Κουτσούμπας: Η κρίση τους έδωσε την ευκαιρία να τα πάρουν όλα πίσω | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Κουτσούμπας: Η κρίση τους έδωσε την ευκαιρία να τα πάρουν όλα πίσω

17:13 | 1/11/13
Το ΚΚΕ θα δώσει όλες τις δυνάμεις του για την αναγέννηση και ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, οδηγώντας με τη θεωρητική και πολιτική δράση του την εργατική τάξη στη συνειδητοποίηση του ρόλου της ως ηγετικής δύναμης του λαϊκού κινήματος, ικανής να συσπειρώσει και να οργανώσει τον λαό. Αυτό υπογράμμισε ο γγ της ΚΕ του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε σημερινή συζήτηση με εργαζόμενους της ΕΘΕΛ, στο αμαξοστάσιο του Ρέντη.

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι χωρίς συνολικότερες αλλαγές δεν πρόκειται να υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων και πρόσθεσε ότι ο κατήφορος για τους εργαζόμενους δεν θα έχει τέλος, όσο δεν ανατρέπεται η πολιτική της τάξης που είναι στην εξουσία και η οποία υλοποιείται από όσους κυβέρνησαν και όσους θέλουν να κυβερνήσουν ακολουθώντας την ίδια ρότα.

Αναφερόμενος στην τρόικα υπενθύμισε ότι δεν είναι ένα «αόριστο» σχήμα, αλλά εκπροσωπεί την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ότι μία σειρά μέτρων ήταν προαποφασισμένα, ακόμα και την περίοδο που το εργατικό κίνημα είχε ορισμένες κατακτήσεις, λαμβάνοντας όμως υπόψη πως την περίοδο εκείνη υπήρχαν και κάποια περιθώρια παροχών από τους καπιταλιστές ώστε να ενσωματώνουν την εργατική τάξη καλύτερα στο αστικό σύστημα. «Η κρίση τους έδωσε την ευκαιρία να τα πάρουν όλα πίσω» είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος ιδιαίτερα στον κλάδο των μέσων μαζικής μεταφοράς, έκανε λόγο για οργανωμένο σχέδιο υποβάθμισής τους, με στόχο την είσοδο ιδιωτών στον κλάδο.

Ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε τους εργαζόμενους να σκεφθούν την πρόταση του ΚΚΕ και τους άξονές της, λαϊκή εξουσία, διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση από την ΕΕ, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και οργάνωση της λαϊκής συμμετοχής και του λαϊκού ελέγχου. «Μέσα στην ΕΕ είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα» ανέφερε, τονίζοντας πως η αποδέσμευση από αυτήν δεν συνιστά μία «εμμονή» του ΚΚΕ, φέροντας ως παράδειγμα τις δυνατότητες που θα είχε η λαϊκή εξουσία να χρησιμοποιήσει τα ναυπηγεία και τον κλάδο μετάλλου και για την παραγωγή οχημάτων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. «Είναι επιλογή της ΕΕ και της άρχουσας τάξης, η συρρίκνωση παραγωγικών τομέων της οικονομίας, όπως των ναυπηγείων» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στη διαγραφή του χρέους, δήλωσε ότι μόνο το ΚΚΕ διατυπώνει τέτοια πρόταση, επισημαίνοντας ότι «αν αναγνωρίσεις έστω και "λίγο" χρέος -για το οποίο δεν ευθύνεται ο λαός- σε όποια λύση και αν πας για τον διακανονισμό του, πάλι ο λαός θα πληρώσει, καθώς κανείς δεν θα σε δανείσει χωρίς να σου ζητήσει νέα μέτρα, όπως κι αν ονομαστούν».

«Υπάρχουν πολλά προβλήματα με την ίδια αιτία, αυτό το σάπιο σύστημα και αυτό το κράτος θέλουν ανατροπή εκ βάθρων και αυτή ακριβώς η συζήτηση πρέπει να διεξαχθεί μέσα στο εργατικό και λαϊκό κίνημα» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.

Ερωτηθείς εάν το ΚΚΕ θέλει να «κυβερνήσει» διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κοινωνική τάξη που δεν θέλει την εξουσία, υπογραμμίζοντας ότι η εργατική τάξη πρέπει να έχει ως στόχο τη δική της εξουσία.

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στο συνεκτικό πρόγραμμα που καταθέτει το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι τα πραγματικά διλήμματα αφορούν απαντήσεις, στο αν ο λαός θα είναι στην εξουσία ή στη γωνία, αν θα αναζητηθούν λύσεις εντός των τειχών της ΕΕ ή με αποδέσμευση, αν θα γίνει μονομερής διαγραφή του χρέους ή θα συναφθούν νέα δάνεια και αν θα υπάρξει πανεθνικός κεντρικός σχεδιασμός με ανάπτυξη της βιομηχανίας και της οικονομίας και εξάλειψη της ανεργίας, ή αν η εξουσία θα παραμείνει στα χέρια μίας φούχτας καπιταλιστών συνοδευόμενη από τις αναπόφευκτες στον καπιταλισμό κρίσεις.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι ο διαχωρισμός στην κοινωνία δεν αφορά τι ψήφισε ο καθένας, αλλά είναι ταξικός.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κοινών ψηφοδελτίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές, έχοντας κατά νου και την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, είπε ότι η Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση, γέννημα-θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος που αξιοποιείται από αυτό κατά του λαϊκού κινήματος, πρέπει να απομονωθεί από το ίδιο το λαϊκό κίνημα στην ταυτόχρονη πάλη του για τη συνολική ανατροπή. Ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν λύνεται από μία «θολή αντιφασιστική συμμαχία» και εγκάλεσε τόσο τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που ανέχθηκαν και ενθάρρυναν με την πολιτική τους, όπως με τη θεωρία των «δύο άκρων», τη Χρυσή Αυγή, όσο και εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που καλλιέργησαν ένα κλίμα, στο οποίο βρήκε έδαφος να «πατήσει» η Χρυσή Αυγή.

Επίσης, ανέφερε ότι οι τοπικές εκλογές θα είναι πολιτική μάχη, στην οποία θα πρέπει να συζητηθούν και οι γενικότερες πολιτικές των κομμάτων, και όπως είπε χαρακτηριστικά «οι κωλοτούμπες ορισμένων δεν θα συζητηθούν;».

Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε πως ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι χρειάζεται σθένος στη διαπραγμάτευση, προσθέτοντας ότι «και σε αυτόν, αφού θα πάει να διαπραγματευθεί, μέτρα θα του ζητήσουν».

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να ανοίξουν ουσιαστική συζήτηση στους τόπους δουλειάς για όλα αυτά τα ζητήματα και να συμμετάσχουν στην απεργία της 6ης Νοέμβρη, τονίζοντας ότι πρέπει να προφυλαχθούν από τις ατάκες και την εύκολη συνθηματολογία.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών