Γκουρία: Βαριά η κληρονομιά της κρίσης | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Γκουρία: Βαριά η κληρονομιά της κρίσης

15:18 | 22/1/14
«Η κατάσταση βελτιώνεται και έχουμε πάρει μαθήματα, όμως η κληρονομιά της κρίσης είναι πολύ βαριά», δήλωσε στο CNBC ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός...

Όπως επισήμανε, «έχουμε βραδεία ανάπτυξη, υψηλή ανεργία, αυξανόμενες ανισότητες και έχουμε μια κατακλυσμιαία μείωση της (λαϊκής) εμπιστοσύνης στους θεσμούς που χτίσαμε τα τελευταία 100 χρόνια. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολη την ανάκαμψη».

Σύμφωνα με τον κ. Γκουρία, η έλλειψη επενδύσεων και ανάπτυξης της απασχόλησης εξακολουθούν να είναι μείζονα προβλήματα και η ανάπτυξη δεν θα έρθει εάν δεν αντιμετωπιστούν τα δυο αυτά προβλήματα.

«Υπάρχουν δυο προβλήματα: δεν γίνονται επενδύσεις και οι επενδύσεις είναι η ανάπτυξη του αύριο – αυτό θα πρέπει να μας απασχολεί πολύ και το άλλο πρόβλημα είναι η ανακολουθία μεταξύ των δεξιοτήτων των εργαζομένων και των αναγκών της αγοράς», προειδοποίησε.

«Αυτό πρέπει να διορθωθεί... το πιο σημαντικό είναι δουλειές, δουλειές, δουλειές (και) αυτό το κομμάτι της ανάκαμψης δεν είναι ακόμα φανερό».

Ο Άνχελ Γκουρία σημείωσε πως πρέπει να υπάρξουν διαρθρωτικές βελτιώσεις στις παγκόσμιες οικονομίες, ιδιαίτερα αφού «τα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα έχουν αρχίσει να ξεθυμαίνουν».

Κατά τον ίδιο, αν και η «μηχανή ανάπτυξης» της πίστης, των επενδύσεων και του εμπορίου εξακολουθεί να κινείται με «μειωμένη ταχύτητα» στις μεγάλες οικονομίες, όπως η Ευρώπη, ωστόσο «για να είμαστε δίκαιοι, η ΕΚΤ έχει κάνει εξαιρετική δουλειά». «Δεν είναι όπως η Fed με ένα νόμισμα και μια σειρά αποφάσεων και ένα ΔΣ και δεν είναι σαν την Ιαπωνία με μία χώρα και ένα νόμισμα, εδώ έχεις 18 χώρες». «Υπάρχει περιορισμός (στην ευρωζώνη) με όλες τις χώρες (ως προς) τα ομόλογα που μπορούν να αγοραστούν –ποια ομόλογα να αγοράσεις; Δεν υπάρχουν ευρωομόλογα».

Πηγή: euro2day.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών