Συνάντηση Βενιζέλου με τον Αλβανό ομόλογό του | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Συνάντηση Βενιζέλου με τον Αλβανό ομόλογό του

17:28 | 14/10/13
Συζητήθηκε η διμερής συνεργασία στις σχέση των δυο χωρών...

Στο επίκεντρο των σημερινών συνομιλιών στα Τίρανα, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αλβανίας, Ευάγγελου Βενιζέλου και Ντιτμίρ Μπουσάτι, βρέθηκε η στενή συνεργασία για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως τόνισε ο κ. Μπουσάτι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του, «Συζητήσαμε με τον κ. Βενιζέλο για όλα τα θέματα που μας ενώνουν αλλά κι αυτά που μας χωρίζουν. Ανταλλάξαμε απόψεις για τη δημιουργία ενός κατάλληλου κλίματος εμπιστοσύνης που θα συμβάλει στην εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, όπως και της συνεργασίας σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο κ. Μπουσάτι αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη «η Ελλάδα να καταργήσει το νόμο του εμπολέμου και να αναγνωρίσει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας» έτσι ώστε, όπως είπε, «οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να κάνουν ένα ποιοτικό βήμα».

«Μεταξύ των χωρών μας υπάρχει μια Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας, η οποία αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της εντατικοποίησης των διμερών σχέσεων και της διευθέτησης, εντός του νομικού και θεσμικού πλαισίου, όλων των θεμάτων που πρέπει να επιλυθούν, μακριά από κάθε είδους επιρροή της εθνικιστικής ρητορικής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πιστεύουμε ότι η επανενεργοποίηση των μηχανισμών που προβλέπονται από τη Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας, σε συνδυασμό με την άρση του εμπολέμου από την Ελλάδα, που δεν αντικατοπτρίζει τη σημερινή πραγματικότητα της καλής φιλίας των δύο λαών μας, θα δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ταυτόχρονα θα επιτρέψει την απόκτηση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» πρόσθεσε.

Ο κ. Μπουσάτι δήλωσε ακόμη ότι η κυβέρνησή του έχει τη βούληση να αντιμετωπίσει όλα τα θέματα «που κληρονομήθηκαν από το παρελθόν και τα νέα που έχουν δημιουργηθεί πρόσφατα για να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο μεταξύ των δύο χωρών».

Απαντώντας στο θέμα του εμπολέμου που έθεσε ο Αλβανός ομόλογός του, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «την ειρηνική κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών την έχει επισήμως διακηρύξει το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο το 1987. Από το 1986, δε, οποιοσδήποτε έχει κάτι να προστατεύσει στην ελληνική επικράτεια και στην ελληνική έννομη τάξη, έχει το δικαίωμα ατομικής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο. Άρα, έχουμε ένα ασφαλέστατο πλαίσιο συνεργασίας που διέπεται από διμερείς και πολυμερείς συμβάσεις» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Εξέφρασε, δε, την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να παρασχεθεί βοήθεια στα Τίρανα, στοn δρόμο των ενταξιακών διαδικασιών στην ΕΕ, μαζί με την Ιταλία, που αναλαμβάνει τη «σκυτάλη» της προεδρίας της Ένωσης μετά την Ελλάδα.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: "η κοινή βάση του «έτους της Μεσογείου» που συγκροτείται από τις διαδοχικές προεδρίες της Ελλάδας και της Ιταλίας στην ΕΕ, είναι η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, που στο επίκεντρό της έχει τη Μεσόγειο. Επαναλαμβάνω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα μια σημαντική μελέτη, που αποδεικνύει ότι η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών έχει πολύ σημαντικά οικονομικά οφέλη για τις χώρες της ΕΕ και της Μεσογείου».

Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι τα κριτήρια αυτά της Κοπεγχάγης ισχύουν και για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, ενώ ανέφερε ακόμη ότι αναμένεται σύντομα να υπογραφεί ένα μνημόνιο συναντίληψης που αφορά τη στήριξη από την πλευρά της Ελλάδας προς την Αλβανία σε ό,τι αφορά τις ενταξιακές της προσπάθειες.

Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν και στη σημασία του αγωγού ΤΑΡ για τις οικονομίες των δυο χωρών, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια και την περιφερειακή οικονομική σταθερότητα.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών