Κόσοβο: ΕΕ, ΟΑΣΕ και ΗΠΑ τονίζουν την κρισιμότητα των δημοτικών εκλογώντης 3ης Νοεμβρίου | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Κόσοβο: ΕΕ, ΟΑΣΕ και ΗΠΑ τονίζουν την κρισιμότητα των δημοτικών εκλογώντης 3ης Νοεμβρίου

18:02 | 1/11/13
Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των ΗΠΑ εκτίμησαν ότι οι επικείμενες δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο έχουν ιδιαίτερη σημασία, επειδή για πρώτη φορά διοργανώνονται σε όλους τους δήμους, σύμφωνα με τη νομοθεσία του Κοσόβου και κάλεσαν τους πολίτες απ΄ όλες τις περιοχές και όλες τις κοινότητες να ψηφίσουν για να εκλέξουν τους τοπικούς ηγέτες τους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.



"Είναι πολύ σημαντικό, οι εκλογές σε όλο το Κόσοβο να διεξαχθούν ομαλά και να μην υπάρξει βία" αναφέρουν σε κοινό ανακοινωθέν ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ για το Κόσοβο, Σάμουελ Ζμπόγκαρ, η πρέσβης των ΗΠΑ και οι εκπρόσωποι των χωρών - μελών της ΕΕ που έχουν αποστολές στην Πρίστινα.

"Γι' αυτό καλούμε όλες τις πλευρές να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και να αποθαρρύνουν οποιαδήποτε μορφή βίας, εκφοβισμούς και απειλές, ώστε οι άνθρωποι να αισθανθούν ελεύθεροι να κάνουν χρήση του δημοκρατικού δικαιώματος της ψήφου και της έκφρασης της προσωπικής πολιτικής άποψης, χωρίς ανάμειξη ή απειλές για καταστολή" τονίζουν.

Οι επιτυχημένες εκλογές αποτελούν πολύ σημαντικό βήμα προς την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών και την εξομάλυνση του συστήματος των δήμων σε όλο το Κόσοβο, επισημαίνουν.
"Η αποτίμηση της επιτυχίας των εκλογών θα εξαρτηθεί από το αν σε κάθε δήμο του Κοσόβου οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης εκλεγούν νόμιμα, με διαδικασία στην οποία δεν θα υπάρξουν παρατυπίες, όπως συνέβη στο παρελθόν" αναφέρουν οι εκπρόσωποι της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Η διεξαγωγή των εκλογών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τα πρότυπα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, όπως και η οριστικοποίηση της εκλογικής μεταρρύθμισης, είναι σημαντικά στοιχεία που θα βοηθήσουν το Κόσοβο στην πορεία του προς την ΕΕ" επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

ΟΑΣΕ: Το Βελιγράδι και η Πρίστινα να διασφαλίσουν ομαλή διεξαγωγή των εκλογών
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Λαμπέρτο Ζανιέρ κάλεσε το Βελιγράδι και την Πρίστινα να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει όσον αφορά τις δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο και να ασκήσουν επιρροή για να διασφαλίσουν ότι η εκλογική διαδικασία στο βορρά θα κυλήσει με ασφάλεια.

Μιλώντας, χθες, σε συνεδρίαση του Μόνιμου Συμβουλίου του ΟΑΣΕ, στην οποία παρέστησαν εκπρόσωποι και των 57 κρατών - μελών, ο κ. Ζανιέρ εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση ασφάλειας στο βόρειο Κόσοβο.

"Προσωπικά, εξακολουθώ να ανησυχώ λόγω των αβέβαιων συνθηκών ασφάλειας στην περιοχή και της εκστρατείας αποχής στο βορρά με εκφοβισμούς υποψηφίων, ψηφοφόρων και ατόμων που συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, κάτι που θα μπορούσε να επιδράσει αρνητικά όσον αφορά την προσέλευση στις κάλπες" επισήμανε ο Ιταλός διπλωμάτης, ο οποίος έχει διατελέσει επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK).

Ο ΓΓ του ΟΑΣΕ εξέφρασε την πεποίθηση ότι "όλες πλευρές θα συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους που απορρέψουν από τη συμφωνία των Βρυξελλών και το σχέδιο εφαρμογής της".

"Οι εκλογές αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές, όχι μόνο για τον τοπικό πληθυσμό στο βόρειο τμήμα και τις πλευρές που εμπλέκονται στη διαδικασία, αλλά και για τη γενική συμφιλίωση και την εξομάλυνση των σχέσεων στην περιοχή" υπογράμμισε και διαβεβαίωσε ότι ο ΟΑΣΕ θα βοηθήσει στην εκλογική διαδικασία στο βόρειο Κόσοβο και θα διασφαλίσει την αναγκαία τεχνική υποστήριξη για να καταστεί δυνατή η ψηφοφορία στους τέσσερις δήμους του βορείου Κοσόβου και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκτός Κοσόβου.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών