«Σύγκρουση» Τσίπρα-Στουρνάρα για ΤΤ και τραπεζικά σκάνδαλα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Σύγκρουση» Τσίπρα-Στουρνάρα για ΤΤ και τραπεζικά σκάνδαλα

13:12 | 17/1/14
Σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, έλαβε χώρα στη Βουλή, με τον πρώτο να θέτει θέμα τραπεζικών σκανδάλων και τον δεύτερο να τον κατηγορεί για ανευθυνότητα...

«Δεν ξέρω αν είστε λάτρης του σινεμά. Αλλά αυτές τις μέρες δίνονται τα όσκαρ. Και υποψήφια για πολλά από αυτά, είναι η ταινία “Οδηγός Διαπλοκής”», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες του περί «τριπολικού συστήματος διαπλοκής» στην Ελλάδα, με ένα διεφθαρμένο σύστημα κομμάτων εξουσίας από τη μία, τράπεζες που έδιναν δάνεια χωρίς εγγυήσεις από την άλλη και επιχειρηματικούς ομίλους που ευνοούνταν από αυτή την πρακτική, και ως επί το πλείστον ήλεγχαν ΜΜΕ.

Κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι παρά τα όσα έγιναν από το 2010, για «να σωθεί η χώρα», η χώρα κατάρρευσε αλλά οι τραπεζίτες έμειναν όρθιοι, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τις τελευταίες εξελίξεις στο ΤΤ ως την «κορυφή του παγόβουνου», κάνοντας λόγο για εξυπηρετούμενα δάνεια που αγγίζουν το 80% και αφορούν κυρίως τις συστημικές τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν. «Θα τα ελέγξετε αυτά, ή θα μείνετε μόνο στις κινήσεις της Δικαιοσύνης για το ΤΤ;», ρώτησε.

Αναφερόμενος στα δάνεια που έχουν πάρει από την πρώην ΑΤΕ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και κάνοντας λόγο για συσσωρευμένα χρέη 120 εκατομμυρίων ευρώ καθένα από αυτά, αναρωτήθηκε αν αύριο κλείσουν ή αλλάξουν όνομα –το ΠΑΣΟΚ το συζητά ήδη, είπε- «ποιος θα πληρώσει τη ζημιά;».

Αντιστοίχως, κατήγγειλε ότι υπερχρεωμένοι εκδοτικοί όμιλοι συνεχίζουν να χρηματοδοτούνται όταν καμία υγιής και παραγωγική επιχείρηση δεν έχει πρόσβαση στον δανεισμό. Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «μαθαίνουμε ότι σχεδιάζετε νομοσχέδιο για την αλλαγή των όρων ανακεφαλαιοποίησης για τα δικαιώματα ανάκτησης μετοχών (warrants) σε τιμές εξευτελιστικές, κάτω από τις τρέχουσες», φέρνοντας ως παράδειγμα την Eurobank και κάνοντας λόγο για τιμή μετοχής 1,54 κατά την ανακεφαλαιοποίηση και τώρα η τιμή αγοράς της μετοχής είναι 0,49, ενώ υποστήριξε ότι υπάρχει και προσφορά για 0,20.

«Δηλαδή ένας ιδιώτης με 2,5 δις παίρνει το μισό μίας τράπεζας για την οποία το ελληνικό δημόσιο έχει σπαταλήσει 10,5 δις ευρώ», είπε. «Δε γίνεται να έχουμε δώσει 40 από τα 50 δις και εσείς να σκέφτεστε να αλλάξετε τον νόμο και να πάτε σε διαδικασία συντόμευσης ανάκτησης των μετοχών για ιδιώτες που θα αποφέρει το πολύ 15 δις», είπε, κάνοντας λόγο για ζημία 25 δις εις βάρος του ελληνικού δημοσίου και αναρωτώμενος ποιος θα αναλάβει την πολιτική, αλλά και την ποινική ευθύνη για αυτό.



Λαμβάνοντας τον λόγο, ο υπουργός Οικονομικών, αφού αναφέρθηκε στα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός του 2013 εκτελέστηκε με μεγάλη επιτυχία, κάνοντας λόγο για τον πιο αξιόπιστο τρόπο που οδηγεί την χώρα σε έξοδο από την κρίση, υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα των σκανδάλων.

Με άκρως πολιτικό λόγο, ο κ. Στουρνάρας, μίλησε για «διαδικασία κάθαρσης άνευ προηγουμένου» επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης. «Δεν χαριστήκαμε, δεν θα χαριστούμε σε κανέναν», είπε, τονίζοντας ότι δεν προβλέπεται ασυλία για κανέναν.

Ειδικά για τις τράπεζες, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει ενεργήσει με τον πλέον δραστικό τρόπο για τη θωράκισή τους. Αναφερόμενος στην αδυναμία πρόσβασης στις διεθνείς αγορές που οδήγησε στην έλλειψη ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, αλλά και τις επισφάλειες που αντιμετώπισε το τραπεζικό σύστημα λόγω της ύφεσης και της ανεργίας, χαρακτήρισε βασικό ζητούμενο για την κυβέρνηση τη διασφάλιση των καταθετών.

«Διορθώνοντας» τον κ. Τσίπρα ότι το ΤΧΣ διέθεσε 25,5 δις (και όχι 40) για την κάλυψη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, υποστήριξε ότι σήμερα οι τράπεζες είναι αναδιαρθρωμένες και υπάρχει ήδη νομοθετική διαδικασία προστασίας της πρώτης κατοικίας των Ελλήνων.

Όσο για το αν υπάρχει έλεγχος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αναφέρθηκε σε 160 ελέγχους που έχει διεξάγει από το 2009 η ΤτΕ και σε πάνω από 100 ελέγχους που έγιναν στο πλαίσιο αξιολόγησης διαδικασιών, σημειώνοντας μάλιστα ότι όπου υπήρξαν ενδείξεις παρατυπιών, ενημερώθηκαν οι Αρχές για την περαιτέρω διερεύνησή τους.



Δηλώνοντας καθόλου σοφότερος, ή ευτυχέστερος από την απάντηση του υπουργού, ο κ. Τσίπρας, υποστήριξε ότι ενώ κατά τη διάρκεια της κρίσης παρόμοιες καταστάσεις σε άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, αντιμετωπίστηκαν με μία διάσωση που περιείχε όρους υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, στην Ελλάδα κατήγγειλε μία προκλητική διαδικασία χωρίς τέτοιους. «Δεν υπήρξαν όροι για αμοιβές στελεχών (…) Δεν υπήρξε δέσμευση για αναδιάρθρωση δανείων, ενήμερων και κόκκινων. Έμειναν άθικτες οι διοικήσεις. Πού ακούστηκε αυτό; Τα ίδια τα φυσικά πρόσωπα που χρεοκόπησαν τις τράπεζές τους να παραμένουν στις διοικήσεις και ίσως ισχυρότεροι;», είπε, καταγγέλλοντας τον μη πρωταγωνιστικό ρόλο του Δημοσίου.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις Μέρκελ και Όλι Ρεν ότι αν έφευγε η Ελλάδα από την ΕΕ θα διαλύονταν όλοι, αλλά και ότι «θυσιάσαμε την Ελλάδα για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες», αντίστοιχα, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τις τελευταίες κυβερνήσεις ότι «δεν σώσατε καμία Ελλάδα. Τις ευρωπαϊκές τράπεζες σώσατε». Διάβασε μάλιστα το απόσπασμα συνέντευξης του υπουργού Οικονομικών στους Financial Times, σύμφωνα με το οποίο του αρνήθηκε αναδιάρθρωση χρέους ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και εκείνος αναρωτήθηκε τι μπορεί να κάνει.

«Αυτή είναι η διαπραγμάτευση που κάνατε; Από αυτό εξαρτάται. Από το αν ο Σόιμπλε θα σας πει ναι;», ρώτησε, ανεβάζοντας τους τόνους. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι ενώ βρίσκεται σε αποδρομή, επιχειρεί να δεσμεύσει τις επόμενες κυβερνήσεις με την πολιτική της. «Διαβάζω ότι θέλετε να αποχωρήσετε από το υπουργείο Οικονομικών και να αναλάβετε θέση διοικητή της ΤτΕ», είπε κάνοντας λόγο για ευγενή φιλοδοξία εκ μέρους του αλλά αδιανόητη κίνηση από τον Αντώνη Σαμαρά.

«Αναρωτιέμαι πώς περνάει από το μυαλό σας. Να αποφασίσει αυτή η κυβέρνηση για διοικητή της ΤτΕ χωρίς τη συναίνεση της αντιπολίτευσης που όλα δείχνουν πως θα είναι η επόμενη κυβέρνηση», είπε. Αντιστοίχως, αναφέρθηκε σε πρόσφατα δημοσιεύματα γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να στείλει το μήνυμα ότι «επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εκλέξει η Βουλή, όπου θα έχει πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ». Κάνοντας λόγο για μη «ομαλή μετάβαση», που έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση, ζήτησε «να σεβαστείτε όλοι σας τη Δημοκρατία και να μην επιχειρείτε να δεσμεύσετε τις επόμενες κυβερνήσεις».



«Βιάζεστε πάρα πολύ», ήταν η απάντηση του Γιάννη Στουρνάρα, κάνοντας λόγο για κυβέρνηση που έχει πολύ χρόνο μπροστά της και λειτουργεί με υπευθυνότητα. «Το 2012 η Ελλάδα πλήρωσε τόκους 12 δισ., το 2013, πλήρωσε έξι δισ. Αυτό πώς έγινε λέτε; Χωρίς διαπραγμάτευση;», είπε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θέλει μείωση του χρέους και το κάνει με διαπραγμάτευση και όχι μονομερώς που θα οδηγούσε την χώρα εκτός ΕΕ. «Βιάζεστε. Μηδένα προ του τέλους μακάριζε», είπε, σημειώνοντας ότι δεν τον αφορούν τα σενάρια περί μετακίνησής του στη Διοίκηση της ΤτΕ. «Για τα μελλοντικά σας σχέδια για μένα, δεν με ενδιαφέρουν. Εγώ είμαι εδώ. Και έχω πολλή δουλειά να κάνω τους επόμενους μήνες. Αν εσείς θέλετε να μπείτε σε σενάρια, δικαίωμά σας. Δεν με αφορούν αυτά», είπε στον κ.Τσίπρα.

Ο ίδιος αρνήθηκε ότι θα αλλάξουν οι όροι για τα warrants, επιβεβαιώνοντας όμως ότι η κυβέρνηση θα δώσει (προφανώς μέσα από νομοθετική ρύθμιση) δυνατότητες λειτουργίας υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. «Διαπιστώνω με λύπη μου ότι τα πράγματα δεν τα λέτε με το όνομά τους, αλλά βάζετε το μικροκομματικό σας συμφέρον από πάνω, τη στιγμή που ο λαός έχει θυσιάσει πολλά», είπε, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να του καταλογίσει μόνο «αφέλεια» όταν επιχειρεί να συνδέσει την ανακεφαλαιοποίηση με το ΤΤ. « Από πού προκύπτουν οι ζημιές που προεξοφλείτε;», ρώτησε, διαβεβαιώνοντας ότι η διάθεση του ΤΧΣ θα γίνει με υπευθυνότητα. Ο υπουργός Οικονομικών καταφέρθηκε εναντίον της πλήρους κρατικοποίησης των τραπεζών και θύμισε ότι η σταθερότητα της τραπεζικής πίστης συνδέεται με την εμπιστοσύνη. «Θυμάστε πότε αυτή βρέθηκε στο Ναδίρ; Τις τελευταίες μέρες πριν από τις εκλογές, όταν υπήρχε κίνδυνος ακόμα και για την παραμονή μας στην ευρωζώνη», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι «αν διαπιστωθεί οποιοδήποτε στοιχείο που χρήζει έρευνας, θα πάει αμελητί στη δικαιοσύνη», όπως ακριβώς έγινε και με το ΤΤ.

«Εμείς έχουμε μία πολιτική. Εσείς τι προτείνετε ακριβώς;», τον ρώτησε, κατηγορώντας τον ότι έχει «αγκαλιάσει» όλα τα αιτήματα, ύψους 50 δις. «Πού θα τα βρείτε;», τον ρώτησε, θυμίζοντας την ίδια ερώτηση του Μανώλη Γλέζου. «Δώστε στον ελληνικό λαό μια απάντηση», του είπε.

Όσο για την ευθύνη και ποιος θα την αναλάβει, απάντησε «την ευθύνη εξόδου από την κρίση την έχουν αναλάβει οι υπεύθυνες δυνάμεις τόπου, και εσείς με λύπη μου διαπιστώνω από αυτά που άκουσα σήμερα, πως δεν συγκαταλέγεστε σε αυτές».



Διαβάστε επίσης:
Ερώτηση Τσίπρα για τα «τραπεζικά σκάνδαλα»

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών