σε περίοδο σεισμικής διέγερσης στην Ελλάδα;

Αντιλαμβάνομαι ότι ο σεισμός στην Κρήτη σε συνδυασμό με τον πρόσφατο σεισμό της Αμφίκλειας έχουν ίσως δημιουργήσει αυτή την αίσθηση, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι στο παρελθόν έχουμε δει πολύ πιο έντονη σεισμική δραστηριότητα. Υπενθυμίζω ότι το πρώτο επτάμηνο του 2008 είχαν διαδοχικά ενεργοποιηθεί τέσσερις διαφορετικές εστίες με σεισμούς πάνω από 6,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Οι σεισμοί αυτοί ήταν τον Ιανουάριο στο Λεωνίδιο, τον Φεβρουάριο στη Μεθώνη, τον Ιούνιο στην περιοχή μεταξύ Ηλείας και Αχαΐας και τον Ιούλιο στη Ρόδο. Από τότε έχουμε να δούμε τέτοια μεγέθη και αυτή ήταν μια σημαντικότατη έξαρση.

Το 5,2 στο Καλλίδρομο προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους, αλλά σαν μέγεθος δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντικό.


Ο πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Κώστας Μακρόπουλος δήλωσε ότι τους τελευταίους μήνες η επιστημονική κοινότητα ανέμενε κάποιο γεγονός στο Αιγαίο αλλά όχι στην Κρήτη. Εχουν πλέον τα επιστημονικά εργαλεία οι σεισμολόγοι ώστε να κάνουν εκτιμήσεις για μελλοντικούς σεισμούς;

Η αλήθεια είναι ότι γίνονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Η ομάδα μου ανέπτυξε τον αλγόριθμο FORMA, με τη χρήση του οποίου προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τους προσεισμούς. Η μέθοδος αυτή, ωστόσο, έχει εφαρμογή στους επιφανειακούς σεισμούς και όχι στους ενδιάμεσους. Πάντως, με τη χρήση του αλγόριθμου παρακολουθήσαμε τη δραστηριότητα στην Αμφίκλεια και εκτιμήσαμε ορθά ότι αυτή δεν ήταν προσεισμική.


Πώς σχολιάζετε το πρόσφατο δημοσίευμα της «Monde» σύμφωνα με το οποίο αναμένεται πολύ μεγάλος σεισμός στην περιοχή μας;

Το 365 μΧ έγινε ένας πολύ μεγάλος σεισμός που ανύψωσε κατά 6,5 μέτρα το δυτικό τμήμα της Κρήτης. Ο σεισμός αυτός εκτιμάται στους 8,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και σε αυτόν αναφέρθηκαν οι συνάδελφοι από το εξωτερικό. Είναι ένα ιδιαίτερα ακραίο φαινόμενο που επαναλαμβάνεται κάθε περίπου 5.000 χρόνια. Κάποια στιγμή θα γίνει ξανά ένας τέτοιος σεισμός, αλλά φυσικά δεν «επίκειται» αυτή την περίοδο.
Στέλιος Βογιατζάκης
Πηγή: ethnos.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών