Ελβετία: Σε εξέλιξη οι συνομιλίες της Γενεύης με το Ιράν | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ελβετία: Σε εξέλιξη οι συνομιλίες της Γενεύης με το Ιράν

17:44 | 23/11/13
Οι υπουργοί των Εξωτερικών έξι σημαντικών διεθνώς δυνάμεων βρίσκονται το Σάββατο στη Γενεύη εν μέσω "ρεαλιστικής" προσδοκίας να αρθούν τα -λίγα, όπως διαρρέουν πηγές προσκείμενες στη διαπραγμάτευση- εναπομείναντα εμπόδια και να κλείσει προσωρινή συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμά του.

Σε αυτήν την τελευταία περίπτωση, είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει ο δρόμος για να αρθούν μεταγενέστερα οι σε βάρος της ιρανικής οικονομίας μακρόχρονες κυρώσεις, που τραυματίζουν καίρια την ιρανική οικονομία και η Τεχεράνη ενδιαφέρεται "να αρθούν ταχέως", όπως ανέφερε με σημερινή δήλωσή του που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί.

Στις δηλώσεις που έκαναν, δεύτερο εικοσιτετράωρο από της επανάληψης των συνομιλιών, οι υπουργοί της Ομάδας 5+1 εστίασαν στο "χάσμα" των εκατέρωθεν απόψεων και στην ανάγκη αυτό να γεφυρωθεί.

Ο Ουΐλιαμ Χέιγκ, ο βρετανός ΥΠΕΞ, επισήμανε ότι "τίποτε δεν έχει τελειώσει", ότι πρόκειται για "δύσκολες συνομιλίες" και γι’ αυτό άλλωστε "δικαιολογείται, στο χρονικό αυτό στάδιο, η παρουσία υπουργών" στη Γενεύη.

Παρεμβαίνοντας, ο γερμανός ομόλογός του Χέιγκ, Γκίντε Βεστερβέλε, χαρακτήρισε ως "ρεαλιστική" την ελπίδα να αρθούν τα εμπόδια που καθυστερούν την επίτευξη κάποιας μορφής συμφωνίας, επέμεινε δε ότι για κάτι τέτοιο "απομένει να γίνουν πολλά πράγματα".

Στο μεταξύ, στην Τεχεράνη η δημόσια τηλεόραση μετέδωσε τη δήλωση του ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί σύμφωνα με την οποία, " στη βάση του διεθνούς δικαίου κινούμεθα με σκοπό να επιλύσουμε προβλήματα συναφή με την διένεξη για το πυρηνικό μας πρόγραμμα, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν επιθυμούμε να παράγουμε όπλα μαζικής καταστροφής".

Βασικό μέλημά μας είναι η "ταχεία άρση" των διεθνών κυρώσεων, που τραυματίζουν καίρια την οικονομία του Ιράν, όπως στις ίδιες δηλώσεις του υπογράμμισε ο πρώτος πολίτης του Ιράν.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών