Ριζική αναδιάρθρωση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ριζική αναδιάρθρωση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης

22:52 | 29/1/14
Η ευελιξία, η απελευθέρωση προσωπικού για μια Αστυνομία κινούμενη και όχι στα γραφεία, ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ των Σωμάτων Ασφαλείας, η γρήγορη ανταπόκριση σε κλήσεις του πολίτη για βοήθεια, η συνεργασία με την κοινωνία, αλλά και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας, ειδικότερα η μείωση της γραφειοκρατίας και των δαπανών και η ενίσχυση του εθελοντισμού στην πολιτική προστασία, είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους στηρίζεται το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, το οποίο κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον υπουργό Νίκο Δένδια.

Αυτά επισημαίνονται μεταξύ άλλων στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, ενώ ο κ. Δένδιας, κατά τη σημερινή ενημέρωση του σχετικού σχεδίου νόμου, το χαρακτήρισε ένα τεράστιο νομοθέτημα, με πολύ μεγάλη σημασία για την κυβέρνηση αλλά και για την κοινωνία.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι με το νομοσχέδιο εκσυγχρονίζεται το υπουργείο και οι υπηρεσίες του, κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό, για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του 21ου αιώνα.

Τόνισε ωστόσο ότι το νομοθέτημα είναι μια πρόταση που θα συζητηθεί στη Βουλή, όπου θα αξιολογηθούν και οποιεσδήποτε άλλες προτάσεις. Όπως είπε, με το σχέδιο νόμου αλλάζουν όλα όσα ίσχυαν και πρώτα από όλα «απο- αστυνομικοποιείται» το υπουργείο, το οποίο μετατρέπεται σε ένα πολιτικό υπουργείο με τις υπηρεσίες του. Για τον σκοπό αυτό ιδρύεται μια Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού, η οποία θα είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του υπουργείου με την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στην Αστυνομία γίνεται ριζική τομή και καταργείται το Αρχηγείο με τη μορφή που είχε μέχρι τώρα.


Στη θέση του ιδρύεται ένα επιτελείο που θα έχει τον υψηλό εποπτικό ρόλο και κάτω από αυτό τρεις διακριτοί και εντελώς αυτόνομοι κλάδοι: 

Ο Κλάδος Τάξης, που θα έχει την ευθύνη της γενικής αστυνόμευσης, ο Κλάδος Ασφάλειας, ο οποίος θα έχει τη μορφή ενός «ελληνικού FBI» και ο Κλάδος Αλλοδαπών και Προστασίας των Συνόρων.

Το Επιτελείο χειρίζεται σε κεντρικό επιτελικό επίπεδο τα θέματα διοικητικής φύσεως και υποστηρίζει τους Κλάδους σε θέματα αρμοδιότητάς του.

Στον Κλάδο Ασφάλειας θα υπάγονται η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος και Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι Διευθύνσεις Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης, έξι Περιφερειακές Διευθύνσεις Ασφάλειας, ενώ από τον Κλάδο θα εποπτεύεται η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Ο νεοσύστατος Κλάδος Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων έχει ως αποστολή, γενικότερα, τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, συγκροτείται από τέσσερις Επιτελικές Διευθύνσεις: Προστασίας Συνόρων, Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, Αλλοδαπών, Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Υποστήριξης, και υπάγονται σ' αυτόν οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών Αττικής και Θεσσαλονίκης, τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, ενώ συνεργάζεται άμεσα με το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (Ε.Σ.Κ.Ε.Σ.ΜΑ.), το οποίο αναβαθμίζεται για τον καλύτερο συντονισμό της ΕΛ.ΑΣ., του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και των λοιπών Υπηρεσιών που εμπλέκονται στην επιχειρησιακή διαχείριση της μετανάστευσης και του ασύλου.

Το νομοσχέδιο, όπως τόνισε ιδιαίτερα ο υπουργός, δίνει έμφαση σε δύο πράγματα: Την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, ώστε οι Ακαδημίες Αστυνομίας και Πυροσβεστικού Σώματος θα έχουν άμεση σύνδεση με τα ελληνικά πανεπιστήμια για πιο ολοκληρωμένες σπουδές, αλλά και με ξένα πανεπιστήμια για μεταπτυχιακές σπουδές και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών.

Ειδικά στην Πυροσβεστική οι εισαγωγή θα γίνεται μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων και η εκπαίδευση θα διαρκεί πέντε εξάμηνα.

Σε ό,τι αφορά τη χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογιών, που δίνει έμφαση το σχέδιο νόμου, στα σχετικά έργα συγκαταλέγεται η ψηφιοποίηση των αρχείων της ΕΛ.ΑΣ. (ψηφιακή αστυνομία), η ηλεκτρονική αναγνώριση - ταυτοποίηση πολιτών, η αναβάθμιση του εθνικού συστήματος Σένγκεν 2ης γενιάς, το σύστημα ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους πολίτες, η χρήση ενιαίου αριθμού κλήσης για εντοπισμό και διάσωση (112), το σύστημα καταγραφής τροχαίων παραβάσεων και ατυχημάτων και το σύστημα ψηφιακής ειδοποίησης και αντιμετώπισης πυρκαγιών.

Με την ψηφιοποίηση των αρχείων, από ένα σημείο εισόδου, ο υπηρεσιακός χρήστης θα έχει άμεση πρόσβαση στην αναζήτηση αρχείων και στοιχείων για πρόσωπο που έχει απασχολήσει τις Αρχές.

Με την ηλεκτρονική αναγνώριση - ταυτοποίηση υλοποιείται η ψηφιακή καταχώρηση αποτυπώματος και επιτυγχάνεται η άμεση ταυτοποίηση προσώπων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Παράλληλα δίνεται στους πολίτες η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτημάτων για άδειες και πιστοποιητικά, και διευκολύνεται η πρόσβαση τους στις υπηρεσίες και η ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτημάτων τους.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε σήμερα, η αναδιάρθρωση θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των δομών κατά 43% στην Αστυνομία, κατά 30% στην Πυροσβεστική και κατά 36% στη ΓΓΠΠ.

Επίσης, χωρίς να γίνει καμία απόλυση, καταργούνται 6.700 κενές θέσεις αστυφυλάκων, συγχωνεύονται αστυνομικά τμήματα και υπηρεσίες, ενώ καταργούνται πολλές άχρηστες δομές.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί η αστυνόμευση κατά 50%, κάτι που χαρακτήρισε πραγματική επανάσταση. «Πρόκειται για μια αστυνομία και μια Πυροσβεστική νέας γενιάς» τόνισε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά το κόστος της υλοποίησης των αλλαγών, ο κ. Δένδιας είπε ότι δεν θα ξεφύγει το υπουργείο από τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό, αλλά εξέφρασε την ευχή να μπορούσε να έχει ακόμα 45-50 εκατομμύρια ευρώ για τον τεχνολογικό εξοπλισμό των υπηρεσιών.

Όσον αφορά την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική, όπως τόνισε ο κ. Δένδιας, υπάρχει μία τελείως διαφορετική σύλληψη. Η Πυροσβεστική μετατρέπεται στον επιχειρησιακό βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας της χώρας και αλλάζει η δομή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες αυξημένες αρμοδιότητές της.

Η Πυροσβεστική χωρίζεται με το νέο οργανόγραμμα, σε δύο βασικούς Κλάδους: στον Κλάδο των Επιχειρήσεων σε όλη της Ελλάδα, και στον Κλάδο Υποστήριξης, που σημαίνει τεράστια εξοικονόμηση δομών και στην Πυροσβεστική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών