Έρχεται και νέο μνημόνιο; | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Έρχεται και νέο μνημόνιο;

03:18 | 28/1/14
Οι κρίσιμες αποφάσεις για την ελληνική οικονομία, το χρηματοδοτικό κενό, το χρέος και ο ρόλος της Ευρώπης και του ΔΝΤ βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της εκπομπής «στον ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου...

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου τόνισε ότι τα προηγούμενα χρόνια οι πολιτικές της χώρας συντηρούνταν με δανεικά. «Ποτέ δεν έχω πει ότι δεν υπάρχουν ευθύνες στο δικό μου κόμμα για το παρελθόν. Η ΝΔ όμως είναι και αυτή που είναι η μοίρα της κάθε φορά που έρχεται η ώρα της ευθύνης να λέει την αλήθεια και να κάνει τα δύσκολα πράγματα.

Η ΝΔ στο πρώτο μνημόνιο μίλησε για το λάθος κομμάτι της πολιτικής αλλά στήριξε τις μεταρρυθμίσεις. Δεν έγιναν κάποια πράγματα. Φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού και έπρεπε να σωθεί η χώρα» είπε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ. Παράλληλα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι εξαγγέλλει κατάργηση μέτρων του προϋπολογισμού χωρίς να έχει κοστολογήσει την πολιτική του.



Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι ήρθε η ώρα η χώρα να βγάλει τα συμπεράσματα της για την οικονομική πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια. «Η Ελλάδα και οι τελευταίες κυβερνήσεις πήραν μία σκυτάλη που λέγεται μνημόνιο. Το ερώτημα σήμερα είναι εάν θα πρέπει να πετάξουμε στην άκρη αυτή την σκυτάλη» είπε ο Πάνος Σκουρλέτης και σημείωσε ότι τα δάνεια προς την Ελλάδα το 94% έχει πάει για την εξυπηρέτηση του χρέους και μόνο 6% για να καλύψει ανάγκες του προϋπολογισμού. «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που ακόμη και αν το πρόγραμμα πετύχει θα πρέπει για τα επόμενα 30 χρόνια να δίνουμε ετησίως 9 δισ. ευρώ. Άρα πρέπει να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε ένα γενναίο κούρεμα του χρέους» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.



Ο γενικός γραμματέας του κόμματος «Δραχμή», Θεόδωρος Κατσανέβας τόνισε ότι με την δραχμή η χώρα μας είχε ασήμαντο, βιώσιμο και αντιμετωπίσιμο χρέος, όπως η Γερμανία. «Αυτό το τρομακτικό το τέρας που το ταΐζουμε συνέχεια και δεν χορταίνει ποτέ είναι αστείο κάποιος να πιστεύει ότι θα το αντιμετωπίσουμε με τον Τζένγκις Χαν-την κυρία Μέρκελ. Δεν είναι μόνο θέμα φτωχοποίησης αλλά κατάληψης της χώρας» είπε ο Θεόδωρος Κατσανέβας και συνέχισε: «Δεν θα έρθει ποτέ κανένα success story με ένα σκληρό νόμισμα και με μία ανελέητη δημοσιονομική πολιτική. Το ΔΝΤ εγκαλεί την Μέρκελ ότι ξεπέρασε τα όρια της λιτότητας. Πρόκειται για ένα μοναδικό παγκοσμίως φαινόμενο».



Η οικονομολόγος και στέλεχος της «Δράσης», Μιράντα Ξαφά σημείωσε ότι το διογκωμένο χρέος είναι σύμπτωμα και όχι αιτία της κρίσης. «Το αίτιο της κρίσης είναι το πελατειακό κράτος που μοίρασε επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις. Όλα αυτά με δανεικά και όταν τελείωσαν το οικοδόμημα κατέρρευσε» τόνισε η Μιράντα Ξαφά και είπε ότι προϋπόθεση για να βγει η χώρα από την κρίση είναι η δραστική μείωση του κράτους «με κλείσιμο δεκάδων άχρηστων οργανισμών και ζημιογόνων επιχειρήσεων του κράτους».



Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος είπε ότι αυτή τη στιγμή τα βασικά προβλήματα της αγοράς είναι η έλλειψη ρευστότητας και το φορολογικό σύστημα. «Τα μεγάλα προβλήματα της αγοράς μετά από αυτή την απέραντη θυσία είναι πρώτα απ’ όλα η έλλειψη ρευστότητας. Υγιείς επιχειρήσεις που έχουν και εξωστρεφή χαρακτήρα ξαφνικά από τις αρχές Ιουνίου του 2013 βλέπουμε να υπάρχει μία ραγδαία πτώση και αυτό οφείλεται εν πολλοίς στην έλλειψη ρευστότητας και αυτό θα έπρεπε να είχε λυθεί με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» τόνισε ο Κωνσταντίνος Μίχαλος και εξήγησε ότι θα πρέπει να υπάρξει συστράτευση δυνάμεων.



Ο καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας, Γιάννης Βαρουφάκης είπε ότι μία ενδεχόμενη επιμήκυνση δεν θα αποτελέσει λύση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Όταν είσαι πτωχευμένος το να σου επιμηκύνουν τις αποπληρωμές και ιδίως όταν έχει φτάσει σε τόσο μεγάλο όγκο το χρέος απλώς θα σε κρατήσει στο μαύρο σύννεφο της πτώχευσης τα επόμενα 20 χρόνια» ανέφερε ο Γιάννης Βαρουφάκης και εκτίμησε ότι πράγματι θα υπάρξει ένα νέο μνημόνιο, μία συμφωνία με τους δανειστές της Ελλάδας για το χρέος. «Προφανώς θα υπάρξει και άλλο μνημόνιο. Το πρόβλημα είναι όταν είναι ένα δηλητηριώδες μνημόνιο, όπως αυτό που ισχύει αυτή τη στιγμή και έχει εξοκείλει» τόνισε ο καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας και εξήγησε ότι στην κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να υπάρξει ένας σοβαρός σχεδιασμός για το αναπτυξιακό μέλλον της Ελλάδας.



Ο καθηγητής Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Διονύσης Χιόνης είπε ότι δεν ήταν μόνο το μνημόνιο το πρόβλημα άλλά ότι δεν υπήρχαν παράλληλα προτάσεις της ελληνικής πλευράς. «Αν δίπλα στο θέμα του μνημονίου βάζαμε και μία συζήτηση για την ανάπτυξη για το τι πρέπει να κάνουμε ώστε κάποια στιγμή να αντικαταστήσουμε το μνημόνιο σήμερα θα ήμασταν καλύτεροι» υπογράμμισε ο Διονύσης Χιόνης, που σημείωσε ότι αυτές οι προτάσεις θα έπρεπε να έχουν ευρύτατη πολιτική συναίνεση.



Ο αρθρογράφος, Γιώργος Δελαστίκ τόνισε ότι το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί με ένα νέο δάνειο και ένα νέο μνημόνιο, όπως προτείνει το Βερολίνο. «Μας είπαν το 2009 ότι ξέρετε έχετε 129% του ΑΕΠ δημόσιο χρέος άρα πρέπει να σωθείτε. Το 2013 επειδή ταυτόχρονα γκεμοτσακίστηκε το ΑΕΠ μας είχαμε 175% του ΑΕΠ δημόσιο χρέος. Δηλαδή με 129% χρέος ήμασταν χρεωκοπημένοι με 175% είμαστε σωσμένοι. Πρέπει να είμαστε ηλίθιοι για να πιστέψουμε αυτό το πράγμα» είπε ο Γιώργος Δελαστίκ.



Ο επικεφαλής νομισματικής πολιτικής για την Ευρώπη Bank of America Merril Lynch, Αθανάσιος Βαμβακίδης εκτίμησε ότι «ακόμη και να γίνει νέο κούρεμα μπορεί το χρέος να μην είναι βιώσιμο». «Κούρεμα θα ήταν το καλύτερο γιατί πραγματικά το ελληνικό χρέος είναι πολύ υψηλό αλλά θα ήταν πολιτικά αδύνατο για την υπόλοιπη Ευρώπη. Θα ήταν δύσκολο να κάνουν κάτι τέτοιο. Θα χρειαζόταν ένα πολύ μεγάλο κούρεμα για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Και εάν το έκαναν για την Ελλάδα τότε ενδεχομένως και άλλες χώρες της περιφέρειας να ζητούσαν κάτι ανάλογο» είπε ο Αθανάσιος Βαμβακίδης.



Πηγή: real.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών