Με «σύγκρουση» ΗΠΑ-Συρίας για το μέλλον Άσαντ άρχισε η Γενεύη 2 | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Με «σύγκρουση» ΗΠΑ-Συρίας για το μέλλον Άσαντ άρχισε η Γενεύη 2

12:10 | 22/1/14
Με αντικρουόμενες τοποθετήσεις για το μέλλον του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ άρχισε στο Μοντρέ της Ελβετίας η διεθνής συνδιάσκεψη «Γενεύη 2», με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι να διαμηνύει πως ο κ. Άσαντ δεν μπορεί να έχει θέσει στην όποια μεταβατική κυβέρνηση, και το σύρο ομόλογό του Γουαλίντ Μουαλέμ να απαντά πως το ζήτημα συνιστά «κόκκινη γραμμή» για τη Δαμασκό.

Ο κ. Κέρι υπογράμμισε πως ο Άσαντ έχει πλέον χάσει τη νομιμοποίησή του και δεν μπορεί να ηγηθεί μετά τη «φριχτή επίθεση» που εξαπέλυσε εναντίον του λαού του.

«Κανείς έξω από τη Συρία δεν μπορεί να αγγίξει την προεδρία», αντέτεινε ο κ. Μουαλέμ, κατηγορώντας μάλιστα τους αντικαθεστωτικούς πως είναι προδότες και πράκτορες του Ισραήλ.

«Τεράστια πρόκληση» αλλά και ύστατη ευκαιρία για «ένα νέο ξεκίνημα» χαρακτήρισε τη συνδιάσκεψη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, καλώντας όλες τις πλευρές να εμπλακούν «σοβαρά και δημιουργικά» στις διαπραγματεύσεις.

Την απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία έθεσε νωρίτερα ως προϋπόθεση για οιαδήποτε συμφωνία ο γενικός γραμματέας της μεγαλύτερης πολιτικής οργάνωσης των αντικαθεστωτικών, του Εθνικού Συνασπισμού.

«Δεν θα αποδεχθούμε τίποτε λιγότερο από την απομάκρυνση του εγκληματία Μπασάρ αλ-Άσαντ, την αλλαγή του καθεστώτος και το να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι», δήλωσε ο κ. Μπαντρ Τζάμους στο Reuters.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών